ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Υπόθεση Γιακουμάκη: Η άλλη πλευρά της Γαλακτοκομικής Σχολής

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΜΙΚΑ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗ
Απορροφημένοι στη δική τους πραγματικότητα, μακριά από τα φλας της δημοσιότητας και τους δημοσιογράφους.
Μόλις έχουν τελειώσει τα μαθήματα της Δευτέρας και απολαμβάνουν τον καφέ τους σε ζαχαροπλαστείο πλησίον της Γαλακτοκομικής Σχολής. Της Σχολής που βρέθηκε στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας, «ξεχείλισε» από ένοχα μυστικά και παλεύει να χτίσει από μηδενική βάση τα εκπαιδευτικά, αξιακά και ηθικά της θεμέλια που γκρεμίστηκαν μαζί με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, εκείνο το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου.


Ο Κώστας, ο Στέφανος, ο Λάζαρος και ο δεύτερος Κώστας της παρέας, όλοι πρωτοετείς φοιτητές μιλούν στο NEWS 247 για την άλλη πλευρά της Γαλακτοκομικής Σχολής. Αυτής που τους ανάγκασε να στριμώξουν τα όνειρά τους σε μία βαλίτσα και να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειές τους, προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στα έδρανα του της μοναδικής ΕΠΑ.Σ στη χώρα, με βραβευμένους αποφοίτους. «Ναι, καταγόμαστε από Κοζάνη, Κιλκίς, Κατερίνη, Σέρρες. Και ήρθαμε να σπουδάσουμε εδώ, γιατί πρώτον, η σχολή είναι η μοναδική γαλακτοκομική πλέον στην Ελλάδα και γιατί είχαμε ακούσει τα καλύτερα. Δεν γίνεται να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι. Ούτε μπορούμε όλοι να γίνουμε δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Άλλωστε για να πας μπροστά, πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ε, και εμείς επιλέξαμε αυτό! Αυτό μάς άρεσε ανέκαθεν».

  Οι περισσότεροι από αγροτικές οικογένειες, απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων, νέοι, φιλόδοξοι, με όνειρα για το επόμενο επαγγελματικό βήμα και «κρυφό πόθο» να στήσουν τη δική τους επιχείρηση - το δικό τους τυροκομείο – περιγράφουν στο NEWS 247 τις σπουδές, το καθημερινό τους πρόγραμμα, τον τρόπο λειτουργίας της σχολής, τα μικροπροβλήματα, τους «γνωστούς – αγνώστους» και τη γνωριμία τους με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

  «Λοιπόν, για να τα ξεκαθαρίσουμε. Τον Βαγγέλη λίγο τον γνωρίζαμε. Ένα καλό, ήσυχο παιδί που έκανε παρέα με όλους. Ακόμη και με αυτούς που φέρονται ως οι ‘βασανιστές’ του, δεν φαινόταν να έχει θέματα. Έβγαιναν όλοι μαζί. Αυτό είναι όλο. Δεν είδαμε ποτέ κάτι περίεργο». Ο 23χρονος Κώστας παραδέχεται ότι συνήθιζε να ανταλλάσει απόψεις με τον Βαγγέλη για τα κοινά τους ενδιαφέροντα. «Έχει και η δική του οικογένεια ζώα, όπως και η δική μου και πάντα συζητούσαμε τι θα κάνουμε, πώς βλέπουμε το μέλλον μας. Κάτι παραπάνω όμως, ποτέ. Ούτε παράπονα, ούτε προβληματισμοί».



Ο Κώστας ήρθε στα Γιάννενα από την Κοζάνη, απόφοιτος ΕΠΑ.Λ. Σιατίστης, ο 20χρονος Κώστας από το ΕΠΑ.Λ. Σερρών, ο 19χρονος Στέφανος κατάγεται από την Κατερίνη, αλλά αποφοίτησε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και ο 19χρονος Λάζαρος έφτασε στον Κατσικά Ιωαννίνων, από το μακρινό Κιλκίς, αμέσως μετά το πτυχίο του στη Μηχανολογία.«Είμαστε όλοι υπερευχαριστημένοι με τα μαθήματα. Και οι καθηγητές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Εντάξει, υπάρχουν μικροπροβλήματα, αλλά αυτά υπάρχουν παντού. Για παράδειγμα, ελλείψεις σε υλικά που χρειαζόμαστε στα εργαστήρια. Μην μένετε όμως μόνο στην υπόθεση του Βαγγέλη. Η σχολή αυτή λειτουργεί 95 χρόνια και έχει βγάλει αξιοζήλευτους επαγγελματίες, αλλά και τυροκόμους με βραβεία και υψηλή κατάρτιση», συμφωνούν όλοι.

  Περίπου 60 εισακτέοι σε καθένα από τα δύο έτη φοίτησης (120 στο σύνολο) μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στα θεωρητικά μαθήματα και τα απαιτητικά εργαστήρια τυροκομίας, ντυμένοι με ειδικές στολές. Παλεύουν με τα δείγματα γάλακτος (στέλνονται από τη Δωδώνη) και πέντε ώρες κάθε μέρα από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρέπει να δηλώνουν το παρόν. «Αλλιώς, στις 80 απουσίες, αποβάλλεσαι. Εδώ, δεν μπορείς να κάνεις ό, τι θέλεις. Ακόμα και την έξοδό σου, τη δηλώνεις στο φύλακα», λένε και περιγράφουν την τέχνη του τυροκόμου ως τέχνη «υψηλής αισθητικής και υπομονής». «Εδώ μαθαίνεις όλη τη διαδικασία παραγωγής τυριού. Μαθαίνεις να ελέγχεις τα βήματά σου από το Α μέχρι το Ω. Ξηρά αλατίσματα, άλμη, τα πάντα. Είναι εύκολο να φτιάξεις ένα τυροκοκομικό προϊόν όπως τη φέτα, είναι όμως μεγαλύτερη τέχνη να το δεις να ωριμάζει. Η διαδικασία ωρίμανσης διαρκεί 3 μήνες. Μπορεί δηλαδή να πεις σήμερα: ‘Α, τι ωραία το πέτυχα! Αλλά αύριο να είναι για τα σκουπίδια’».


  Οι καθηγητές στο σύνολό τους, έξι. «Ακόμα και άρρωστοι έρχονται να μάς κάνουν μάθημα», σχολιάζει ο Στέφανος. Τα μαθήματα στο σύνολό τους επίσης έξι για το πρώτο έτος και η νοοτροπία ολίγον… λυκειακή.  Τεχνολογία Γάλακτος, Ιδιότητες Γάλακτος, Γεωργική Παραγωγή, Μάρκετινγκ, Γεωργική Οικονομία, Τεχνικές Τυροκόμησης, Μικροβιολογία και άλλα κρίνουν τις επιδόσεις και τον τελικό βαθμό αποφοίτησης. «Το άριστα είναι το 20 για το κάθε μάθημα. Με μέσο όρο πάνω από 8.5, περνάς επιτυχώς και παίρνεις πτυχίο. Πρέπει να είσαι στούρνος για να κοπείς. Όμως επειδή είναι λίγα τα μαθήματα, αν γράψεις σε δύο κάτω από τη βάση του 10, εύκολα πέφτει ο γενικός μέσος όρος σου. Αναγκαστικά λοιπόν, χρειάζεται να έχεις μεθοδικότητα στο διάβασμά σου και συνέπεια».
Τα όνειρα μετά τη Σχολή; Ο καθένας να γίνει επιχειρηματίας. Να παράγει το δικό του αυθεντικό ελληνικό προϊόν και να γίνει σύντομα ανταγωνιστικός παίκτης στη σκακιέρα της εγχώριας και διεθνούς αγοράς. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό που ήρθαμε εδώ.  Γιατί μαθαίνουμε πώς να κάνουμε κουμάντο στις δουλειές μας. Στόχος δεν είναι μόνο να γίνουμε μάστορες του τυριού. Είναι να γνωρίσουμε και πώς παίζεται το παιχνίδι».


  Πίσω στην εστία. Όλοι μένουν εκεί, εκτός από τον 23χρονο Κώστα. Η ώρα περασμένη μία. «Είναι η ώρα του φαγητού. Πρέπει να φύγουμε».
Στο δρόμο μέχρι την είσοδο της σχολής, σχολιάζουν την εικόνα των ακροβολισμένων δημοσιογράφων και των ανδρών της αστυνομίας σε κάθε στενό. Γελάνε. «Σε λίγο καιρό, θα μάς έχετε ξεχάσει. Όπως κάνετε κάθε φορά».

news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου