ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πως και πότε θα στοιχειοθετηθούν οι αξιώσεις της Ελλάδος από τις γερμανικές επανορθώσεις


Στην σύσταση και συγκρότηση ειδικής επιτροπής προσδιορισμού «τυχόν ποσού» αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο προχώρησε ο
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας...

Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα για τις όποιες ενδεχομένως διεκδικήσεις έως τέλος Οκτωβρίου και το έργο της θα δύνανται να συνεπικουρούν ά φυσικά πρόσωπα από άλλα υπουργεία, ερευνητικούς φορείς, ΑΕ, κ.α.. Όπως τονίζεται στην απόφαση, το έργο της επιτροπής και των συνεπικουρούντων προσώπων θα διέπεται από τις αρχές της απόλυτης εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας.

Σύμφωνα με οικονομολόγους η εκτίμηση των γερμανικών επανορθώσεων σε δραχμές είναι δυσχερής, γιατί η αξία του νομίσματος άλλαζε ταχύτατα λόγω του ιλιγγιώδους πληθωρισμού που επικρατούσε στην Κατοχή, καθώς τα αποθέματα χρυσού είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό και δεν υπήρχε αντίκρισμα σε χρυσό.

Δυσχερής θεωρείται και η αποτίμηση σε μεταπολεμικά γερμανικά μάρκα, πράγμα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να συμφέρει την Ελλάδα γιατί οι αποδόσεις τους ήταν σημαντικές. Και αυτή η μέθοδος όμως οδηγεί σε υπερβολικά χαμηλή εκτίμηση γιατί μετά τον πόλεμο η ηττημένη Γερμανία βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση και το μάρκο κατέρρευσε στο 10% της αξίας του νεότερου που το αντικατέστησε.

Σύμφωνα με τους επαΐοντες η πιο ρεαλιστική μέθοδος είναι να αποτιμηθεί το κατοχικό δάνειο σε αμερικανικά ομόλογα. Με παρόμοια διαδικασία έχουν άλλωστε αποτιμηθεί και άλλα περιουσιακά στοιχεία που είχε λεηλατήσει η ναζιστική Γερμανία όπως ο χρυσός και οι καταθέσεις των Εβραίων και γι' αυτό υπάρχουν πολλά δεδικασμένα για την εγκυρότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου