ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση τι σημάνει η απόφαση της ΕΚΤ;

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο άσχετοι με τα οικονομικά που νομίζουν ότι βρέχει μετά το «φτύσιμο» του Μάριο Ντράγκι.



Ούτε λίγο ούτε πολύ διαρρέουν ότι δεν έγινε και τίποτε που η ΕΚΤ μας έκοψε τη γραμμή ρευστότητας και μείναμε μόνο με τα χρήματα του ΕLA.

Μέχρι να μάθουν οικονομικά κι όχι τη...βαρουφάκεια οικονομική θεωρία με την οποία πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ας τους τονίσουμε τα εξής:

1.Ο ELA είναι προσωρινός μηχανισμός στήριξης και δεν μπορεί να είναι δια παντός. Ανανεώνεται η απόφαση κάθε 15 ημέρες και δεν το έχουν σε τίποτε στην ΕΚΤ να την κόψουν σε δύο εβδομάδες και να μας οδηγήσουν στον ξαφνικό θάνατο.

2.Το κόστος δανεισμού από τον ELA, διότι δάνεια είναι τα λεφτά που παίρνουν οι τράπεζες, είναι τεράστιο. Το επιτόκιο είναι αυξημένο κατά 1,50% σε σχέση με τον απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ από την οποία δανείζονται έναντι εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου με μόλις 0,05%. Αυτό το χάνουμε από τις 11 Φεβρουαρίου.

3.Να υπενθυμίσουμε ότι η βασική γραμμή ρευστότητας των τραπεζών είναι οι καταθέσεις όπου το επιτόκιο είναι μέχρι 2%. Όμως, από το σύστημα έχουν φύγει πάνω από 16 δισ. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες.

4.Σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών το τελικό κόστος για τις τράπεζες από την κίνηση της ΕΚΤ θα είναι 530 εκ σε ετήσια βάση, δηλαδή 44,1 εκ ευρώ το μήνα παραπάνω κόστος απ’ ότι πριν την απόφαση της ΕΚΤ. Όσο λοιπόν δεν κλείνει η συμφωνία με τους δανειστές τόσο θα αυξάνεται το κόστος.

5.Η απόφαση της ΕΚΤ αποκλείει την Ελλάδα από τις αγορές. Έτσι κι αλλιώς ήταν αποκλεισμένη και οι εκδόσεις ομολόγων δεν έχουν καμιά τύχη. Άλλωστε τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί πάνω από 10%, πόσο μάλλον που τώρα είναι «σκουπίδια» και δεν περνάνε στην ΕΚΤ. Αν δεν το έχουν καταλάβει κάποιοι το waver, η εξαίρεση δηλαδή είναι... χάρη που μας κάνουν. Δέχονται τα ελληνικά ομόλογα παρ' ότι δεν έχουν καλή αξιολόγηση.

Η ουσία είναι ότι η πολιτική αυτή απόφαση του Ντράγκι δεν δημιουργεί άμεσα προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Λεφτά θα υπάρχουν στα ΑΤΜ και τα ταμεία και δεν θα μπλοκάρει κανείς κάποιον να πάει να πάρει τα λεφτά του. Όσο όμως συνεχίζεται η αβεβαιότητα, όσο φεύγει χρήμα από τις καταθέσεις θα αυξάνεται και η ανάγκη για ρευστότητα από τον ELA. Και το βασικότερο: Αν δεν βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις, αν δεν κλειστεί κάποια συμφωνία με τους δανειστές η θηλιά θα σφίξει ακόμη περισσότερο. Ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης; Ή θα τυπώσει χρήμα με τη Ραχήλ επικεφαλής ή θα βάλει περιορισμούς στην άντληση καταθέσεων από τους Έλληνες. Καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου