ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

«H Ελλάδα χάνει το πόκερ με την ΕΕ»

Τα λάθη στρατηγικής που διέπραξε η Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους σχολιάζουν πολλά ξένα ΜΜΕ, θεωρώντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να μάθει να διαπραγματεύεται» και ότι έχασε το παιχνίδι «πόκερ με την ΕΕ».


Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαπραγματεύεται και δεν είναι σε θέση να εκβιάζει, γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προβάλλει σωστά στους εταίρους τις προτάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σχολιάζει ο Bill Emmott στους Financial Times. Συνιστά λοιπόν σε Ελλάδα, αλλά και Βρετανία την εκπόνηση προτάσεων που θα είναι επωφελείς και για τις υπόλοιπες χώρες, αφού το επιχείρημα «αγανακτήσαμε, δεν αντέχουμε άλλο» δεν είναι αρκετό.
«Η τακτική Βαρουφάκη να κρατά ένα όπλο στον κρόταφό του και να ζητά λύτρα για να μην τραβήξει την σκανδάλη, προφανώς δεν αποδίδει, γιατί Γερμανοί και λοιποί Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί την μπλόφα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αδιέξοδο που κάνει αδύνατη την διαπραγμάτευση», γράφει ο Guardian. «Η Ελλάδα έχει επανέλθει στο σημείο εκκίνησης σε αυτό τον διαγωνισμό πόκερ με την Γερμανία και την Ευρώπη. Η νέα κυβέρνηση έδειξε τα καλύτερα χαρτιά της πολύ νωρίς και δεν έχει άλλη αξιοπιστία αν θέλει να συνεχίσει να μπλοφάρει. Οπότε τι θα συμβεί; Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να παραδεχθεί σύντομα την ήττα του ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει σε ένα πρόγραμμα στο στυλ της τρόικας που απλώς θα ακούγεται πιο ευχάριστο γιατί δεν θα περιλαμβάνει την λέξη ‘τρόικα’».
Μια άλλη πιθανότητα - αν ακόμη λειτουργούν κανονικά οι ελληνικές τράπεζες- είναι η ελληνική κυβέρνηση να αψηφήσει τις προειδοποιήσεις και να προχωρήσει σε μονομερή εφαρμογή κάποιων εκ των δραστικών εξαγγελιών της. Αυτό όμως θα είχε επιπτώσεις στην χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος όπως ήδη έχει καταστήσει σαφές η ΕΚΤ. Τότε μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποχωρήσει όπως συνέβη σε Κύπρο και Ιρλανδία.
«Όμως μια τέτοια συνθηκολόγηση της τελευταίας στιγμής μπορεί να σημαίνει παραίτηση της κυβέρνησης και διαδοχή της από ένα σχήμα τεχνοκρατών που έχουν την έγκριση της ΕΕ όπως συνέβη το 2012 στην Ιταλία με τον Μπερλουσκόνι. Σε ένα λιγότερο ακραίο σενάριο, μπορούσε να αντικατασταθεί μόνο ο Γ. Βαρουφάκης και να μείνουν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Η μόνη άλλη πιθανότητα αν και όταν οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να καταρρέουν, είναι μια έξοδος από το ευρώ.
Όποια όμως και αν είναι η μορφή αυτής της...παράδοσης, η Ελλάδα δεν θα είναι ο μόνος χαμένος της υπόθεσης. Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης έχασαν ίσως της καλύτερη ευκαιρία τους να υπερισχύσουν της Γερμανίας και να απαλλαγούν από την αυτο-καταστροφική λιτότητα που η Γερμανία έχει επιβάλει στην Ευρώπη».
«Η πίεση στην Ελλάδα αυξάνει, καθώς πλησιάζουν τα δυο κρίσιμα ραντεβού στην ΕΕ: το Eurogroup της Τετάρτης και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης. Καμία πλευρά δεν δείχνει να υποχωρεί και μάλλον θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα πυροτεχνήματα στην πρώτη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, μεθαύριο», γράφει μεταξύ άλλων η Wall Street Journal σχολιάζοντας την παγωμένη υποδοχή Βαρουφάκη την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.


www.ft.com, www.theguardian.com, www.wsj.com

1 σχόλιο: