ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πως η ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας θα δημιουργήσει ντόμινο στην ΕΕ

Οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν την ερχόμενη Πέμπτη για το αν θα επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πρόσφατη μεταστροφή της κοινής γνώμης, που κάνει το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας πολύ πιο πιθανό.

Ακόμα όμως και αν η Σκωτία δεν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός ντόμινο για παρόμοιες καταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, λένε οι αναλυτές.

Και άλλες περιοχές επιδιώκουν να διεξάγουν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας: η Ισπανία, για παράδειγμα, ανησυχεί ότι η κατάσταση της Σκωτίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές στην περιοχή της Καταλονίας, παρότι ένα προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου δημοψήφισμα στην Καταλονία έχει κριθεί αντισυνταγματικό από τα ισπανικά δικαστήρια.
Ο ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group, δήλωσε ότι δεν αναμένει οι Σκωτσέζοι τελικά να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Μία από αυτές είναι ότι θα ενθαρρυνθούν και άλλες περιοχές με αποσχιστικές τάσεις. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος μιας ευρωπαϊκής ‘επιδημίας’ είναι πολύ πραγματικός, σχολιάζει. «Οι άλλες χώρες θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά το πώς θα το διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Ραχόι και το Συνταγματικό Δικαστήριο απέκλεισαν ένα παρόμοιο δημοψήφισμα για την Καταλονία. Αλλά ένα ‘ναι’ στη Σκωτία θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Ισπανία. Μετά το ‘ναι’, η Σκωτία θα γίνει ουσιαστικά πρωτοπόρος, χαράζοντας μια πορεία που η Καταλονία θα προσπαθήσει να ακολουθήσει». Εκτός από την Καταλονία, στην χώρα των Βάσκων στην Ισπανία υπάρχουν επίσης πολλοί αυτονομιστές που θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Άλλες, λιγότερο ώριμες κινήσεις ανεξαρτησίας που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν την ολλανδόφωνη περιφέρεια της Φλάνδρας του Βελγίου, καθώς και τη Βενετία και άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας.
Μια ψήφος «ναι» στη Σκωτία πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια αβέβαιη κατάσταση, καθώς θα προσπαθεί να ανακτήσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή που θα καταστεί πλήρως ανεξάρτητη τον Μάρτιο του 2016. Για να επιστρέψει στην ΕΕ θα απαιτείται ομοφωνία από τα σημερινά μέλη, κάτι που μπορεί να μην συμβεί καθώς χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, χρησιμοποιώντας την ως αποτρεπτικό παράγοντα για τα αυτονομιστικά κινήματα στις δικές τους χώρες. «Αυτό θα προκαλούσε απίστευτη φασαρία, ακριβώς γιατί χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο θα έχουν κίνητρο για να απαγορεύσουν την ένταξη της Σκωτίας, βάσει της δικής τους κατάστασης» είπε ο Bremmer. ««Αν θυμάστε καλά, όλοι οι αναλυτές την περίοδο που η Ελλάδα κινδύνευε να βγει εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωναν πως αν αυτό συμβεί, τότε η κρίση θα μετακινηθεί και σε άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με τη Σκωτία. Αν φύγει από τη Μ. Βρετανία, τότε είναι πιθανό να δούμε παρόμοιες αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Η ανεξαρτησία της Σκωτίας θα οδηγήσει επίσης σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα: Θα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί τη βρετανική λίρα, η οποία υποχώρησε σημαντικά μετά από τις δημοσκοπήσεις; Θα μπορεί να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να διευθετηθούν. Αλλά η μεγαλύτερη επίδραση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, τονίζει ο Bremmer, θα μπορούσε να είναι η τελική αλλαγή του πολιτικού τοπίου της Βρετανίας. Επί του παρόντος, 40 από 59 μέλη του κοινοβουλίου της Σκωτίας προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα σε σύγκριση με μόλις ένα από τους Συντηρητικούς. Η σκοτσέζικη ανεξαρτησία θα «γείρει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα του Ηνωμένου Βασιλείου προς τα δεξιά». Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας νίκης των Συντηρητικών το 2015.
Τελικά, υποστηρίζει, θα μπορούσε να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τις πιθανότητες ενός δημοψηφίσματος όσον αφορά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε ένα δημοψήφισμα το 2017 αν κερδίσει το συντηρητικό κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία το επόμενο έτος. «Αν η Σκωτία ψηφίσει ‘ναι’, θα συμβεί η απόλυτη ειρωνεία» σχολιάζει ο Bremmer. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πιο πιθανό να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η Σκωτία θα προσπαθεί να ενταχθεί».


businessinsider.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου