Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση

To Φροντιστήριο των ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ στα Γρεβενά

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Ο Κυριάκος υπέγραψε για 7.000 απολύσεις στο Δημόσιο; Θα τις κάνει όμως;

Τους έκανε τα… μούτρα κρέας ο Κυριάκος Μητσοτάκης των εκπροσώπων των δανειστών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το Σάββατο
. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα φύγουν σε πέντε μήνες γύρω στις 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι και τώρα πρέπει να υλοποιήσει μια πολύ σημαντική δέσμευση μέσα σε πέντε μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «γατόνια» της επικοινωνίας που έχει η οικογένεια Μητσοτάκη πέρασαν στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν ότι ο Κυριάκος… έσωσε την Ελλάδα από τις απολύσεις που ζητούσε η τρόικα και για το 2015. Όμως σαν τον Αγιο Γεώργιο ο Μητσοτάκης κάρφωσε το τροικανό τέρας και έσωσε το Δημόσιο για άλλη μια φορά.

Θα τις κάνει άραγε τις απολύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό; Ή μήπως ο νέος εκπρόσωπος της κομματοκρατίας και του πελατειακού συστήματος θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην πειραχθεί η «ιερή» αγελάδα;

Κι αντί ο κ. Μητσοτάκης να έχει προωθήσει την ανατροπή του δημοσίου τομέα, αντί να κάνει την αξιολόγηση που πρέπει, αντί να διώξει τους ανίκανους κι όχι γιατί το θέλει η τρόικα, συνεχίζει να παίζει καθυστέρηση και να κάνει δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις που πάντα είναι επιτυχημένες.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις. Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις. Άλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).

Μένουν επομένως άλλες 6.500 απολύσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να γεμίσει τις «δεξαμενές» με υπαλλήλους απ' όλο το δημόσιο τομέα. Η δύσκολη εξίσωση είναι από το που θα βρεθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά. Ωστόσο, ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζόμενων που πιθανότατα θα φύγουν από το δημόσιο είναι μικρός και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες δεξαμενές.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις συμβάσεις που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και υπολογίζονται σε πάνω από 40.000. Μειώσεις προσωπικού αναμένεται να γίνουν και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αλλά κι έπειτα από τις συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και φορέων του δημοσίου.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που πιθανότατα θα απομακρυνθούν από τις δημοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ όλης της χώρας.

Άγνωστο είναι βεβαίως τι θα γίνει με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει μπλοκάρει τη διαδικασία και το Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της «λευκής» απεργίας που κάνει το συνδικαλιστικό όργανο.

Αναλυτικά, οι απολύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα θα προέλθουν από τις εξής πηγές:

· Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

· Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.

· Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου κι όχι μόνο).

· Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

· Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.


Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου