ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Το μη χείρον, βέλτιστον… (Γράφει ο Μάκης Νασιάδης)


Όταν ξεκινούσα το 1988 το υπέροχο ταξίδι στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη γενέτειρά μου, στο νομό Γρεβενών, το πρώτο που συνάντησα ήταν ένα «σάπιο σύστημα»,

το οποίο όμως είχε διεισδύσει και είχε ριζώσει βαθιά στο τότε πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Έχοντας κατ’ αρχάς το… απύθμενο θράσος, που όμοιό του δύσκολα συναντάς, κατάφερνε με την επιρροή του που είχε στ
ην ευρεία και ανυποψίαστη μάζα του λαού να εμφανίζεται με ένα πραγματικά διαολεμένα… αγγελικό πρόσωπο.
Σε όσους γνώριζαν ονόματα, πρόσωπα και καταστάσεις αυτό το «σάπιο σύστημα» ήταν το… κόκκινο πανί, ενώ σε όσους το προσκυνούσαν, καθώς ο σκοπός… αγιάζει τα μέσα, αποδείχτηκε πολλές φορές γι’ αυτούς και η «Αχίλλειος πτέρνα».
Το «σύστημα» αυτό μεταλλάχθηκε πολλές φορές, όχι ως προς το σκοπό, αλλά ως προς τις ιδέες του. Έτσι το έβλεπες τη μία να εμφανίζεται δημοκρατικό, την άλλη φιλελεύθερο, την επομένη εκσυγχρονιστικό και τη μετέπειτα ριζοσπαστικό.
Εν έτει 2014 το «σάπιο σύστημα» με κύριο οδηγό το… απύθμενο όπως προείπα θράσος έχει απλώσει σχεδόν παντού τα πλοκάμια του και έχει εξελιχθεί ως ο καλύτερος χαμαιλέων που υπήρξε ποτέ σ’ αυτή την πλάση.
Είναι τέτοια η μετάλλαξή του που το συναντάς παντού αυτή την προεκλογική περίοδο. Μάλιστα έχει βρει και μιμητές που συναγωνίζονται μαζί του και δε διστάζουν όλοι τους να… συνεργάζονται για να καθορίσουν μέσα από τα «λαγούμια» και τις «σφηκοφωλιές» τους τις τύχες αυτού του πολύπαθου τόπου.
Έτσι βλέπεις κάποιους επικεφαλείς συνδυασμών πρώτα να περνούν και να παίρνουν το χρίσμα απ’ όλα απ’ αυτά τα «λαγούμια» και τις «σφηκοφωλιές», λες και η υπόλοιπη κοινωνία δεν έχει λόγο για το μέλλον του τόπου αυτού. Μάλιστα συναντάς την τραγελαφική κατάσταση να τους βλέπεις να συνωστίζονται ώστε να… εξασφαλίσουν υποτίθεται πρώτοι μια στήριξη, την οποία όμως όλως παραδόξως την έχουν και άλλοι αντίπαλοί τους.
Κύριοι και κυρίες υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αν θεωρείτε, ιδιαίτερα στην περιφερειακή ενότητα των Γρεβενών, ότι «προσκυνώντας» όλους αυτούς θα λύσετε το «γόρδιο δεσμό» της νίκης των αυτοδιοικητικών εκλογών πλανάστε. Αν δεν αγκαλιάσετε με το πρόγραμμά σας και όχι με τα ευχολόγιά σας την κοινωνία τότε αυτό που ενδεχομένως θα πετύχετε με τη… νίκη σας είναι η καταδίκη του τόπου.
Σίγουρα δεν υπάρχουν σωτήρες, σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, σίγουρα δεν είναι όλοι όσοι θα ζητήσουν την ψήφο σας διεφθαρμένοι, σίγουρα όσοι και όσες έχουν διαχειριστεί την εξουσία έχουν κάνει λάθη. Και όπως πολύ εύστοχα είπε μια λαϊκή αοιδός μας «ουδείς… άσφαλτος».
Το ζητούμενο όμως για πολλούς μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο είναι να δεις τι πραγματικά διακυβεύεται σ΄ αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον τόπο μας., τα Γρεβενά και όταν λέω Γρεβενά, δεν εννοώ μόνο την πόλη των Γρεβενών, αλλά ότι αυτά περικλείουν. Είναι και η Δεσκάτη, που δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να αγκαλιάσουμε, είναι και ο Ορεινός Όγκος, είναι και τα Χάσια, είναι και τα Βέντζια, είναι και όλες οι άλλες περιοχές που μέρα με τη μέρα μαραζώνουν.
Το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να μπει σ΄ αυτές τις εκλογές, κύρια από τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους δεν είναι το προσωπικό συμφέρον. Προσωπικό συμφέρον να είστε βέβαιοι ότι έχουν αυτοί που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα «λαγούμια» και τις «σφηκοφωλιές», που εμφανίζοντας αυτό το διαολεμένα… αγγελικό τους πρόσωπο θα βρουν σίγουρα αθώα πολλές φορές πιόνια για να πετύχουν ότι αυτοί δεν μπορούν. Θα πρέπει να εμφανίσουν στην κοινωνία ένα «καλό πρόσωπο», το οποίο δεν το έχουν ώστε να ανατραπεί το… κατεστημένο. Και όταν αυτοί λένε «κατεστημένο» δεν εννοούν σίγουρα τον εαυτό τους αλλά τους αντιπάλους τους.
Η διαπίστωση που έκανα, με την ψυχρή δημοσιογραφική ματιά είναι ότι η νέα γενιά, η … αδιάφορη, όπως θέλουν να την εμφανίζουν ιδιαίτερα αυτά τα «λαγούμια» και οι «σφηκοφωλιές» των Γρεβενών, στέκεται πραγματικά απαθής, όχι γιατί δεν έχει καταλάβει τι γίνεται αλλά γιατί δεν εμπιστεύεται πλέον τους «σωτήρες» αυτού του τόπου. Είναι αηδιασμένη με τις πρακτικές πολλές φορές όσων επιχείρησαν να τη… σώσουν και δείχνει αμέτοχη. Αυτό όμως που θέλει είναι έστω και την αμυδρή ελπίδα ότι κάποιοι από την ίδια τη γενιά τους, ή τις προηγούμενες-που θέλουν να τα ξέρουν όλα- θα δώσουν μια διαφορετική πνοή σε αυτό που λέμε συλλογικό και όχι προσωπικό συμφέρον.
Αν όσοι θα ασχοληθούμε-περικλείω πλέον και τον εαυτό μου- σ’ αυτές τι εκλογές δεν καταφέρουμε να κάνουμε το ελάχιστο προς την κατεύθυνσης αυτή για τη νέα γενιά θα είμαστε εκ προοιμίου αποτυχημένοι πριν καν εκλεγούμε.
Αντίπαλος για μένα δεν θα είναι ο νέος και άφθαρτος υποψήφιος του αντίπαλου συνδυασμού, που θα επιλέξω, δεν θα είναι αντίπαλος ο υγιής πολιτικά και δοκιμασμένος στα κοινά υποψήφιος του συνδυασμού, που συνδιεκδικεί να διαχειριστεί στην πιο κρίσιμη καμπή αυτής της χώρας τις τύχες των Γρεβενών. Αντίπαλος θα είναι αυτό το «σάπιο σύστημα» που λυμαίνεται δυστυχώς δεκαετίες την αδυναμία να το καταδικάσει η ίδια η κοινωνία.
Η τέλεια ευκαιρία είναι τώρα που έχει αποκαλυφθεί και βγήκε επιτέλους από το λαγούμι του. Όσοι με ξέρουν προσωπικά θα διαπιστώσουν ότι ο αγώνας που θα δώσω θα είναι έντιμος. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα λέω τη γνώμη μου όταν χρειαστεί, γιατί έχω μάθει να σκέφτομαι φωναχτά. Γραφικός δε θα γίνω, όσο και αν κάποιοι το προσπαθήσουν.
Σ΄ αυτό τον αγώνα καλώ τους συνυποψηφίους, απ’ όποιο συνδυασμό και αν προέρχονται, είτε των δημοτικών είτε των περιφερειακών εκλογών και ταυτίζονται με όλα αυτά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Είναι η ευκαιρία να στείλει αυτή η κοινωνία τους εκπροσώπους και τα όποια πιόνια του «σάπιου συστήματος» στο δρόμο χωρίς επιστροφή. Αφού δεν κατάφεραν κάποιοι διεκδικητές να το απομονώσουν και να μην το προσκυνήσουν ας το καταφέρει η ίδια η κοινωνία.
Πρέπει λοιπόν να πείσουμε την κοινωνία ότι εμείς που δε φοβόμαστε να πούμε ανοιχτά στην κοινωνία τα πράγματα με το όνομά τους ότι δε θα γίνουμε μέρος του συστήματος. Σε ότι αφορά την ίδια την κοινωνία πρέπει να βγούμε ξεκάθαρα σ’ αυτήν. Ξεκάθαρα πρέπει να την πείσουμε να εμπιστευτεί, στο βαθμό που μπορεί, τους νέους και υγιείς πολιτικά σκεπτόμενους διεκδικητές της ψήφου της. Να εμπιστευτεί πρόσωπα, που πρόσφεραν και έχουν τη θέληση να προσφέρουν για τους πολλούς και όχι για τους ίδιους.
Πρέπει τέλος να την πείσουμε να (ξε)καθαρίσει την… κόπρο του Αυγεία, εκεί όπου έχει διεισδύσει.
Σε ότι αφορά κυρίως τους νέους, που σίγουρα δε γνωρίζουν πολλά για ορισμένα πρόσωπα, πρέπει να τους πείσουμε να γίνουν κοινωνοί των προσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή. Για τη γενιά της μεταπολίτευσης, που θεωρώ ότι έχουν μια ευκαιρία να διορθώσουν τα αμαρτήματα της προηγούμενης γενιάς μας πρέπει να τους πείσουμε να είναι αρωγοί της προσπάθειας όσων τολμούν για κάτι διαφορετικό. Για τους μεγαλύτερους από εμάς να δουν και να ρωτήσουν το παρελθόν του καθενός μας. Μπορεί κάποιοι να έχουν εξασφαλίσει τη «χάρη» για να ξεπλύνουν το αμαρτωλό παρελθόν τους, όμως τα όσα έχουν κάνει δε διαγράφονται.
Να μην χαρίσετε λοιπόν την ψήφο σας τόσο εύκολα σε κανένα. Σίγουρα δεν είναι απλό. Με γνώμονα όμως το «μη χείρον, βέλτιστον» μπορείτε να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση στην απόφασή σας.
Και ο Θεός βοηθός, όχι για μας που θα διεκδικήσουμε ενδεχομένως με τα μανίας την ψήφο σας, αλλά για την τύχη αυτού του τόπου.


Χριστός Ανέστη και Χρόνια καλά σε όλους μας


Μάκης Νασιάδης
Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Λαμόγιο, κατά ελεύθερη απόδοση των δηλώσεων του πρωθυπουργού μας και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Με αριστερές αποχρώσεις και Συριζαίος ή Τσιπράκι πάντα με τα ίδια λόγια του Αντώνη Σαμαρά.


facebook.com

4 σχόλια:

  1. Μάκη προχώρα,

    όλοι οι Γρεβενιώτες ξέρουν ποιος είσαι και πόσο αγαπάς αυτόν τον τόπο.

    Επιτέλους ήρθε η ώρα να αποδείξεις τι πραγματικά αξίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΚΗΣ..ΜΑΚΗΣ..ΜΑΚΗΣ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ..ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΥΠΙΔΗ;;;;;ΑΕΙ ΚΑΛΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, έχεις δίκιο. Όλοι κάνουμε λάθη στην ζωή. Κανείς δεν είναι άσφαλτος. Τώρα όμως ο Μάκης επέστρεψε στον σωστό δρόμο.
    Τάκης Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ..ΑΣΦΑΛΤΟΣ Η ΧΑΛΙΚΟΔΡΟΜΟΣ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή