ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΔΗΚΕΒΙ: Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίηση (εικόνες)

Ο ποιητής της πιο όμορφης ουτοπίας μας ταξίδεψε στους δρόμους της αγάπης και της ζείδωρης προσδοκίας το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαρτίου, στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών.




Η αξιοθαύμαστη φιλολογική επιμέλεια της Σούλας Αντωνιάδου και ο ιδιαίτερος αισθαντικός τρόπος παρουσίασης καθήλωσαν το ακροατήριο και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του για τις ευαισθησίες και τις περιπλανήσεις του ποιητή.

Ανεξίτηλες θα μας μείνουν οι επισημάνσεις, από τη φιλόλογο, κάποιων ρήσεων ζωής που δείχνουν την ευαισθησία και τις αξίες που διακατείχαν την ποίηση του: Το 1950 εξόριστος στη Μακρόνησο απευθυνόμενος στον ανθρωποφύλακα του στρατοπέδου έγραψε:
«Κι όταν σου πουν να με πυροβολήσεις
Χτύπα με αλλού
Μη σημαδέψεις την καρδιά μου
Κάπου βαθιά της ζει το παιδικό σου πρόσωπο
Δεν θάθελα να το λαβώσεις».

«Γιατί ο κόσμος, μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει…»

«Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον
Είμαστε κιόλας νεκροί…»

«… για αυτό και μέσα σε κάθε ζωή
Υπάρχει πάντα κάτι πιο βαθύ
Από τον εαυτό της,
Η ζωή των άλλων».

Την εκδήλωση διάνθισαν με απαγγελίες επιλεγμένων ποιημάτων από το πληθωρικό ποιητικό έργο όλων των χρονικών ενοτήτων και όλων των Ποιητικών του Συλλογών οι: Βασιλική Ευταξία, Ιωάννα Κωτούλα, Γιάννης Παπαδιαμάντης και Άννα Δαυδίδου.

dhkebi 1Την αυλαία άνοιξε, με το τραγούδι «Νυχτώνει στα Γρεβενά», ο Χρήστος Παπαδημητρίου ο οποίος ήταν η ψυχή της μουσικής επένδυσης και έδωσε ιδιαίτερο μουσικό χρώμα καθ’ όλο το χρόνο των απαγγελιών με το απαλό παίξιμο της φυσαρμόνικας του.

Νυχτώνει στα Γρεβενά, βρέχει πικρά,
κι έχω να λάβω γράμμα της απ’ τις δεκαεπτά.
Νύχτα πικρή και πού θα βγει,
σκοπός το βράδυ στην πύλη πάλι επτά μ’ εννέα,
άσε να ονειρευτώ ότι φιλάω την Αννιώ,
μη με ξυπνάς κυρ δεκανέα

Η εκδήλωση έφτασε στο απόγειό της με την ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων του ποιητή, από τη ορχήστρα των φίλων της Βιβλιοθήκης: η Ρένα Καζαντζίδου, η Μαρία Παπαδημητρίου, ο Κώστας Μπατιάνης και ο Γιώργος Φίλιος στο τραγούδι, ο Γιάννης Μπουμπούκας και ο Χρήστος Παπαδημητρίου στην κιθάρα και στο τραγούδι, ο Σταύρος Μήτσαλος και ο Κώστας Μίχος με τις εύγλωττες ποιητικές νότες του μπουζουκιού.

Στην κατάμεστη αίθουσα επικρατούσε η καθολική συμμετοχή σ’ όλα τα δρώμενα της εκδήλωσης. Η καθηλωτική προσήλωση στην παρουσίαση του φιλολογικού μέρους και των απαγγελιών των ποιημάτων και η συμμετοχή στην ερμηνεία των γνωστών μελοποιημένων στίχων!...
dhkebi 3
Στον κεροστάτη της μνήμης φώτισε ένα κεράκι, για τον μεγάλο, γεμάτο αγάπη για το έθνος και το λαό ποιητή, τον ποιητή της πιο όμορφης ουτοπίας, τον ασυμβίβαστο Τάσο Λειβαδίτη! Στο ανεξίτηλο βιβλίο της μνήμης, της πόλης μας, έχουν χαραχθεί ανεπανάληπτες στιγμές που θα ταξιδεύουν ιονισμένες περιβάλλοντας την πολιτιστική ιστορία του ενεστώτα χρόνου!..

Για την οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης φρόντισαν οι Χασπερίδης Σταύρος, Ταρλατζή Θεολογία, Κοπάνου Γεωργία και Καφτεράνη Κατερίνα.

Ζαγκανίκας Σίμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου