ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας Προσπαθεί να Σβήσει το Πορνό από το Ίντερνετ

Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν προσφάτως ότι
«έσπασαν» και απενεργοποίησαν περίπου 9.000 λογαριασμούς του Twitter που συνδέονταν με την έκδοση πορνογραφικού υλικού και συνέλαβαν πολλούς από τους διαχειριστές τους.

Η Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και της Πρόληψης Ανηθικότητας (γνωστή και ως Haia, η θρησκευτική αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας) οργάνωσε την επιχείρηση, συλλαμβάνοντας πολλούς Σαουδάραβες και Βρετανούς κατηγορούμενους ότι διοργανώνουν πάρτι με αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο για πρώτη φορά, η Haia παραδέχθηκε ότι δεν ενήργησε μόνη, αλλά στηρίχθηκε σε μια ομάδα «ηθικών χάκερ» προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς χρηστών και προσωπικές πληροφορίες, που οδήγησαν στις συλλήψεις.
Η Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια, κάνει ότι μπορεί για να πατάξει την αρρωστημένη online ανηθικότητα. Όπως συμβαίνει με τον τζόγο ή την βλασφημία, πολλοί στη Σαουδική Αραβία αρέσκονται να συνδέουν το πορνό με κοινωνικά προβλήματα όπως είναι τα αυξημένα ποσοστά διαζυγίων και να χαρακτηρίζουν εκείνους που το βλέπουν ως κοινωνικά απροσάρμοστους. Αλλά ίσως επειδή ενοχλήθηκαν βρίσκοντας ότι οι Σαουδάραβες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών πορνό στον κόσμο, φαίνεται ότι κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου.
Είναι γνωστό ότι διενεργούν δειγματοληπτικές έρευνες σε φορητούς υπολογιστές, δίσκους και φλασάκια στους μετανάστες. Μόνο το 2013, η κρατική Επιτροπή Επικοινωνιών και Πληροφορικής (CCITC) μπλοκάρισε 400.000 ιστοσελίδες πορνό, μια διαδικασία που απαιτεί την αναθεώρηση και το κατέβασμα μιας ιστοσελίδας κάθε φορά, αν και καθημερινά κατατίθενται πάνω από 2.000 αιτήματα λογοκρισίας. Εκείνοι που συνελήφθησαν να παράγουν ή να διανέμουν πορνό, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια και πρόστιμο όχι μεγαλύτερο των 800.000 δολαρίων.
Ωστόσο οι σαουδαραβικές αρχές είναι ιδιαιτέρως αγχωμένες με το πορνό στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook (με 7,8 εκατ. ντόπιους χρήστες) και το Twitter (5 εκατ.). Το κράτος «αισθάνεται» ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει αυτές τις ιστοσελίδες πλήρως και ολοκληρωτικά. Αποτελεί επίσης πρόβλημα το ότι σελίδες τέτοιου περιεχομένου ξεφυτρώνουν συνεχώς με νέο όνομα, εάν οι αρχές αναφέρουν τους λογαριασμούς τους για διαγραφή, για κάθε περίπτωση χωριστά και οι πραγματικές ταυτότητες δεν είναι εύκολο να εξακριβωθούν.
Από τον Μάρτιο του 2014, η Haia, η Επιτροπή Επικοινωνιών και Πληροφορικής, το υπουργείο Εσωτερικών (και οι υπηρεσίες για το κυβερνοέγκλημα) και η Επιτροπή Οπτικοακουστικών Μέσων, με τη συμβουλή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Νεότητας που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο King Saud, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν αυτό το δίλημμα. Τίποτα σε αυτές τις εκθέσεις δεν υποδήλωνε την πρόθεση να απασχοληθούν χάκερ - πολύ λιγότερο χάκερ ηθικοί.
Το ηθικό χάκινγκ (γνωστό επίσης ως Πιστοποιημένο Δεοντολογικό Χάκινγκ [CEH] ή Χάκινγκ με το Λευκό Καπέλο) είναι στην πραγματικότητα ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα που χαίρει σεβασμού. Είναι χάκερ με προσόντα, συχνά με πιστοποίηση και εκπαίδευση στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που απασχολούνται από επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις προκειμένου να καταγράφουν την online κίνηση και να επιχειρούν να χακάρουν τα ίδια τους τα δίκτυα, βοηθώντας να προβλεφθούν παραβιάσεις και να αυξηθεί η ασφάλεια.
Ιδιωτικοί φορείς στη Σαουδική Αραβία εκπαιδεύουν και απασχολούν τέτοιου τύπου χάκερ τουλάχιστον από το 2011. Το 2013, η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη εταιρία στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και ο μεγαλύτερος ενεργειακός κολοσσός του κόσμου, απηύθυναν κάλεσμα για να πάρουν τα δικά τους Λευκά Καπέλα. Αυτή η εξέλιξη πιθανώς προέκυψε μετά από μια επίθεση που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι από μια κολεκτίβα χάκερ που ονομαζόταν Cutting Sword of Justice, που έκλεψε δεδομένα και έθεσε εκτός λειτουργίας 30.000 υπολογιστές της Aramco, ρίχνοντας το υπολογιστικό σύστημα της εταιρείας για 10 μέρες.
Τον Μάιο του 2014, σχεδόν ένα χρόνο αφού οι χάκερ παραμόρφωσαν κυβερνητικές ιστοσελίδες, το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών του σαουδαραβικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εκπαίδευε και θα στρατολογούσε ηθικούς χάκερ - όλοι πρώην χάκερ μεσαίου επιπέδου, αλλά κανένας με ρεκόρ χτυπημάτων κατά κυβερνητικών ιστοσελίδων. Ωστόσο δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι αυτοί οι νέοι κυβερνοσύμμαχοι θα χρησιμοποιούνταν για ηθικολογικούς σκοπούς ή κατά πολιτών της Σαουδικής Αραβίας ή πραγματικά για οτιδήποτε άλλο εκτός από την εδραίωση της ασφάλειας του κτιρίου.
Οι περισσότερες χώρες, από τις ΗΠΑ έως τη Βόρεια Κορέα, διαθέτουν μια αφοσιωμένη και ελεγχόμενη από την κυβέρνηση δύναμη ειδικών στην κυβερνοασφάλεια - βασικά στρατούς χάκερ. Εάν αυτοί οι στρατοί κινούνται κατά εθνικών ή διεθνών στόχων είναι συνήθως καλά κρυμμένο. Και οποτεδήποτε οι χάκερ επιχειρούν ανοιχτά για λογαριασμό μιας κυβέρνησης η φύση της σύνδεσής τους με τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις είναι ασαφής, πιθανώς επειδή το χάκινγκ ευρέως θεωρείται παράνομο και θα ήταν μεγάλο φιάσκο να εμπλέκεσαι σε τέτοιες δραστηριότητες κατά των ίδιων των συμπατριωτών σου.
Αυτή τη στιγμή δεν ήμαστε σίγουροι ποιοι ήταν οι ηθικοί χάκερ που σχετίστηκαν με την επιχείρηση της Haia στο Twitter. Απλώς γνωρίζουμε ότι βοήθησαν στην υπόδειξη των αληθινών χρηστών, που βρίσκονται πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών. Μπορούσαν να είναι μέλη της κυβέρνησης ή κάποια άλλη ομάδα από πρώην επίλεκτα στελέχη που προσλήφθηκαν φέτος την άνοιξη από το υπουργείο Εσωτερικών ή μια άλλη ομάδα άγνωστων χάκερ που προσελήφθη για να βοηθήσει τη θρησκευτική αστυνομία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ανοιχτή παραδοχή ότι το καθεστώς εκεί χρησιμοποιεί χάκερ κατά των ίδιων των πολιτών είναι μια μοναδική και αμφιλεγόμενη πρακτική. Ωστόσο αυτός ακριβώς φαίνεται να είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Βασίλειο του Οίκου του Σαούντ.


vice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου