ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

CNBC: Φέρτε πίσω την ελληνική δραχμή

«Καταιγίδα» δημοσιευμάτων για τις εξελίξεις στα αμερικάνικα ΜΜΕ



Η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ανταποκρίσεις και εκτενείς αναλύσεις.



Μεταξύ άλλων, καταγράφονται ποικίλες απόψεις αναλυτών και θέσεις αξιωματούχων σε Αθήνα και Ευρώπη σχετικά με πιθανές προοπτικές και συμπεριφορές από τους «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως:

- Η Ελλάδα ζήτησε εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
- Ο ρόλος της ΕΚΤ θα καταστεί αναπόφευκτα κομβικός.
- Η ελληνική πρόταση είναι για μια εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της χώρας, αλλά «υπό διαφορετικούς όρους».
- Το αίτημα της χώρας για παράταση του προγράμματος δανεισμού της «σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος».
- Όλο αυτό (το σκηνικό) σχετίζεται με το όνομα που θα επιλεχθεί για τη συμφωνία παράτασης υπάρχοντος προγράμματος ή παράταση δανειακής σύμβασης κλπ.
- Το μνημόνιο είναι μέρος της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.
- Αν και μοιάζει παιχνίδι με τις λέξεις, τελικά είναι πολιτικό πρόβλημα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει η άλλη να βγει κερδισμένη.
- Η αυξανόμενη ένταση στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
- Το αδιέξοδο αναμένεται να αντιμετωπιστεί με ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής που θα κρατήσει την Αθήνα στην επιφάνεια για λίγο ακόμα.
- Το αίτημα της Ελλάδας για παράταση «μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν ορθολογικό συμβιβασμό με τους εταίρους της στη ευρωζώνη».
- Αν η Ελλάδα υιοθετούσε τη δραχμή, θα σταματούσε να εισάγει αγροτικά προϊόντα, οι τουρίστες θα επισκέπτονταν την Ελλάδα και όχι την Τουρκία και όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό θα έφερναν τα χρήματα στην Ελλάδα και θα αγόραζαν φτηνά ακίνητα.

Νιου Γιορκ Τάιμς

Σε δημοσίευμα στη Νιου Γιορκ Τάιμς τονίζεται ότι «η Γερμανία απέρριψε την Πέμπτη την τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας για την επίλυση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις του χρέους μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα ζήτησε εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε μια επιστολή δύο σελίδων προς τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, αναφέρει ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να "τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στους πιστωτές της". Αλλά», τονίζεται, «ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιάγκερ, εξέδωσε σύντομα μια δήλωση λέγοντας ότι η επιστολή από την Αθήνα "δεν ήταν μια ουσιαστική πρόταση για την επίλυση των θεμάτων"».

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είναι ίσως ο κεντρικός παίκτης στο πλαίσιο της διαδικασίας».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ότι η ελληνική πρόταση είναι για μια εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της χώρας, αλλά «υπό διαφορετικούς όρους», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «ένας άλλος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση την Πέμπτη ότι το αίτημα της χώρας για παράταση του προγράμματος δανεισμού της "σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε μια επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, ούτε θα πρέπει να συνοδεύεται από τα γνωστά καταστροφικά μέτρα"».

Τέλος, σημειώνεται ότι η αυριανή συνάντηση του Eurogroup θα είναι η τρίτη του είδους της μέσα σε δύο εβδομάδες.

Επίσης, σε εκτενή ανταπόκριση, από Φρανκφούρτη και Αθήνα, στη Νιου Γιορκ Τάιμς γίνεται αναφορά «στο σπουδαίο ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ρόλος που θα καταστεί αναπόφευκτα κομβικός, εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η εκροή καταθέσεων και δεν επέλθει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών», όπως σημειώνεται.

Ουάσιγκτον Ποστ

Σε άρθρο στην Ουάσιγκτον Ποστ διατυπώνεται η άποψη ότι «το παιχνίδι που παίζει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο».

Όπως τονίζεται, «για δεύτερη φορά, σε μία εβδομάδα, σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ευρωζώνη και όλο αυτό (το σκηνικό) σχετίζεται με το όνομα που θα επιλεχθεί για τη συμφωνία παράτασης υπάρχοντος προγράμματος ή παράταση δανειακής σύμβασης κλπ. Αν και μοιάζει παιχνίδι με τις λέξεις, τελικά είναι πολιτικό πρόβλημα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει η άλλη να βγει κερδισμένη. Έτσι, η ρητορική γίνεται όλο και πιο σκληρή και το γνωστό "παίγνιο του δειλού" (game of chicken) συνεχίζεται».

Γουόλ Στριτ Τζέρναλ

Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υποστηρίζεται, σε σχετικό δημοσίευμα, ότι «το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες - και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης - υποδηλώνει πως οι διαφορές παραμένουν σημαντικές. "Το αίτημα δεν είναι κακό για αρχή", δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πιθανώς θα ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες από την ελληνική κυβέρνηση πριν συμφωνήσουν».

Σε άρθρο στην ίδια εφημερίδα, που έχει τον τίτλο: «Η μπλόφα της Ελλάδας για δανειακή συμφωνία», τίθεται το ερώτημα: «Αν η Ελλάδα μπορεί να λάβει τα δάνεια χωρίς τους όρους;». Ως απάντηση σημειώνεται: «Όχι, αφού το μνημόνιο είναι μέρος της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης».

Σύμφωνα με το άρθρο, «τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση αιτήματος για παράταση της Master Financial Assistance Facility Agreement - MFAFA). Το ίδιο έκανε και η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, είπε ένας από αυτούς. Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι δε θα είναι η ίδια συμφωνία με του Δεκεμβρίου», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σε άλλο άρθρο γνώμης τονίζεται ότι «η Ελλάδα κάνει μια πρόταση που η Γερμανία δεν μπορεί να απορρίψει» και ότι «η Ελλάδα προτείνει λογικές παραχωρήσεις».

Στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ δημοσιεύεται επίσης άρθρο με την άποψη ότι «τo ελληνικό αδιέξοδο θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό κεφάλαιο των ηγετών» και πως «η αυξανόμενη ένταση στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών».

Όπως υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, «το αδιέξοδο αναμένεται να αντιμετωπιστεί με ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής που θα κρατήσει την Αθήνα στην επιφάνεια για λίγο ακόμα. Ωστόσο, ένας πλήρης συμβιβασμός θα είναι δύσκολος. Και το ερώτημα είναι: πόσο πολιτικό κεφάλαιο είναι οι Γερμανοί και οι Έλληνες ηγέτες και πόσο πρόθυμοι είναι να θυσιάσουν για να καταλήξουν σε συμφωνία; Αν η Μέρκελ δείχνει ότι "μαλακώνει" την στάση της, τότε θα δεχτεί επίθεση από τους αντιευρωπαίους λαϊκιστές. Κι αν το Βερολίνο δεν καταφέρει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να παραδεχτεί την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης. Οι πολιτικοί υπολογισμοί στην Αθήνα είναι εξίσου δύσκολοι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να ανατρέψει το μνημόνιο και η συγκρουσιακή στάση του ως τώρα έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του εντός Ελλάδας - είχε όμως το αντίθετο αποτέλεσμα στη Γερμανία».

Μπλούμπεργκ

Σε δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ σημειώνεται η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά ότι «το αίτημα της Ελλάδας για παράταση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έναν ορθολογικό συμβιβασμό με τους εταίρους της στην ευρωζώνη».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα προβούν σε λεπτομερή αξιολόγηση του αιτήματος και θα διατυπώσουν την απάντησή τους».

Σε άλλο δημοσίευμα στο ίδιο πρακτορείο γίνεται αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ-Ελλάδας, Λιου-Βαρουφάκη, κατά την οποία, όπως σημειώνεται, «ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και ότι η αβεβαιότητα δεν κάνει καλό στην Ευρώπη».

Σε άλλο δημοσίευμα στο ίδιο πρακτορείο επισημαίνεται ότι «η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα κορυφώνεται, καθώς η ΕΚΤ παρουσιάζεται επιφυλακτική» και «με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να πιέζουν την ελληνική ηγεσία για συμφωνία με τους εταίρους».

CNBC

Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC δημοσίευμα έχει τον τίτλο: «Φέρτε πίσω την ελληνική δραχμή», φιλοξενώντας συνέντευξη του Γερμανού οικονομολόγου και επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν.

«Αν η Ελλάδα υιοθετούσε τη δραχμή, θα σταματούσε να εισάγει αγροτικά προϊόντα, καθώς θα ήταν ακριβά, κι έτσι θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Ζιν, προσθέτοντας επίσης ότι «τουρίστες θα επισκέπτονταν την Ελλάδα και όχι την Τουρκία», ενώ «όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό θα έφερναν τα χρήματα στην Ελλάδα και θα αγόραζαν φτηνά ακίνητα».


Νewsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου