ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ορυχείο Κλειδιού: το δεύτερο από τρία σκάνδαλα στο λιγνίτη της Φλώρινας, που εμπλέκουν ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ και περιμένουν μέτρα απ' το Λαφαζάνη.

Παρουσιάσαμε την υπόθεση του ορυχείου Βεύης ως το πρώτο από τρία σκάνδαλα στο λιγνίτη της Φλώρινας, που εμπλέκουν ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ και περιμένουν μέτρα απ' το Λαφαζάνη και
συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο, την εγκατάλειψη του ορυχείου Κλειδιού, που οδήγησε σε καταστροφή ενός πολύτιμου εθνικού πλούτου. Ένα ορυχείο που βρίσκεται μέσα στην παραχώρηση της ΔΕΗ, ...
δεν είναι ιδιωτών, όπως ήταν η Βεύη μέχρι το 2003.
Στη δορυφορική φωτογραφία της αρχής, απ’ το Google Earth, βλέπουμε το ορυχείο το Φεβρουάριο 2014, όχι απλά να έχει μετατραπεί σε λίμνη, όπως το διπλανό ορυχείο της Βεύης, αλλά να έχει μετατραπεί σε μια κατολίσθηση σε εξέλιξη. Δεν απειλεί βέβαια το διπλανό χωριό, απ' όπου πήρε τ' όνομα, αλλά, όπως το βλέπουμε, είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί πλέον να ξαναδώσει λιγνίτη σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι: το ορυχείο στο Κλειδί ξεκίνησε ν' ανοίγει πριν μια δεκαετία και πρόλαβε να δώσει λίγο λιγνίτη για τις ανάγκες του κοντινού ΑΗΣ Μελίτης. Ωστόσο από τα μέσα του 2008 παραμένει ανενεργό, λόγω προβλημάτων ευστάθειας της εξωτερικής απόθεσης. Έκτοτε τα φαινόμενα αστάθειας γενικεύθηκαν και έχει εκδηλωθεί η κατολίσθηση στο χώρο εκσκαφής, που φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία.
Όπως είδαμε και χθες, ο ΑΗΣ Μελίτης από τα τέλη του 2008 παρουσίασε προβλήματα ανεπαρκούς τροφοδοσίας απ' τα ορυχεία της περιοχής. Θα περίμενε κανείς η ΔΕΗ να σπεύσει να δουλέψει το ορυχείο Κλειδιού για να ενισχύσει την τροφοδοσία της πιο σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της χώρας, αλλά κάτι τέτοιο δεν είδαμε. Είδαμε μια επίσκεψη της τότε διοίκησης τον Ιανουάριο 2009, είδαμε διαπιστώσεις, αλλά λύσεις δεν είδαμε και το Νοέμβριο 2009 ο ΑΗΣ Μελίτης βγήκε εκτός λειτουργίας επειδή δεν είχε απόθεμα λιγνίτη να κάψει. Κι αρχίσαμε να βλέπουμε απ' το 2009 τη λύση της εθνικής ξεφτίλας, να έχουμε λιγνίτη σ' όλο τον κάμπο της Φλώρινας, αλλά να εισάγουμε λιγνίτη απ' τη Βουλγαρία και λιθάνθρακα απ' την Ουκρανία για να δουλέψει ο ΑΗΣ Μελίτης. Και τα Ελληνικά ορυχεία, της Βεύης και του Κλειδιού, να παραμένουν κλειστά.
Τον Οκτώβριο 2009 έγιναν εκλογές κι αποκτήσαμε την κυβέρνηση της "πράσινης ανάπτυξης" και τη διοίκηση Ζερβού στη ΔΕΗ. Τα πρώτα βήματα θεωρήθηκαν θετικά, καθώς αρχές Φεβρουαρίου 2010 επαναδημοπρατήθηκε το λιγνιτωρυχείο Βεύης, που από τον αρχικό σχεδιασμό του ΑΗΣ Μελίτης είναι απολύτως απαραίτητο για την τροφοδοσία του. Αλλά πολύ γρήγορα η Μπιρμπίλη μας είπε πως "πρέπει να είμαστε ενάντια στο λιγνίτη" και δεν είδαμε ποτέ να επαναλειτουργεί ούτε η Βεύη ούτε το Κλειδί. Η διοίκηση της ΔΕΗ, που θεωρητικά λογοδοτεί σε μετόχους, αλλά πρακτικά υλοποιεί την πολιτική μόνο του βασικού μετόχου, δεν είδαμε να ενδιαφερθεί ποτέ ουσιαστικά για την επαναλειτουργία ενός δικού της ορυχείου. Κι όπως είπαμε και χθες, στο τέλος της ημέρας όλα και όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται. Είτε είναι στο ΥΠΕΚΑ είτε στη ΔΕΗ ... ...
Όταν όμως εγκαταλειφθεί ένα ορυχείο ανοικτό δεν παραμένει στην αρχική του κατάσταση: γεμίζει νερά απ' τις βροχές, τα χιόνια και την υπόγεια υδροφορία, αν υπάρχει στην περιοχή, ενώ στα πρανή εκτονώνονται πιέσεις των πετρωμάτων και παρουσιάζονται φαινόμενα αστάθειας. Κάπως έτσι μετά το ορυχείο της Βεύης αφέθηκε σταδιακά να καταστραφεί και το ορυχείο του Κλειδιού, φθάνοντας στην κατάσταση που βλέπουμε στη δορυφορική φωτογραφία. Όπως στην περίπτωση της Βεύης, έτσι και στην περίπτωση του Κλειδιού έχουμε καραμπινάτη μεγάλη ζημιά του δημοσίου και της ΔΕΗ. Ποιος θα μας εξηγήσει ποιοί και γιατί οδήγησαν το ορυχείο Κλειδιού στη σημερινή πολύ κακή κατάσταση; Πλέον για να συμμαζευτεί η κατάσταση στο Κλειδί χρειάζονται πολλά λεφτά, που στην κατάσταση που έφεραν οι ΣαμαροΒενιζέλοι τη ΔΕΗ, με 2 δισ. ευρώ ανείσπρακτους λογαριασμούς, πολύ αμφιβάλουμε αν τα έχει.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.
Αντί το ορυχείο να είναι χώρος δημιουργικής παραγωγικής απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής, χώρος παραγωγής πλούτου κι ευημερίας, δεν χρησιμεύει ούτε καν σαν δεξαμενή ποτίσματος χωραφιών και κοπαδιών. Και η κατολίσθηση που βρίσκεται σε εξέλιξη παρεμποδίζει την κίνηση των κοπαδιών, σε μια περιοχή πλούσια σε κτηνοτροφία αιγοπροβάτων.
Περιμένουμε λοιπόν μ' ενδιαφέρον την επίσκεψη Λαφαζάνη την επόμενη εβδομάδα, να δούμε τι θα πει για τα ορυχεία της Φλώρινας και τον ΑΗΣ Μελίτης. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε αυτό που έχουμε γράψει από πέρυσι πολλές φορές: αμέσως μετά την Πτολεμαΐδα 5 πρέπει να γίνει η Μελίτη 2, μια λιγνιτική μονάδα που έχει πολλές έτοιμες υποδομές απ' τη Μελίτη 1 και είχε δημοπρατηθεί το 2009. Γιατί μόνο ο λιγνίτης δίνει δουλειές στους Έλληνες και στην κατάσταση που είναι η χώρα, σήμερα πολύ περισσότερο από ποτέ πρέπει να παράγει με τις δικές της δυνάμεις, να μην εισάγει αγαθά που έχουμε σε αφθονία.

greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου