ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Η ανεπαρκής ποσότητα ύπνου φαίνεται να διαταράσσει τον μεταβολισμό των λιπιδίων στο αίμα και να μειώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίσει το
σάκχαρο του αίματος, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση
διαβήτη, ακόμη και σε νέους υγιείς ενηλίκους, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ Έζρα Ταζάλι, μελέτησαν σε εργαστηριακές συνθήκες 19 υγιείς άνδρες, 18- 30 ετών. Οι εθελοντές, μετά από τρεις συνεχόμενες νύχτες που κοιμήθηκαν μόνο τέσσερις ώρες, εμφάνισαν αυξημένα κατά 15% έως 30% επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα, με συνέπεια η ινσουλίνη στον οργανισμό τους να έχει κατά 23% μειωμένη ικανότητα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Παρόλο που τα ίδια τα επίπεδα του σακχάρου δεν επηρεάστηκαν, η αυξημένη αυτή αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί ένδειξη προ-διαβήτη, που σταδιακά μπορεί να εξελιχτεί σε διαβήτη.

Στο παρελθόν, και άλλες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου, στην αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Η νέα μελέτη έρχεται να βεβαιώσει αυτό τον συσχετισμό και να φωτίσει περισσότερο τον σχετικό βιολογικό μηχανισμό.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα συνιστούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Όμως όταν το επίπεδό τους παραμένει συνεχώς αυξημένο, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για τάση εκδήλωσης διαβήτη, παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών παθήσεων.


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου