Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση

To Φροντιστήριο των ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ στα Γρεβενά

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Κανείς δεν θέλει να θίξει την ιερή αγελάδα του δημοσίου

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται η προσπάθεια εξεύρεσης 6.500 υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν σε πέντε μήνες από το δημόσιο
.
Η δέσμευση προς την τρόικα τέθηκε σε ισχύ όμως για άλλη μια φορά υπερισχύουν πολιτικάντικες επιλογές και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα οι οποίες οδηγούν στη λογική «στρίβειν δια του αρραβώνος». Ήτοι, να κάνουμε όσο μεγαλύτερη καθυστέρηση μπορούμε και μετά θα…ξανακοροϊδέψουμε τους τροικανούς.

Ουσιαστικά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αφού πάνω από ένα εκατομμύριο υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν απολυθεί βλέπουν ότι ο κρατισμός ζει και βασιλεύει και βρίζουν θεούς και δαίμονες.

Το πολιτικό σύστημα ανήμπορο να απλώσει δίχτυ προστασίας στον ιδιωτικό τομέα που έχει διαλυθεί, συνεχίζει να διατηρεί τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων που χαίρουν ασυλίας για όλα.

Διότι πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η πρόσφατη απόφαση Σαμαρά – Βενιζέλου για αποσύνδεση της αξιολόγησης από τις απολύσεις; Δηλαδή θα κάνεις αξιολόγηση, θα βρεις άχρηστους εργαζόμενους και θα τους κρατάς εσαεί ψάχνοντας να βρεις δεξαμενή απολύσεων αλλού; Τι σόι αξιολόγηση είναι αυτή αν δεν συνδέεται με συνέπειες; Όποιος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ξέρει τι πάει να πει καθημερινή αξιολόγηση και εκνευρίζεται και γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα όταν βλέπει ότι για άλλη μια φορά η «ιερή αγελάδα», το Δημόσιο, δεν θίγεται.

Κι έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο τελικό σημείο, τη δέσμευση για απολύσεις 6.500 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους. Και ξαναρχίζουν τα σενάρια για το ποιοι θα απολυθούν και πώς. Και ξανά ακούμε τα ίδια για τους επίορκους υπαλλήλους που κάποτε ήταν πάνω από 10.000 και τελικά δεν έχουν φύγει πάνω από 200. Ακούμε για εργαζόμενους με πλαστά πιστοποιητικά αλλά ακόμη δεν υπάρχουν απολύσεις. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να δεις αν τα πτυχία που δήλωσε κάποιος είναι αληθινά ή όχι; Δεν είναι δύσκολο αν το Δημόσιο ήθελε πράγματι να θίξει την ιερή αγελάδα. Κι αν σ’ αυτό συνέβαλαν φυσικά και οι συνδικαλιστές που θέλουν να κρατήσουν τα προνόμιά τους και δεν πάει να καταστρέφεται η χώρα. Πρώτοι – πρώτοι βεβαίως οι «αριστεροί», οι προοδευτικοί που είναι οι χειρότεροι κρατιστές, χειρότεροι κι από τους σημερινούς κυβερνώντες. ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ μπουκάρουν σε δημόσιες υπηρεσίες και βγάζουν τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης κλοτσηδόν. Έτσι θα φτιάξουν το αριστερό κράτος που ονειρεύονται;

Κι έτσι, δύο χρόνια τώρα ακούμε για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και το μόνο που βλέπουμε είναι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέους φόρους. Θα αποφασίσουν άραγε κάποτε να θέσουν σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε με «γουρλωμένα μάτια» τον Μητσοτάκη να δίνει υποσχέσεις και να μην τηρεί ούτε τα βασικά;

Τώρα, λέει ο Ελεύθερος Τύπος, οι δεξαμενές των απολύσεων είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των υπουργείων Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Παράλληλα, υπάλληλοι που ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, επίορκοι, αλλά και περιπτώσεις μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου χωρίς τις προϋποθέσεις είναι κοντά στην πόρτα της εξόδου.

Από τις υποθέσεις των επίορκων οι οποίες εξετάζονται στα Πειθαρχικά Συμβούλια θα προέλθει ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που θα απολυθούν. Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχουν μπει οι εργαζόμενοι που διορίστηκαν κάνοντας χρήση πλαστών πιστοποιητικών, ενώ σχετική εντολή για την εντατικοποίηση των ελέγχων δόθηκε και σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ακόμη, από τη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας και κινητικότητας θα συμπληρωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων προς απόλυση από όσους δεν πετύχουν μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα, μέχρι να λήξει το 8μηνο της παραμονής τους στο πρόγραμμα. Παράλληλα, θα γίνει και μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», με βάση τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό, έως το τέλος του 2014 θα αποχωρήσουν μεταξύ άλλων υποχρεωτικά από το δημόσιο τομέα:

• 4.000 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας.

• 1.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν, λόγω ανικανότητας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.

• 600 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις, με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

• 850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Τροφίμων.

• 90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Πολιτισμού.

Πόσες φορές τα έχετε διαβάσει όλα αυτά τα τελευταία δύο χρόνια; Είδατε να γίνεται τίποτε; Τελικά μήπως έχουν σχέδιο στην κυβέρνηση να τρομάζουν τους υπαλλήλους για να φεύγουν μόνοι τους; Πάνω από 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ έχουν γίνει και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μαζικό κύμα φυγής από το δημόσιο δηλαδή. Αλλά να δούμε ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα ποσά.


Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου