ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Γκάλοπ της ALCO για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Βαστάει το προβάδισμα ο Τσίπρας, αλλά...

Ηχηρό προειδοποιητικό καμπανάκι χτυπάει η κοινή γνώμη στην κυβέρνηση με τη συμπλήρωση τριών μηνών από τις εκλογές.
Το «αποθεματικό» της ευρύτερης απήχησης που με τη συγκρότησή της σχημάτισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., προσελκύοντας ακόμη και πολίτες που δεν ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα, δείχνει να έχει σπαταληθεί.

Την ίδια ώρα τείνει να μετριαστεί και ο αρχικός μεγάλος ενθουσιασμός όσων επέλεξαν «πρώτη φορά Αριστερά» μπροστά στην επικράτηση του διογκούμενου φόβου, κυρίως, για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο γενικός δείκτης ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», περιορίζεται στο 39%, ποσοστό που για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες κάλπες εμφανίζεται να είναι μικρότερο από το άθροισμα της εκλογικής δύναμης που κατέγραψαν τα κυβερνώντα κόμματα στην αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου (41,09%), την ίδια ώρα που το 52% των πολιτών αποτιμά αρνητικά την κυβερνητική αποδοτικότητα και το 51% θεωρεί ότι δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Η φθορά στην εικόνα του κυβερνητικού σχήματος γίνεται μεγαλύτερη όταν η κοινή γνώμη καλείται να αποτιμήσει επιμέρους πολιτικές επιλογές, όπως η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, με την οποία διαφωνεί το 77% των πολιτών. Η κοινή γνώμη είναι αναφανδόν αρνητική και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Μεταναστευτικό, καθώς μόλις το 21% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (1.000 άτομα) συμφωνεί με αυτούς.



Συντριπτικά αρνητικοί είναι, επίσης, οι πολίτες και για τη δαπάνη, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», 500 εκατ. δολαρίων σε εξοπλιστικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών πεντηκονταετίας, καθώς το 61% τη θεωρεί λανθασμένη και μόνο το 21% σωστή.




Πάνω ο Βαρουφάκης, κάτω η Ζωή
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και παρά τη διογκούμενη ανησυχία για τα ενδεχόμενα χρεοκοπίας -η οποία φοβίζει το 63% των ερωτηθέντων- ή εξόδου από την Ευρωζώνη (Grexit), που προβληματίζει το 48%, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει θετική απήχηση στους πολίτες, καθώς το 55% δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη για εκείνον έναντι του 36% που εκφράζεται αρνητικά. Οι όροι αντιστρέφονται όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται για ένα ακόμη από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς αρνητική γνώμη για τον τρόπο που λειτουργεί ως πρόεδρος της Βουλής εκφράζει το 50% και θετική το 40%.




Συμβιβασμό και όχι εκλογές
Η κοινή γνώμη, σύμφωνα με την έρευνα της Alco που έγινε το διάστημα 20-23 Απριλίου, τάσσεται πλειοψηφικά υπέρ του συμβιβασμού με τους εταίρους της χώρας. Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση εάν η Ευρώπη δεν δεχτεί τις ελληνικές προτάσεις, ένας στους δύο ερωτώμενους απαντά «συμβιβασμό» και μόλις το 36% επιλέγει τη ρήξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον συμβιβασμό επιλέγει ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι μισοί από όσους ψήφισαν τους ΑΝ.ΕΛ. Οι περισσότερο ένθερμοι οπαδοί της ρήξης συναντώνται μεταξύ εκείνων που ψήφισαν ΚΚΕ (σε ποσοστό 63%) και Χρυσή Αυγή (57%), ενώ ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (56%). Από την άλλη, το 82% των Νεοδημοκρατών και το 79% των ψηφοφόρων του Ποταμιού κυριαρχούν μεταξύ όσων θέλουν συμβιβασμό.


Συντριπτικά αρνητικοί είναι οι πολίτες για τη δαπάνη, 500 εκατ. δολαρίων σε εξοπλιστικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών πεντηκονταετίας. Το 61% τη θεωρεί λανθασμένη και μόνο το 21% σωστή

Σε επόμενο ερώτημα σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση αδιεξόδου, οι πολίτες πλειοψηφικά κάνουν και πάλι επιλογή συμβιβασμού, απορρίπτοντας τόσο το δημοψήφισμα, που το επιλέγει το 27%, όσο και τις εκλογές, με τις οποίες δηλώνει σύμφωνο μόνο το 15%, ενώ το 51% έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καταφύγει σε καμία από αυτές τις δύο λύσεις.



Παρά την εμφανή αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τις κυβερνητικές επιλογές, τα δύο κυβερνητικά κόμματα διατηρούν άνετο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, κάτι που, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν αποτελεί παράδοξο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η οποία ορίζεται από το ότι δεν έχει καν συμπληρωθεί το ορόσημο των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης. Με βάση τα ευρήματα στον υπολογισμό της πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 33,3% (έναντι 36,34% που ήταν η δύναμή του στις 25 Ιανουαρίου) και προηγείται κατά 13,1 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποχωρεί στο 20,2% (7,6 μονάδες κάτω από το 27,81% της τελευταίας κάλπης).

Την τρίτη θέση μοιράζονται με 4,7% το Ποτάμι (είχε λάβει 6,05%) και το ΚΚΕ (5,47%), που αφήνουν πέμπτη τη Χρυσή Αυγή με 4,6% (από 6,28%). Ακολουθούν με 3,3% οι ΑΝ.ΕΛ. (από 4,75%) και 3,1% (από 4,68%) το ΠΑΣΟΚ. Εκτός Βουλής παραμένουν με 1,4% η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και με 1% η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, ενώ το 1,5% επιλέγει άλλο κόμμα.



Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο, δήλωση που κάνει ένας στους δέκα όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το 14,5% όσων έδωσαν την ψήφο τους στη Ν.Δ. Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει υψηλή συσπείρωση, καθώς εμμένει στην επιλογή του το 82% όσων επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο, την ίδια ώρα που σταθερό στην επιλογή του μένει το 75% όσων ψήφισαν Ν.Δ. Την υψηλότερη συσπείρωση έχει το ΚΚΕ με 93%, ενώ τη χαμηλότερη το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με 61%.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει πίσω, καθώς πλήττεται και από το αρνητικό ισοζύγιο των μετακινήσεων ψηφοφόρων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αφού το 4% όσων έκαναν τον Ιανουάριο κεντροδεξιά επιλογή τώρα στρέφεται προς την Κουμουνδούρου, την ώρα που στην αντίθετη κατεύθυνση -από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Συγγρού- κινείται μόλις το 1,5% όσων πρόωρα απογοητεύτηκαν από την «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνηση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου