ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση και την Ελλάδα


Είτε ο Σαμαράς θα βάλει το «χρυσό» γκολ στη συνάντηση με την Μέρκελ και θα πάει νικητής για να εκλέξει νέο πρόεδρο, είτε η Ελλάδα θα ζήσει την περιπέτεια των εκλογών και τον εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ.



Στο ποδόσφαιρο υπήρχε κάποτε το «χρυσό γκολ». Όποια ομάδα το έβαζε κέρδιζε το παιχνίδι, όταν ήταν βεβαίως στην παράταση.

Υπάρχει επίσης και μια πολύ γνωστή φράση: «Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι». Με ποδοσφαιρικούς όρους επιχειρούμε να σας περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει στην κυβέρνηση σε ότι αφορά την υπόθεση της οικονομίας που συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση στα 2,5 χρόνια ζωής της. Το ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο την ερχόμενη Τρίτη ίσως να κρίνει τις εξελίξεις των επόμενων μηνών στη χώρα. Ακόμη και τη διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, λένε κάποιοι που γνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Κι όσο κι αν η Γερμανία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συνάντηση σε «επίσκεψη ρουτίνας», οι πληροφορίες λένε ότι η αγωνία της Αθήνας για το ραντεβού αυτό είναι μεγάλη.

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Ο Σαμαράς πάει στο Βερολίνο έχοντας στη φαρέτρα του τα όπλα που λέγονται δημοσιονομική προσαρμογή, πρωτογενές πλεόνασμα, πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, έντονα σημάδια ανάκαμψης και νέα έξοδος στις αγορές σύντομα. Τα στοιχεία αυτά θα τα βάλει στον τραπέζι τονίζοντας ότι άλλα περιθώρια για μέτρα δεν υπάρχουν και η διαπραγμάτευση για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Προφανώς και θα περιγράψει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τον σταθμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η Μέρκελ δεν αναμένεται να έχει… μαλακώσει. Στο ίδιο «βιολάκι» θα χορέψει, δηλαδή στην πίεση για νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι απλά μέτρα. Ασφαλιστικό, εργασιακό, «πάγο» στις φοροελαφρύνσεις. Ουδόλως ενδιαφέρονται για το να θα περάσουν τέτοια μέτρα από τη Βουλή. Μόνο ένα… γερμανικό θαύμα μπορεί να κάνει την καγκελάριο να αλλάξει γνώμη και πολιτική. Και όχι από εκείνα τα θαύματα που επιζητεί σήμερα στο Βατικανό ο Τσίπρας.

Όπως όλα δείχνουν πάμε σε σκηνικό σύγκρουσης ή για να το πούμε διπλωματικά, Σαμαράς και Μέρκελ θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν. Και μην περιμένετε πολλά από τη συνέντευξη τύπου που θα γίνει την Τρίτη μετά το ραντεβού. «Όλο λάδι κι από τηγανίτα τίποτε» που λέει και ο σοφός λαός.

Προφανώς και δεν είμαστε μάντεις για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής αλλά τα δεδομένα είναι αυτά και οι επιλογές περιορισμένες. Αν η Μέρκελ υποσχεθεί στον κ. Σαμαρά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για μείωση του χρέους και δεν του ασκηθεί πίεση για νέα, σκληρά μέτρα τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό όπλο για να πάει τις πολιτικές εξελίξεις όπως αυτός θέλει. Τότε εκλογές δεν μπορούν να γίνουν άμεσα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη χώρα.

Αν όμως επικρατήσει η λογική της σκληρής λιτότητας και της εφαρμογής του προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις, τότε τα πράγματα θα γίνουν σκούρα. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίζει να περιμένει πότε οι δανειστές θα αξιωθούν να ανοίξουν συζήτηση για το χρέος. Ούτε μπορεί να αποδεχθεί νέα μέτρα που θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη. Άλλωστε, κανένα άλλο μέτρο δεν θα περάσει ούτε έξω από την πόρτα της Βουλής, όχι μέσα στην αίθουσα. Το θέμα είναι ξεκαθαρισμένο: Αν απαιτήσουν να ανοίξουμε επικίνδυνα μέτωπα στο ασφαλιστικό και το εργασιακό ή αν δεν αποδεχθούν τις ελληνικές θέσεις για τις δόσεις των δανείων, τα κόκκινα δάνεια ή κάποιες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις τότε αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο βάρος.

Δεν αποκλείεται επομένως οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες και να έρθουμε προ πολύ σημαντικών εξελίξεων που θα επισυμβούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Να πούμε την αλήθεια; Έπειτα από πέντε τόσο βαριά χρόνια και με δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός περιμένει κάτι θετικό και σίγουρα δεν θέλει άλλο σκοτάδι, η άρνηση νέων απαιτήσεων είναι μονόδρομος. Ο Σαμαράς δεν έχει άλλα περιθώρια και πάει στο Βερολίνο να παίξει το τελευταίο χαρτί, το χαρτί για την Ελλάδα που έκανε μια απίστευτη προσπάθεια η οποία ζητά δικαίωση.

Από εκεί και πέρα αν η κ. Μέρκελ και οι δανειστές συνεχίσουν το δικό τους παιχνίδι τότε ας περάσουν από το… ταμείο της Κουμουνδούρου να εισπράξουν. Το πώς θα κυβερνήσει ο Τσίπρας το είδαν οι Γερμανοί με τις ανακοινώσεις του στη ΔΕΘ. Αν θέλουν αυτό το μοντέλο για την Ελλάδα απλά ας ρίξουν την παρούσα κυβέρνηση κι ας κάνουν μάγκα τον Αλέξη.

Άλλη λύση δεν υπάρχει και άλλος τρόπος. Είτε ο Σαμαράς θα βάλει το «χρυσό» γκολ και θα πάει νικητής για να εκλέξει νέο πρόεδρο, είτε η Ελλάδα θα ζήσει την περιπέτεια των εκλογών και τον εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ.



Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου