ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ένα μικρό σχόλιο μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του καρκίνου


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Oncotarget περιγράφει πώς οι συχνές παρενέργειες


των αντιβιοτικών μπορούν να επιτεθούν στα μιτοχόνδρια των καρκινικών βλαστοκυττάρων. Το περίεργο είναι πως ο ερευνητής Michael Lisanti που ασχολήθηκε με τη μελέτη εμπνεύστηκε από ένα σχόλιο που έκανε η κόρη του, Camilla. Αν και η μέθοδος χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά μέχρι να χρησιμοποιηθεί για κλινική θεραπεία, παρέχει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για μελλοντικές μελέτες.

«Συζητούσα με την Camilla σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου και με ρώτησε γιατί δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά όπως κάνουμε για άλλες ασθένειες», είπε ο Lisanti. «Ήξερα ότι τα αντιβιοτικά επηρεάζουν τα μιτοχόνδρια, ενώ εδώ και καιρό ερευνώ την σημασία των μιτοχονδρίων στην ανάπτυξη των όγκων. Αυτή η συζήτηση με βοήθησε να κάνω τη σύνδεση».

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικές κοινές κατηγορίες αντιβιοτικών για τη θεραπεία των βλαστοκυττάρων από καρκίνους του εγκέφαλου, του πνεύμονα, του προστάτη, των ωοθηκών, του δέρματος, του παγκρέατος, και του μαστού. Τέσσερα από τα αντιβιοτικά ήταν αρκετά επιτυχή, δεδομένου ότι ήταν σε θέση να στοχεύσουν αποτελεσματικά τα μιτοχόνδρια των καρκινικών βλαστοκυττάρων, σταματώντας την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους. Τα μιτοχόνδρια είναι η πηγή δύναμης των κυττάρων και παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους. Ευτυχώς, τα μιτοχόνδρια των υγιών κυττάρων δεν επηρεάστηκαν.

«Αυτή η έρευνα ανοίγει έναν νέο κεφάλαιο δοκιμών για την καταπολέμηση του καρκίνου με τη χρήση αντιβιοτικών», σχολίασε ο Lisanti. «Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά και προκάλεσαν μικρή ή καμία βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα. Επίσης τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιήσαμε έχουν ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση σε ανθρώπους. Ωστόσο, βέβαια, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επικυρωθεί η αποτελεσματικότητά τους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με πιο συμβατικές θεραπείες».

Η απλότητα και η άφθονη διαθεσιμότητα των αντιβιοτικών διευκολύνουν την έρευνα, όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία που απαιτούν άμεσα εξέταση. Για παράδειγμα, μπορεί τα αντιβιοτικά να έχουν ήδη εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όμως οι δοκιμές σε χημικό περιβάλλον δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Η ευρεία χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί σε επικίνδυνα επίπεδα ανοσοποίησης, η οποία θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου. Επιπροσθέτως, η λήψη αντιβιοτικών για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές μολύνσεις σε ήδη ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με καρκίνο. Παρά τα υλικοτεχνικά ζητήματα, οι ερευνητές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι καθώς τα αντιβιοτικά ενισχύουν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών και έχουν πολλές θετικές ιδιότητες.

«Μια και αυτά τα φάρμακα είναι αισθητά φθηνότερα από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται τώρα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ανθρώπων του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα δέκα χρόνια», κατέληξε η Federica Sotgi, που συνέβαλε στη μελέτη.


opinionpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου