ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Η ορκωμοσία Ερντογάν και η υποβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας



Κάλλιστα, βάσει πρωτοκόλλου, θα μπορούσαν να παραστούν στην ορκωμοσία του πρώτου εκλεγμένου -άμεσα από το λαό- Τούρκου προέδρου, ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όμως, αποφασίστηκε να πάει ο

υπουργός Εξωτερικών.

Μπορεί, με διαρροές που κάνει προς τα ΜΜΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος να προσπαθεί να πείσει ότι η παρουσία της Ελλάδας στην ορκωμοσία Ερντογάν (28 Αυγούστου) είναι σε υψηλό επίπεδο, μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος εκπροσωπεί τη χώρα μας, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη.

Στην ορκωμοσία εκτιμάται ότι κάποιες χώρες φίλα προσκείμενες στην Τουρκία ή σύμμαχοι, θα στείλουν αντιπροσωπείες σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Μερικές μάλιστα, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, όπως η Βουλγαρία, σε επίπεδο προέδρου ή πρωθυπουργού. Άγνωστο τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, για τις οποίες, ενώ ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι θα εκπροσωπηθούν από τον ίδιο τον Ομπάμα, τώρα πληροφορίες φέρουν την υπερδύναμη να εκπροσωπείται από έναν απλό διπλωμάτη της. Κατά τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, σε αρκετά υψηλό επίπεδο, θα κυμανθεί η παρουσία της Ρωσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, σε ποιο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ. Είδωμεν!

Όπως και να’ χει, η Ελλάδα αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της. Υψηλό επίπεδο δηλαδή, αλλά όχι το υψηλότερο δυνατόν. Γιατί; Ως όλα δείχνουν, εκτός του ότι η Αθήνα έχει πιάσει ένα κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει υπερατλαντικά για τον «κουμπάρο» για τους διάφορους χειρισμούς του στη Μ.Ανατολή, φαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, διότι απλά δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να κουβεντιάσει με την Τουρκία, και πολύ περισσότερο να σφίξει το χέρι του Ερντογάν είτε ο Παπούλιας είτε ο Σαμαράς.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που έχει η Τουρκία στα σύνορά της και γενικότερα στις περιοχές της Μ.Ανατολής που, σύμφωνα με τις νέο-οθωμανικές βλέψεις της, θέλει να εμπλακεί (Συρία, Ιράκ –«τζιχαντιστές»- Κουρδιστάν, Παλαιστινιακό, Λιβύη, Αίγυπτο, σχέσεις με Κατάρ και Σ.Αραβία), ούτε στιγμή δεν παύει τις «παρενοχλήσεις» προς την Ελλάδα. Μπορεί βέβαια, η κυβέρνηση, και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών να υποβαθμίζουν συστηματικά τις παραβάσεις-παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μέρα που να μην γίνονται. Μόλις το τελευταίο τριήμερο χαρακτηριστικά, τρείς φορές έγιναν παραβιάσεις τη μια στο Bόρειο – Κεντρικό – Νοτιοανατολικό, τη δεύτερη στο Νοτιοανατολικό, και την τρίτη στο Βόρειο Αιγαίο. Επίσης, μόλις πρόσφατα η Άγκυρα ανακοίνωσε «έρευνες» του πλοίου «Μπαρμπαρός» μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ως όλα δείχνουν, βρίσκονται σε απόλυτη στασιμότητα, ενώ ορατή, κατά εκτιμήσεις, είναι η προοπτική του ναυαγίου. Βέβαια, η αμερικανική πλευρά δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συνέχισή τους, αλλά τόσο η τουλάχιστον «αντιπαραγωγική» πρακτική της Τουρκίας, όσο και η προεκλογική περίοδος στην γείτονα, δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Εκτός των άλλων, οι μικρο-προβοκάτσιες εκ μέρους της Άγκυρας, δεν δημιουργούν και τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια υψηλοτάτου επιπέδου εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ορκωμοσία. Να σημειωθεί ότι στην ορκωμοσία έχει προκληθεί και θα παραβρίσκεται –αναμενόμενο άλλωστε- ο επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, Ντερβίς Έρογλου.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών πάντως, ο «κουμπάρος» τείνει να γίνει ο απόλυτος «σουλτάνος». Πόσο μάλλον, αφού κόβει και ράβει πια στα μέτρα του το σύστημα στην Τουρκία, το πάει προς «Προεδρική», και συγκεντρώνει σχεδόν όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Ο Ερντογάν, είναι φανερό ότι βιάζεται, διότι έχει τεράστια ζητήματα να αντιμετωπίσει τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Γι’ αυτό, εξάλλου, έσπευσε να κάνει κατακαλόκαιρο, μέσα στον Αύγουστο, οπότε ακόμα και η Τουρκία κάνει διακοπές, τις εκλογές. Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, ο τούρκος πρόεδρος είναι πολύ πιθανόν να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης του Κυπριακού, ενώ αναμένονται και νέες προκλήσεις τόσο στις ΑΟΖ, όσο και οι γνωστοί λεονταρισμοί στο Αιγαίο.



Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου