ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Αφιέρωμα Νήσοι Φερόες: Οι “ψαράδες” που κέρδισαν τους πρώην Πρωταθλητές Ευρώπης!

Το who is who της μεγάλης έκπληξης των προκριματικών του Euro – Η παρέα που έκανε Ελλάδα και Ευρώπη να παραμιλάνε...
 
Είναι ψηλοί. Ξανθοί. Ψιλοάμπαλοι. Ερασιτέχνες με όλη τη σημασία της λέξης..

Και την Παρασκευή το βράδυ υποχρέωσαν την πρώην Πρωταθλήτρια Ευρώπης, την Εθνική μας ομάδα, στην πιο ταπεινωτική ήττα της σύγχρονης ιστορίας της, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, βάζει ταφόπλακα στα όνειρα της πρόκρισης στα τελικά του EURO 2016.

Οι “ψαράδες” από τα Νησιά Φερόες – που για την ιστορία μόνο ψαράδες δεν είναι – πέτυχαν έναν άθλο για τα δεδομένα τους κι έκαναν όλο τον κόσμο να ψάχνει στο χάρτη να βρει από που ήρθαν αυτοί οι απίθανοι τύποι που τελικά αδικούνται από το “τσιγκούνικο” 1 – 0 με το οποίο κέρδισαν την Εθνική μας στο Καραϊσκάκη!

Τα Νησιά Φερόες ποδοσφαιρικά είναι αυτό που εύκολα και αβίαστα θα μπορούσε να πει κάποιος πως... "δεν υπάρχουν στο χάρτη". Κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί και στην πραγματικότητα, μιας και πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 18 νησιών ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία με πληθυσμό κοντά στις 50.000 κατοίκους, που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν καν που πέφτουν, αν δεν το googlάρουν πρώτα...

Στην μπάλα αποτελούν διαχρονικά έναν εκ των σταθερών "φτωχών συγγενών" στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Η ομάδα τους αποτελεί πάντα τον "αδύναμο κρίκο" σε κάθε προκριματική φάση. Είναι η ομάδα που θέλει ο καθένας να βρει στο διάβα του, ξέροντας ότι έχει στο τσεπάκι το "2 στα 2". Ερασιτέχνες είναι οι άνθρωποι, την πλάκα τους κάνουν οι περισσότεροι και φυσικά δεν βιοπορίζονται από το ποδόσφαιρο.



 Άλλωστε, πως θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό σε μια χώρα που το διασημότερο άθλημα είναι η κωπηλασία με παραδοσιακές βάρκες (!) και μετά το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ και το βόλεϊ.

Όπως μας θυμίζει η ιστοσελίδα gazzetta.gr, η Ομοσπονδία των Νησιών Φερόε έγινε μέλος της FIFA το 1989, ένα χρόνο αργότερα κέρδισαν τον Καναδά και το 1990 μπήκαν και στην "οικογένεια" της UEFA.

Τα Νησιά Φερόε... σόκαραν την Ευρώπη το 1990 με τη νίκη επί της Αυστρίας και μάλιστα στη Σουηδία!

Η μεγαλύτερη νίκη τους μέχρι σήμερα είναι επί του Γιβραλτάρ, με σκορ  4-1.

Και πάντα σκοπός τους είναι απλά να μη διασυρθούν. Από κει και πέρα κάνουν τα ταξιδάκια τους, ενθουσιασμένοι που εκπροσωπούν τη χώρα τους. Οσο για τον χορηγό που τους... ταξιδεύει, τους ντύνει και τους βοηθά οικονομικά, είναι μια μεγάλη εταιρεία εξαγωγής σολομού!



Για του λόγου το αληθές από την 21μελή αποστολή του τεχνικού Λαρς Ολσεν ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες παίκτες. Συγκεκριμένα, ο πιο... διάσημος παίκτης των Νησιών Φερόες είναι ο τερματοφύλακας της Μάδεργουελ, Γκούναρ Νίελσεν, ο οποίος έχει και μια συμμετοχή στη Μάντσεστερ Σίτι και είναι από τους ελάχιστους επαγγελματίας της αποστολής. Εκτός από τον 28χρονο πορτιέρο εκτός των Νησιών αγωνίζονται επαγγελματικά ο 23χρονος αμυντικός  Βίλιορμουρ Ντάβιντσεν, ο οποίος φοράει τη φανέλα της Βέιλε στη Δανία. Στην ίδια χώρα, αλλά στη Χόρσενς παίζει ο Σόνι Νάτεσταντ και στην Ααλμποργκ ο επιθετικός Γκίλι Σόρενσεν... Τέλος, ο Γιόαν Σίμουν Εντμουντσον ήταν παλιά «καρακάξα» (Νιούκαστλ), ενώ ο Κάι Λέο ι Μπάρταλστόβου είναι παίκτης της νορβηγικής Λέβανγκερ.


Ο ξυλουργός, ο δικηγόρος και ο υπάλληλος γραφείου

Ο αρχηγός της Εθνικής και πιο μεγάλος σε ηλικία παίκτης, είναι ο 36χρονος Φρόντι Μπεντζάμινσεν που είναι ξυλουργός. Στην άμυνα εκτός από τον captain, ως δικηγόρος εργάζεται ο Τζόνας Τορ Νάες και ο υπάλληλος γραφείου, Ατλι Γκρέγκερσεν...

Μεσαία γραμμή από δάσκαλο, ηλεκτρολόγο και οδοποιό...

Στη μεσαία γραμμή των Νησιών Φερόε μπορείς να συναντήσεις παίκτες από διάφορα επαγγέλματα. Ο Κριστιάν Χολστ είναι δάσκαλος και αγωνίζεται στη Δανία με την Φρεμαντ Αμαγκερ, ενώ ο μαθητής Μπράντουρ Όλσεν μόλις πήρε μεταγραφή για την Under 19 της Κοπεγχάγης.
Ο 22χρονος Χάλουρ Χάνσον είναι οδοποιός και έχει εξειδικευτεί στη χάραξη και την κατασκευή δρόμων, ενώ ο Πολ Γιόχανους Τζαστίνουσεν μπορεί να σας φτιάξει τα ηλεκτρολογικά...



Ο δημοσιογράφος επιθετικός

Οσον αφορά στη γραμμή κρούσης, ο Αρνμπιορν Χάνσεν μετά το ματς μπορεί άνετα να γράψει το ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου καθώς είναι δημοσιογράφος και διευθύνει περιοδικό.

Οι κάτοικοι και τα επαγγέλματά τους

Από τους 49.483 κατοίκους, το 91,7% έχουν γεννηθεί στα νησιά, ενώ την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα αποτελούν οι Δανοί με 5,8%. Υπάρχουν μικρές μειονότητες κατοίκων με καταγωγή από την Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Νορβηγία. Τα νησιά αποτελούν αυτόνομη επαρχία του βασιλείου της Δανίας από το 1948. Τα μοναδικά σώματα ασφαλείας στο νησί είναι η μικρή τοπική αστυνομική δύναμη και η ακτοφυλακή. Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο, αλλά και τα δανέζικα και λιγότερο τα ισλανδικά. Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες.

Η... αθλητική προϊστορία τους

Ελάχιστοι, έχουν κάνει το ταξίδι για μια ξένη χώρα προκειμένου να ζήσουν, κλωτσώντας το τόπι. Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε ότι με το άθλημα έχουν την σχέση "από μακριά κι αγαπημένοι". Το ρεκόρ τους στα προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 51 ήττες, ενώ στα προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 4 νίκες, 6 ισοπαλίες και 48 ήττες. Κάνοντας μια "σούμα", δεν έχουν αθροιστικά δέκα νίκες και προσεγγίζουν τις εκατό ήττες!



Για την ιστορία τα μικροσκοπικά Νησιά Φερόες με πληθυσμό που δεν φτάνει ούτε τους 50.000 κατοίκους αναγνωρίστηκαν από την FIFA ως επίσημο μέλος της μόλις το 1988. Έναν χρόνο μετά, το 1989, πέτυχαν την πρώτη νίκη τους σε φιλικό κόντρα στον Καναδά και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής μνημόνευαν ως την μεγαλύτερη... εποποιία τους την απίστευτη νίκη τους με 1 – 0 κόντρα στην Αυστρία, στις 12/9/1990, τότε σε αναμέτρηση για τα προκριματικά του Εuro '92.

Τότε οι “ψαράδες” κατάφεραν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κι άλλη μία κόντρα στην Ελλάδα μόλις προ ολίγων ωρών...

Τότε, το 1990, έπαιζαν τυπικά εντός έδρας, αν και το ματς διεξήχθη στην Λαντσκρόνα της Σουηδίας καθώς τα γήπεδα στα Φερόες δεν διέθεταν χλοοτάπητα! Προπονητής τους ήταν ένας από τους διασημότερους παλαιούς ποδοσφαιριστές της Δανίας, ο Άλαν Σίμονσεν. Στο ματς κόντρα στην Αυστρια το χρυσό γκολ πέτυχε ο Τόρκιλ Νίλσεν, έμπορος ξυλείας και παράλληλα πρωταθλητής σκάκι στη χώρα τους!

Ο “διπλός” τερματοφύλακας με το σκούφο

Το μεγάλο αστέρι του ματς όμως ήταν ο τερματοφύλακας των Φερόες Γενς Μάρτιν Κνούντσεν που κατέβασε τα ρολά και άντεξε μέχρι τέλους στην ασφυκτική πίεση των Αυστριακών. Ο Κνούντσεν πέρασε στην ιστορία και για άλλους δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ο μάλλινος σκούφος που φορούσε σε κάθε ματς και ο δεύτερος το γεγονός πως ελλείψει πολλών τερματοφυλάκων στα νησιά ο ήρωάς μας έπαιζε γκολκίπερ και για την Εθνική ομάδα χάντμπολ της χώρας!!!

Οι συντριβές και το αρνητικό ρεκόρ

Μεγαλύτερες ήττες, είναι το 7-0 από Γιουγκοσλαβία (1991), Ρουμανία (1992) και Νορβηγία (1993) και το 8-1 πάλι από την Γιουγκοσλαβία (1996), ενώ χειρότερη παρουσία ήταν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στις ΗΠΑ, όταν τελείωσαν τους δέκα αγώνες τους με ρεκόρ 1-38 στα γκολ. Φυσικά, η τελευταία θέση ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση...

Ιστορικά στοιχεία, Premier League και... λεγεωνάριοι

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας είναι ο Ρόγκβι Γιάκομπσεν με 10 τέρματα, ενώ πρώτοι σε συμμετοχές με 83 οι Όλι Γιοχάνεσεν και Φρόι Μπεντζάμινσεν. Νυν κόουτς είναι ο Λαρς Όλσεν από την Δανία, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 2011 και αποτελεί τον 8ο μόλις προπονητή στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Το 1993 βέβαια, υπήρχαν δυο προπονητές ταυτόχρονα, οι Γιόχαν Νίλσεν και Γιόγκβαν Νορόμπουο.



Όσο για τους διεθνείς άσους, οι περισσότεροι παίζουν σε ομάδας της χώρας, την Premier League των Νησιών Φερόε. Μην... ψαρώνει κάποιος με την ονομασία του πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν 10 ομάδες και κάτοχος του τίτλου είναι η Β36 Τόρσαβν. Οι ομάδες παίζουν από τρεις φορές μεταξύ τους και συνολικά δίνουν 27 αγώνες. Πάντως, θεωρείται ένα συναρπαστικό και απρόβλεπτο πρωτάθλημα, διότι η... πίτα των τίτλων μοιράζεται. Είπαμε, μην σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχει κάποιο αξιόλογο επίπεδο, αφού οι περισσότεροι πριν πατήσουν χορτάρι, ήταν στην δουλειά τους ή κάποιοι μπορεί να μην παίζουν καν, διότι η ώρα του αγώνα πέφτει πάνω σε... βάρδια! Δυο ομάδες από τις δέκα πέφτουν και δυο προβιβάζονται από την δεύτερη κατηγορία.

Οι παίκτες που παίζουν μακριά από την χώρα, είναι ο τερματοφύλακας της Μάδεργουελ, Γκούναρ Νίλσεν, ο Βίλορμουρ Ντάβιντσεν της Βάιλε Μπόλντκλουμπ (Δανία), ο Σόνι Νάτεσταντ της Χόρσενς (Δανία), ο Κρίστιαν Χολστ της Φρέμαντ Άμαγκερ (Δανία), ο Κάι Λέο ι Μπάρταλστόβου της Λέβανγκερ (Nορβηγία), ο Μπράντουρ Όλσεν της U-19 Kοπεγχάγης (Δανία) και ο Τζίλι Σόρενσεν της Άααλμποργκ (Δανία). Αυτοί είναι στην αποστολή που θα παίξει απέναντι στην Εθνική μας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι της λίστας αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου