ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Μαθήματα και εξ αποστάσεως στα Πανεπιστήμια

ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ



Λύσεις προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει τον τεράστιο αριθμό φοιτητών που θα προστεθεί φέτος στα κεντρικά πανεπιστήμια λόγω των μετεγγραφών αναζητά το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο ότι τα ιδρύματα φοβούνται ότι δεν θα χωράνε όλοι μέσα στα... αμφιθέατρα.


Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ακόμη και η εκδοχή της... εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για ορισμένα μη εργαστηριακά βέβαια μαθήματα, επίσης της ανταλλαγής φοιτητών μόνο μεταξύ περιφερειακών ιδρυμάτων αλλά και της μεταφοράς κονδυλίων σε κεντρικά ΑΕΙ προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες για την εκπαίδευση της πληθώρας των φοιτητών που θα κατακλύσουν τα πανεπιστήμια των μεγάλων πόλεων.

Την εκδοχή αυτή εξέθεσε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας προς τους βουλευτές ότι «εμείς εξετάζουμε όλες τις προτάσεις που μας γίνονται και αν έχετε και εσείς κάποια ιδέα να μας την πείτε».

Οπως είπε ο υπουργός «μια λύση που θα ήταν πιθανώς εφαρμοστέα από φέτος σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ, είναι για ορισμένα από αυτά τα παιδιά να εφαρμοστεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Μου φέρατε την ιδέα για το ΤΕΙ της Καβάλας, μια ιδέα θεσμική, που αφορά γενικότερα τη διδασκαλία εξ αποστάσεως. Οχι βεβαίως τη μετατροπή του ΤΕΙ σε εξ αποστάσεως διδάσκοντος ιδρύματος, αλλά συνοδευτικά και για ένα μέρος των μαθημάτων να παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως. Είναι μια λύση για όσους μπορούν και μιλούσα με τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Αθηνών τον κ. Λύτρα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι το δικό του τμήμα και κάποια ακόμη τμήματα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή τη λύση. Τέλος, υπάρχει και μια πρόταση για εγγραφή από Περιφερειακό σε Περιφερειακό Πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς. Λόγου χάρη, φεύγω από το Ηράκλειο και πηγαίνω στην Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στο θέμα των μετεγγραφών, υπογράμμισε ότι πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας του έχουν εκφράσει φόβους ότι θα ξεμείνουν χωρίς φοιτητές, αφού πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ειδικές κατηγορίες και άτομα που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια θα ζητήσουν μετεγγραφή σε κεντρικά ιδρύματα και ταυτόχρονα τα κεντρικά ιδρύματα θα βρεθούν σε κατάσταση «ασφυξίας» λόγω των παραπάνω φοιτητών που θα αναγκαστούν να δεχτούν. Γι' αυτόν τον λόγο όπως δήλωσε εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν οικονομικά κίνητρα στα μεγάλα ΑΕΙ, πιθανώς με εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 άτομα θα ζητήσουν μετεγγραφή.

O υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τη Βουλή και για την Τράπεζα Θεμάτων επιμένοντας ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά θα γίνουν βελτιώσεις «για την αξιόπιστη εφαρμογή της, ώστε να γίνει το λύκειο όχι μόνο μια αυτόνομη παιδαγωγική μονάδα, αλλά σχολείο ποιότητας που επιτελεί στο ακέραιο τον ρόλο του και εκπληρώνει τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας».

Tο σίγουρο πάντως είναι, όπως παραδέχτηκε χθες και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος, ότι θα πρέπει να μειωθεί η εξεταστέα ύλη για την Α΄ και Β΄ λυκείου, καθώς χαρακτηρίζεται εξαιρετικά μεγάλη από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι φέτος έκαναν αγώνα δρόμου προκειμένου να τη διδάξουν, αλλά οι μαθητές δεν κατάφεραν να την αφομοιώσουν.

Κατά τα λοιπά, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε μαύρη την κατάσταση στην Παιδεία, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχουν χρήματα» και μάλιστα συμπλήρωσε ότι για τα θέματα αυτά πρέπει να έχουν γνώση όλα τα κόμματα και γι΄ αυτό θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να κάνει προς όλες τις κατευθύνσεις σχετική ενημέρωση για τη χρηματοδότηση της παιδείας.

Νικολίτσα Τρίγκα στο ΈΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου