ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Οι Τούρκοι τουρίστες «ανακαλύπτουν» τη Χαλκιδική

Από το …μηδέν στις χιλιάδες διανυκτερεύσεις έφτασε, μέσα σε λίγα χρόνια, ο εισερχόμενος στη Χαλκιδική τουρισμός από Τουρκία,
καθώς η περιοχή, μέχρι πρότινος “άγνωστη γη” για τους Τούρκους επισκέπτες, εξελίσσεται ημέρα με την ημέρα σε δημοφιλή προορισμό στη γείτονα.

Οι μαγευτικές ακτές και η ιδιαίτερη γαστρονομία της περιοχής, αλλά ακόμη και τα θρησκευτικού ενδιαφέροντος τοπόσημά της -ολοένα περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες κάνουν τον περίπλου του Αγίου Όρους- σταδιακά ανάγουν τη Χαλκιδική σε “μόδα” στην Τουρκία. Μια μόδα που δεν φαίνεται πιθανόν να αποδειχτεί περαστική, καθώς οι επισκέπτες της περιοχής, λάτρεις ήδη τής Θεσσαλονίκης, “ανακαλύπτουν” την πλούσια ιστορία της Χαλκιδικής, αλλά και σημεία κοινού ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως τα “οθωμανικά σιδηροκαύσια” στο τρίτο “πόδι”.


Μάλιστα, ο τουρισμός από Τουρκία δεν τροφοδοτεί μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια: ολοένα μεγαλύτερος αριθμός Τούρκων οικογενειαρχών, που ταξιδεύουν προς τη Χαλκιδική με το ΙΧ τους, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, προτιμούν τα καταλύματα του είδους για λόγους χαμηλότερου κόστους.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος των Τούρκων επισκεπτών κάνουν για τον ίδιο λόγο (το χαμηλότερο κόστος) τις κρατήσεις τους απευθείας μέσω Διαδικτύου, ώστε να αποφύγουν τις πρόσθετες χρεώσεις από πλευράς των tour operators.

H Χαλκιδική έγινε σταδιακά “ορατή” στην Τουρκία -όπως και η Θεσσαλονίκη- χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες προβολής των τουριστικών οργανισμών της, τοπικών και περιφερειακών αρχών, ξενοδοχειακών ενώσεων και πρακτόρων και πλέον έχει βρει τον δρόμο της μέχρι και προς τις σελίδες των τουρκικών εφημερίδων υψηλής κυκλοφορίας, που την προβάλουν με εκτενή αφιερώματα.

Μάλιστα, μετά τα μέσα του Μαΐου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπάρχουν και τακτικές λεωφορειακές γραμμές, ενώ χιλιάδες τουρίστες από τη γείτονα καταφθάνουν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης -και από εκεί στα χαλκιδικιώτικα θέρετρα- κυρίως μέσω των πτήσεων της Turkish Airlines.

Από μηδέν το 2011, πάνω από 17500 διανυκτερεύσεις πέρυσι

“Από μηδενικές αφίξεις το 2011 […] υπολογίζουμε ότι φτάσαμε πέρυσι στις 17500 διανυκτερεύσεις και η τάση για το 2015 είναι ανοδική” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στην τουρκική αγορά, Στέφανος Χατζημανώλης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν είναι επίσημα. Κατά τον ίδιο, οι Τούρκοι τουρίστες φτάνουν στη Χαλκιδική αεροπορικώς, μέσω Θεσσαλονίκης, αλλά και οδικώς σε γκρουπ.

Αρχικά, προσθέτει, οι Τούρκοι επισκέπτες “ανακάλυψαν” την Καλλιθέα, αλλά πλέον γνωρίζουν και προτιμούν και τον Μαρμαρά, τη Νικήτη, τη Βουρβουρού και το Πόρτο Κουφό, ακόμη και την πιο μακρινή Ουρανούπολη. Περισσότερες αφίξεις Τούρκων τουριστών αναμένονται κυρίως την περίοδο από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου και αμέσως μετά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με σημαντικές αργίες στην Τουρκία.

Οικογενειάρχες με ΙΧ από την Κωνσταντινούπολη στη Χαλκιδική

Σημαντικό μέρος των Τούρκων τουριστών, που έρχονται μεμονωμένα (όχι σε γκρουπ) και οδικώς στην Ελλάδα, προτιμά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αντί των ξενοδοχειακών μονάδων.

“Η τάση είναι αυξητική κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία. Ξεκινήσαμε από το μηδέν πριν από λίγα χρόνια και σήμερα οι Τούρκοι αντιστοιχούν στο 5%-6% των πελατών μας με την τάση να είναι αυξητική. Πρόκειται κυρίως για οικογενειάρχες, που έρχονται με τα ΙΧ τους από την Κωνσταντινούπολη, καθώς η επίσκεψη στην Ελλάδα είναι πολύ πιο οικονομική, όταν μια οικογένεια ταξιδεύει με το ΙΧ της αντί να πληρώσει ξεχωριστά αεροπορικά εισιτήρια για όλα τα μέλη της” σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής Αστέριος Ψαρογιάννης.

Πάντως, διευκρινίζει, στις περισσότερες περιπτώσεις, η παραμονή των Τούρκων επισκεπτών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής είναι ολιγοήμερη: δεν ξεπερνά τις τέσσερις ή πέντε ημέρες, ενώ δεν λείπουν εκείνοι, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή και μόνο για ένα Σαββατοκύριακο.

Στην πρώτη δεκάδα στο τρίτο “πόδι”, με “όπλο” τη γαστρονομία

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται και στον αριθμό των Τούρκων, που όχι απλώς έχουν ανακαλύψει και το τρίτο “πόδι” της Χαλκιδικής αλλά βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των ξένων, που επισκέπτονται την περιοχή, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω Μαρία Πάππα.

Κατά την προβολή της προ του Άθω περιοχής, που έγινε στην Τουρκία, λέει, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη γαστρονομία κι αυτό άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς.

“Οι Τούρκοι έρχονται στην περιοχή μας και ζητούν φρέσκο ψάρι. Ξεκινήσαμε την προβολή πριν από τρία χρόνια και πέρυσι είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα. Τα ‘χτυπήματα’ στη σελίδα του Οργανισμού μας από πλευράς των Τούρκων αφορούν κυρίως ερωτήματα, όπως ‘πού θα φάμε;’ ή ‘τι θα φάμε'” σημειώνει.

Αγοράζουν και αγιορείτικα είδη

Πρόκειται, προσθέτει, για τουρίστες πολύ ευγενικούς και ήσυχους, με μεγάλο ενδιαφέρον για τα μνημεία, ακόμη και τα θρησκευτικά. “Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν το Άγιον Όρος με σεβασμό ως ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς και πολύ σημαντικό μνημείο. Κάνουν τον γύρο τής αθωνικής πολιτείας με καραβάκι, ενώ αγοράζουν ακόμη και αγιορείτικα είδη” σημειώνει.

Οι Τούρκοι τουρίστες στο τρίτο “πόδι”, συμπληρώνει, επιλέγουν καλά καταλύματα -ακόμη και όσοι ταξιδεύουν πιο οικονομικά θα αναζητήσουν και θα προτιμήσουν έναν παραδοσιακό ξενώνα- ενώ μένουν στην περιοχή από τρεις έως επτά ημέρες, όχι μόνο στην Ουρανούπολη αλλά και στο νησάκι της Αμμουλιανής και αλλού.

Πόλος έλξης τα οθωμανικά “σιδηροκαύσια”

Στο μέλλον, σημειώνει η κ. Πάππα, το ρεύμα από Τουρκία προς την προ του Άθω περιοχή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και χάρη στο άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου των οθωμανικών σιδηροκαύσιων, για τα οποία οι Τούρκοι επισκέπτες γνωρίζουν πριν καν έρθουν στην Ελλάδα.

Τι είναι, όμως, τα σιδηροκαύσια; Στα βόρεια της περιοχής του Άθω, τον 9ο μ.Χ. αιώνα αναπτύχθηκε ένα ολόκληρο συγκρότημα: τα “Σιδηροκαύσια”, που πήραν το όνομά τους από τα μεταλλευτικά κοιτάσματα που υπήρχαν στην περιοχή αλλά και από την εκμετάλλευσή τους, η οποία εντάθηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης. Το συγκρότημα, που περιλαμβάνει πύργους κι ερείπια από οικίες και εργαστήρια, αναπτύσσεται στα υψώματα του σημερινού οικισμού των Σταγείρων… Τα θέλγητρα της περιοχής λοιπόν, δεν εξαντλούνται στη φυσική ομορφιά της αλλά επεκτείνονται, πολύ περισσότερο, στη μακριά και πλούσια ιστορία της.

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου