ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ασθμα, μια νόσος που αφορά 300.000 Ελληνες

Τα συμπτώματα της ασθένειας, οι επιπτώσεις, οι θεραπείες και το κόστος για το ΕΣΥ

Μαζί με την άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, αυτή την εποχή παρουσιάζουν έξαρση.
Ανάμεσά τους, το άσθμα, από το οποίο υπολογίζεται ότι πάσχουν 300.000 Ελληνες.


Το άσθμα είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών και μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε όλον τον κόσμο, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το κόστος που σχετίζεται με τη διαχείριση του άσθματος είναι πολύ υψηλό και είναι ανάλογο της σοβαρότητας και του ελέγχου της νόσου.

250.000 θάνατοι το 2011


Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η νόσος χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και εξάρσεις - οι γνωστές σε όλους παροξύνσεις άσθματος. Οι παροξύνσεις αυτές ποικίλλουν καθώς μπορεί να είναι από πολύ ήπιες ως πολύ σοβαρές. Το άσθμα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τις αιφνίδιες παροξύνσεις οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Για την αντιμετώπιση της νόσου απαιτούνται πολλές νοσηλείες και επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), κάτι το οποίο αυξάνει το κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 είχαν αναφερθεί παγκοσμίως 235-300 εκατ. κρούσματα και καταγράφηκαν περίπου 250.000 θάνατοι.

Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με άσθμα, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικές ουσίες και πτητικές οργανικές ενώσεις. Εχει συσχετιστεί και με την έκθεση σε αλλεργιογόνα σε εσωτερικούς χώρους (ακάρεα σκόνης, κατσαρίδες, τρίχωμα και δέρμα ζώων κ.τ.λ.), όπως και με το κάπνισμα.

Το 2015 η Παγκόσμια Ημέρα Ασθματος (5 Μαΐου) είναι αφιερωμένη στο σοβαρό άσθμα. Σοβαρό άσθμα είναι αυτό που απαιτεί τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο. Παρά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, πολλές φορές ο έλεγχος της νόσου δεν επιτυγχάνεται. Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση τόσο στις νοσηλείες όσο και στις επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Τα συνολικά κόστη των ασθενών είναι μεγαλύτερα για το μη ελεγχόμενο άσθμα.

Συμπτώματα της νόσου


Η διάγνωση του άσθματος τίθεται από τον γιατρό με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και το ιστορικό του. Τα τυπικά συμπτώματα ενός ασθενούς με άσθμα είναι:
  • Βάρος (δυσφορία) στο στήθος.
  • Βήχας.
  • Συριγμός («σφύριγμα» στην αναπνοή - ιδιαίτερα στην εκπνοή).
  • Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή).
Τα συμπτώματα εμφανίζονται επεισοδιακά και μπορεί να περάσουν είτε με την κατάλληλη θεραπεία είτε - μερικές φορές - χωρίς αντιμετώπιση. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται με την άσκηση, κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, σε συγκεκριμένες εποχές (συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο), έπειτα από ιώσεις και ύστερα από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον.

Οι ασθενείς με άσθμα μπορεί συχνά να ξυπνήσουν τη νύχτα από βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, ενώ ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν μόνο βήχα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός (χωρίς πτύελα) ή παραγωγικός (με πτύελα). Οταν οι ασθενείς με άσθμα παράγουν πτύελα, αυτά είναι τυπικά κολλώδη, με χαρακτηριστικό λευκό ή κίτρινο χρώμα.


Ιστοσελίδα για τους έλληνες ασθενείς με άσθμα



Η ιστοσελίδα myasthma.gr έχει δημιουργηθεί από γιατρούς-μέλη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έχουν μεγάλη εμπειρία στο άσθμα σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας του. Στόχος είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τις απορίες τους και να πάρουν έγκυρες κατευθύνσεις από ειδικούς ανώνυμα.


Φυντανίδου Ελενα  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου