ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ναυάγιο στις Βρυξέλλες - Θρίλερ μέχρι τη Δευτέρα

Σε θρίλερ πέντε ημερών εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στο τακτικό Eurogroup
της ερχόμενης Δευτέρας, εκεί που πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία ή ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.

Μετά από 4 ώρες συνεδρίασης και 2,5 ωρών «μαγειρέματος» μιας κοινής δήλωσης, τελικά μετά τη 1 τα ξημερώματα ανακοινώθηκε ότι δεν μπόρεσαν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση και έτσι η συνεδρίαση κατέληξε σε ναυάγιο.

Πλέον οι επόμενες ημέρες μέχρι την συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα. Ωστόσο, το κλίμα φαίνεται να ήταν πολύ βαρύ, αν και όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές έγινε κάποια πρόοδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε ποτέ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με βαρουφάκη.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν διαφωνίες και εντός της συνεδρίασης αλλά και αργότερα όταν οι εταίροι έθεσαν ως όρο να μπει στο κοινό ανακοινωθέν παράγραφος που θα ανέφερε πως η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του μνημονίου.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου Κ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες αλλά υπάρχουν πολλά ανοικτά θεματα. ανέφερε ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη: «Ηταν μια πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Εγινε χρήσιμη και επικοδομητική συζήτηση, υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά». Ακόμη ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας τη Δευτέρα γιατί έχουμε πολλά θέματα ακόμη. Δεν έχω πολλά αποτελέσματα να συζητήσω μαζί σας. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή». Δεν επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες για την έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, όπερ σημαίνει ότι δεν θα έρθει κανείς τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες επί κάποιου προγράμματος, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Η Δευτέρα είναι μια προθεσμία. Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα. Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα, συζητήσαμε παράταση, για κάποιους ήταν η προτιμητέα λύση αλλά δεν συμφωνήσαμε. Εχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τη Δευτέρα», κατέληξε.
Ο Π. Μοσκοβισί δεν θέλησε να απαντήσει για το αν ο κ. Βαρουφάκης ήταν καθαρός στα στοιχεία που παρουσίασε. Είπε ότι έγινε κάποια πρόοδος αλλά παρά τις καλές προσπάθειες δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή δήλωση.

Την ώρα εκείνη και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως στο γεγονός ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση του Μνημονίου. Όπως είπε υπήρξε αίτημα – απαίτηση για επέκταση του μνημονίου. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντελώς διαφορετική εντολή και δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα», είπε ο κ. Βαρουφάκης, αναφέροντας ωστόσο ότι: «τίποτε δεν τελειωσε»

Ο υπουργός μίλησε για τη σύνθεση των δύο προγραμμάτων και ότι η συμφωνία – γέφυρα θα μπορούσε να δώσει χρόνο. Επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, καθώς φαίνεται ότι οι εταίροι ζήτησαν να μπει όρος στο κοινό ανακοινωθέν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του μνημονίου.

Η συνεδρίαση έληξε γύρω στις 11 το βράδυ. Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε ένα θρίλερ για το κοινό ανακοινωθέν που θα έπρεπε να βγει, όμως, επί δύο ώρες Ευρωπαίοι και Ελληνες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Επίσης, ξεκίνησε ένας απίστευτος «βομβαρδισμός» διαρροών για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις αλλά και για πιθανή έλευση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να συνεχιστεί η συζήτηση και τις επόμενες ημέρες.

Το κοινό ανακοινωθέν «μαγειρευόταν» αλλά δεν υπήρξε κατάληξη καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στη φράση για «επέκταση του μνημονίου». Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι δεν αποδέχθηκαν την επέκταση του μνημονίου που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

Άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής».

Πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι την πιο σκληρή στάση μέσα στη συνεδρίαση εκτός από τους Γερμανούς κράτησαν οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί και οι Φινλανδοί. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Economist Tom Nuttall, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση έχοντας την εικόνα ότι είχε επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολούθησε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών που ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα.

imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου