ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Έσφιξε ακόμα περισσότερο τη θηλιά ο Ντράγκι

Τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας έσφιξε ακόμη περισσότερο ο Μάριο Ντράγκι αποκλείοντας, όπως αναμενόταν, τη χώρα μας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,
γνωστό και ως «τύπωμα» χρήματος από την ΕΚΤ. Παρά το γεγονός ότι από την επόμενη Δευτέρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πέφτουν στην ευρωπαϊκή αγορά 60 δισ. ευρώ το μήνα για αγορά κρατικών ομολόγων, η Ελλάδα εξαιρείται μέχρις ότου η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις και όχι σε «μπαρουφάκειες» προτάσεις.


Το μήνυμα του Ντράγκι ήταν ηχηρό. Όχι μόνο μας απέκλεισε από το πρόγραμμα ύψους άνω του 1 τρισ. αλλά ταυτόχρονα δεν αύξησε το πλαφόν για έκδοση εντόκων πάνω από 15 δισ. ευρώ ενώ άφησε μεν ανοικτή τη γραμμή του ELA, αλλά την αύξησε μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ ενώ η Ελλάδα ζητούσε 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται βεβαίως για ξεκάθαρο πολιτικό εκβιασμό σε βάρος της Ελλάδας, την ευθύνη, όμως, την έχει η κυβέρνηση Τσίπρα εξαιτίας του καταστροφικού μήνα που πέρασε.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ: «Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες».

Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα» εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Ντράγκι προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε.

Η ΕΚΤ "είναι όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός", σημείωσε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. «Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».

Για τις ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί».



Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου