ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Οι Ευρωπαίοι καλούν τον Τσίπρα να ξεφορτωθεί τα «ακροαριστερά βαρίδια»

Τη δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που θα προέλθει από μια μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα αποσχιστούν οι
ακροαριστεροί της Αριστερής Πλατφόρμας, μαζί με τα πολιτικά σχήματα που βρίσκονται στο κέντρο, επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι. Αυτός είναι σύμφωνα με άρθρο των FT ο στόχος τους και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έβλεπαν με καλό μάτι τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία του Αλ. Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο: «Πολλοί αξιωματούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, έχουν υποστηρίξει σε ιδιωτικές συζητήσεις πως μόνο μια απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ξεφορτωθεί το ακροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας. Το σκεπτικό είναι να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας ένα νέο συνασπισμό με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα της Ελλάδας, το δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ, και με Το Ποτάμι, το νέο κεντροαριστερό κόμμα που συμμετείχε για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

«O Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ανώτατος αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης πρόσθεσε: «H κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει». Μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, την επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος και ελέγχει αρκετούς βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση αν αποστατούσαν σε ψηφοφορία στην βουλή.

«Ήμασταν περισσότερο μια ομάδα συζήτησης παρά ένα πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας» ανέφερε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως είμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες».

Υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενός προσώπου τόσο δημοφιλούς στο κόμμα, όσο και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας λένε πως θαβάλουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν οι πιστωτές της Ελλάδας στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, αν και ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στις επαφές με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, είναι πολύ νωρίς να αναμένει κανείς από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα, σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα.

Για να κερδίσει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεφορτωθεί και τον εκ δεξιών εταίρο του, τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες».

Το σενάριο αυτό ακούγεται όλο και πιο συχνά ως μια προσπάθεια διεξόδου του Αλ. Τσίπρα ο οποίος έχει πολιτικό μέλλον, θέλει να ξεφύγει από τα ακροαριστερά βαρίδια και θα επιθυμούσε να ηγείται ενός πιο μετριοπαθούς σχηματισμού, στα πρότυπα της σοσιαλδημοκρατίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Βεβαίως το θέμα αυτό θα μπορούσε να είναι διακαής πόθος των Ευρωπαίων που θέλουν να ξεφύγουν από το φόβο μιας εξτρεμιστικής πολιτικής που πηγάζει από πολιτικούς σχηματισμούς όπως η Αριστερή Πλατφόρμα στην Ελλάδα. Είναι επίσης ένα θέμα ιδιαίτερα δύσκολο καθώς λέγεται ότι η ομάδα Λαφαζάνη μαζί με άλλες συνιστώσες έχει πάνω από 40% του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα πάντα κρίνονται από τις εξελίξεις στην οικονομία. Αν η χώρα χρεοκοπήσει και βαράνε κατσαρόλες στο Σύνταγμα τότε και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όποιος άλλος θα ψάχνουν ελικόπτερο για να φύγουν.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο άρθρο τονίζεται πως αν η Ευρώπη επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ή κούρεμα καταθέσεων αυτό θα ενισχύσει αντί να αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι πολίτες θα το εκλάβουν ως επίθεση στη χώρα και θα συσπειρωθούν σε αυτόν που λέει ότι αντιστέκεται.

Είναι σίγουρο ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά. Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στο χώρο της κεντροαριστεράς και δεξιότερα του πολιτικού φάσματος.

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου