ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» τι έγινε;

Κάποτε οι Συριζαίοι έλεγαν στον Γιάννη Στουρνάρα «Forget it Yannis», θέλοντας να τον πικάρουν γιατί το είχε πει ο Σόιμπλε όταν ακούστηκε η φήμη ότι ζητά η Ελλάδα
διαγραφή του χρέους.


Τώρα σε όλη την Ευρώπη ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας το ακούνε όλο και πιο συχνά. Το άκουσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από τον Ρέντσι, το άκουσε από τους Ιταλούς ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και από τους Γάλλους.

Η πρόταση Βαρουφάκη γι' αυτά τα... αέναα ομόλογα αντιμετωπίστηκε μάλλον με θυμηδία από τους Ευρωπαίους ενώ συντεταγμένα Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Σόιμπλε, Σαπέν και Μέρκελ διαμηνύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσει τη διαγραφή χρέους που με στόμφο ανέφερε όλη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και αυτά τα τεχνικά κόλπα που παρουσίασε ο Βαρουφάκης στους FT δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα και είναι σίγουρο ότι αν υπάρξει κάποια λύση αυτή θα είναι στη γραμμή της απόφασης του 2012. Δηλαδή επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Μόνο αυτό μπορούν να αποφασίσουν οι δανειστές. Άλλωστε, οι μόνοι που επικρότησαν τις προτάσεις του Βαρουφάκη ήταν ο... Πολ Κρούγκμαν και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εν πάση περιπτώσει, όλες αυτές τις ημέρες ακούμε δηλώσεις και θέσεις από χώρες που δεν πληρώνουν. Δεν βάζουν λεφτά δηλαδή για το ελληνικό χρέος. Μίλησε η Ρωσία, μίλησε η Βρετανία, μίλησε και ο Ομπάμα και κανείς από αυτούς δεν έχει να χάσει τίποτε. Από εδώ και στο εξής ξεκινά η πραγματική... διαπραγμάτευση. Την πρώτη κρυάδα ο Τσίπρας την πήρε από τον Ρέντσι και δυστυχώς για την Ελλάδα τη γραβάτα που του έδωσε ο Ιταλός θα αργήσει να τη φορέσει. Και θα είναι αυτός ο υπαίτιος με τις εξωφρενικές του απαιτήσεις και εξαγγελίες που έχουν εξοργίσει τους δανειστές.

Οι συναντήσεις του Τσίπρα και του Βαρουφάκη με Ντράγκι, Γιούνκερ και Σόιμπλε αλλά και το έκτακτο Eurogroup που πιθανότατα θα γίνει την άλλη Τετάρτη, ουσιαστικά θα δώσει ξεκάθαρα τις διαθέσεις των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτοί που πληρώνουν, αυτοί θα πάρουν και τις αποφάσεις.

Η μεγάλη κρυάδα ήρθε χθες το βράδυ από τον Ντράγκι που είπε στον Βαρουφάκη...Forget it Yanis για έντοκα γραμμάτια 10 δισ. και για επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ ύψους 1,9 δισ.

Είναι χαρακτηριστικό το τι περιμένει τον υπουργό Οικονομικών αν πει τα ίδια σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αστειεύεται όταν ακούει όλες αυτές τις παλαβομάρες. Και δεν το έχει σε τίποτε να κόψει τη ρευστότητα στις τράπεζες και να μας οδηγήσει σε απόγνωση.

Όμως, έχει ενδιαφέρον ένα νέο... εύρημα του Τσίπρα και του Βαρουφάκη. Ο δεύτερος σε δηλώσεις του από την Ιταλία ζήτησε περιθώριο 4-6 εβδομάδων ώστε να παρουσιάσει η κυβέρνηση το πρόγραμμά της για το πώς θα μπορούσε να γίνει η συμφωνία – γέφυρα.

Ο δε Τσίπρας στη συνέντευξη με τον Ρέντσι είπε ότι η Ελλάδα θέλει χρόνο προκειμένου να ετοιμάσει το δικό τηςμεσοπρόθεσμο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ενώ δεσμεύτηκε για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων.

Μα καλά δεν έχουν πρόγραμμα; Τώρα θα ετοιμάσουν; Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» τι έγινε; Αυτό δεν ήταν το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγησαν και θα έθεταν άμεσα σε εφαρμογή; Αυτό δεν ήταν το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα; Πάει κι αυτό, κάηκε τώρα που κατέλαβαν το Μέγαρο Μαξίμου; Εκτός από τις κωλοτούμπες απεμπολούν και το βασικό τους σχέδιο;

Αλλά για ποια Θεσσαλονίκη μιλάμε; Η διαγραφή χρέους μας τέλειωσε. Η αύξηση των μισθών αναβάλλεται για αργότερα.

Οι προσλήψεις που θα γίνουν είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας θα γίνουν κάποτε. Η κρατικοποίηση τραπεζών τέλειωσε πριν αρχίσει. Η μη πρόσληψη τραπεζιτών που φαλίρισαν τις τράπεζες ξεχάστηκε και η κομματικοποίηση του κράτους μπήκε σε εφαρμογή.

Η επιστροφή στο ρεαλισμό είναι μια δύσκολη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν για τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη και πολλά άλλα στελέχη η κυβίστηση είναι εύκολη, οι «επαναστάτες» των συνιστωσών τι λένε; Ή μήπως η θεσούλα στον κρατικό μηχανισμό είναι αρκετή για να τους «ταπώσει» και αρκούνται στο σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά»;



Antinews.gr

1 σχόλιο:

  1. Aετε. για θυμισου και λιγο σαμαρα προεκλογικα..μην εχεις επιλεκτικη μνημη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή