ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Θα γίνει ο Αλέξης, Αλέξανδρος;

Με τα σενάρια για έξοδο από το ευρώ ή για χρεοκοπία να πληθαίνουν, τους ξένους να μας βάζουν όλο και περισσότερο το μαχαίρι στην πληγή και το Μαξίμου να απαντά με
«συρτάκι» λέγοντας ότι δεν θα πατήσουν τις «κόκκινες» γραμμές τους, πλέον η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Λεφτά δεν θα δούμε ούτε τον Απρίλιο, ίσως να δούμε στις 11 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε να πάρουμε από πέρυσι το καλοκαίρι έστω κι ένα ευρώ από τα δάνεια.

Επομένως, το επόμενο διάστημα η χώρα θα πορευτεί με ό,τι μπορεί να μαζεύει από φόρους και αποθεματικά κι από την εσωτερική στάση πληρωμών. Και ταυτόχρονα κανείς δεν θα αποκλείει ένα ατύχημα που θα προκαλέσει τεράστιες βλάβες στην ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς λες κι αυτή έχει το πάνω χέρι, λες και οι δανειστές είναι αυτοί που πιέζονται. Λες και χρεοκοπεί η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα.

Κι όμως, αυτό που πράγματι βλέπουμε καθημερινά είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Το χρηματιστήριο έχει εξαϋλωθεί, οι τράπεζες δεν υπάρχουν, οι καταθέσεις φεύγουν με ρυθμό 200 εκατ. ευρώ την ημέρα, το πρωτογενές πλεόνασμα που περιμέναμε να είναι το 2014 στο 0,8% του ΑΕΠ ανακοινώθηκε ότι ήταν μόλις 0,4% λόγω κατάρρευσης εσόδων Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι διεθνείς οίκοι μας υποβαθμίζουν και μιλούν για ύφεση πάνω από 1% φέτος ενώ περιμέναμε ακόμη και ανάπτυξη πάνω από 2%.

Τι μένει στην Ελλάδα; Ο τουρισμός που πάει καλά, όμως, που δεν αποκλείεται να αρχίσουν ακυρώσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα αλλά και της «μπαχαλοποίησης» με μετανάστες και κουκουλοφόρους.

Υπό το βάρος μιας πιθανής στάσης πληρωμών, δηλαδή μιας χρεοκοπίας σύντομα, οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα λιγοστεύουν. Όχι μόνο δεν έχει χρόνο να ξεδιπλώσει ένα νέο σχέδιο αποφυγής της καταστροφής αλλά χάνει και τα όποια χαρτιά του έχουν μείνει.

Αν θα ήθελε να κάνει κάποιος προβλέψεις για το τι θα συμβεί το επόμενο δίμηνο θα έλεγε με πολύ βεβαιότητα ότι η στάση πληρωμών είναι πιθανή. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση, όμως, ένα τέτοιο σενάριο θα σημάνει αυτόματα πλήρη αποκλεισμό από τις αγορές όχι για την ήδη αποκλεισμένη οικονομία αλλά για τις επιχειρήσεις. Πώς θα αγοράζουν πρώτη ύλη π.χ. οι ελληνικές εταιρείες χωρίς ρευστό και χωρίς εγγυήσεις; Για να μην πούμε για το λουκέτο που θα μπει την ίδια στιγμή στις τράπεζες.

Έτσι λοιπόν, τα σενάρια, οι διέξοδοι που έχει ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:


1.Το πρώτο είναι να κάνει την... kolotoumba που λένε και οι ξένοι. Να συμφωνήσει σε επώδυνα μέτρα, να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει. Αυτό, όμως, θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, η Βαβέλ θα καταρρεύσει και πιθανότατα να διασπαστούν οι ακραίοι. Τότε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να στηριχθεί σε άλλες πολιτικές δυνάμεις ή να πάει σε εκλογές.

2.Το δεύτερο σενάριο είναι να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, να μη δεχθεί άλλα μέτρα και βεβαίως να συμβεί το ατύχημα με στάση πληρωμών, εσωτερική και εξωτερική. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τι θα συμβεί λίγο μετά. Το αναλύει η γερμανική Die Zeit η οποία μιλά για χρεοκοπία εντός του ευρώ. Δηλαδή λουκέτο στις τράπεζες, διάσωση αυτών κι όχι της οικονομίας, περιορισμός κεφαλαίων και κούρεμα καταθέσεων, πολύ σκληροί όροι για την Ελλάδα, πολύ σκληρή ζωή για τους Έλληνες μέχρι να... αποφασιστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

3.Το τρίτο σενάριο είναι αυτό των... εκλογών. Δηλαδή η κυβέρνηση να πηγαίνει χαλαρά συνεχώς, να μη βγάζεις άκρη μαζί τους και όταν έρθουν τα δύσκολα να ρίξει το μπαλάκι στο λαό. Θα πρόκειται για βλακωδέστατο σενάριο που δεν θα έχει αποτέλεσμα αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναβγεί πάλι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα αδιέξοδά του.

4.Το τέταρτο είναι αυτό που κι εμείς εδώ στο antinews έχουμε αναλύσει. Δηλαδή το plan B, η έξοδος από το ευρώ, ένα παράλληλο νόμισμα, μια δραχμούλα και η Ελλάδα μόνη της να απομονωθεί. Θα ζητήσει βοήθεια από Μόσχα, από Πεκίνο, από Τεχεράνη, μπορεί κι από Καράκας, αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τότε η Αλβανία και η Βουλγαρία θα φαντάζουν... υπαρκτός παράδεισος.

5.Υπάρχει και το πέμπτο σενάριο. Αυτό που βλέπει κάθε βράδυ στον ύπνο του ο Φλαμπουράρης και ο Τσίπρας. Δηλαδή να αλλάξουν γνώμη οι Ευρωπαίοι και να μας δώσουν τα φράγκα χωρίς δεσμεύσεις. Να μας ξαναδώσουν 30-40 δισ. γιατί θα έχουν φοβηθεί τον Τσίπρα, τον Σκουρλέτη ή τους Podemos. Σενάριο που θα το θέλαμε όλοι αλλά είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

6.Τέλος υπάρχει και το σενάριο του δημοψηφίσματος που σιγοακούγεται και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με τι δίλημμα; Αν είναι ευρώ ή δραχμή θα έχει ενδιαφέρον η μάχη. Αν είναι συμφωνία με σκληρά μέτρα ή χρεοκοπία και απόλυτη φτώχεια, επίσης θα έχει ενδιαφέρον. Αλλά έχει τα πολιτικά κότσια να το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας;

Όσο ο χρόνος περνά τόσο τα σενάρια και οι ανοικτές θύρες κλείνουν. Όμως, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα πρέπει να μας πει ο Τσίπρας τι θέλει για την Ελλάδα, για την οικονομία, για την υστεροφημία του. Ο λαός τον ψήφισε καλώς ή κακώς, τον στηρίζει και αυτός πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι, όποιο κι αν είναι αυτό.

Ας αποφασίσει τουλάχιστον πατριωτικά, αν του έχει μείνει λίγο αίσθημα πατριωτικής ευθύνης.


antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου