ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

NY Times: Εκλογές τον Ιούλιο το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και τον Τσίπρα

Δυσοίωνα χαρακτηρίζει τα περισσότερα σενάρια για την Ελλάδα ο δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον σε άρθρο του στους New York Times, που δημοσιεύθηκε την
Κυριακή και υπογραμμίζει πως η καλύτερη λύση για τον κ. Τσίπρα είναι όχι μόνο «να μασήσει τα λόγια του» αλλά και να προκηρύξει μέσα στον Ιούλιο εκλογές.


«Τα περισσότερα σενάρια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δυσοίωνα. Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων,. Να μετατρέψει διά της βίας τις καταθέσεις των αποταμιευτών σε τραπεζικό κεφάλαιο να αποχωρήσει από το ευρώ και ούτω καθεξής» σημειώνει ο Ντίξον και προσθέτει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα να υπάρξει μια σχετικά αίσια κατάληξη.

«Αυτό θα απαιτούσε ο κ. Τσίπρας όχι μόνο να μασήσει τα λόγια του αλλά και να προκηρύξει εκλογές. Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει μια σειρά πληρωμών τους επόμενους τρεις μήνες προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ» αναφέρει ο Ντίξον και τονίζει πως πρόκειται για την μόνη εφικτή λύση.

«Το ουσιαστικό πρώτο βήμα θα ήταν να συμφωνήσει σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές που θα ξεκλειδώσει τα 7,2 δισ ευρώ της τελευταίας δόσης, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία τον ερχόμενο μήνα. Δεδομένου ότι τα δύο μέρη (ελληνική κυβέρνηση και δανειστές) δεν έχουν γεφυρώσει τα κενά τους κάτι τέτοιο δεν φαντάζει εύκολο. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος για μια συμφωνία, δείχνοντας έτσι πως είναι ίσως είναι έτοιμος τελικά να κάνει παραχωρήσεις» γράφει ο Ντίξον.

Η πιο σημαντική απόφαση της Αθήνας, συνεχίζει ο Ντίξον, είναι αυτή που αφορά στις συντάξεις. Το ελληνικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, σημειώνει ο αρθρογράφος, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαιρέσεων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να λαμβάνουν τις συντάξεις πολύ πριν από την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης. Οι πιστωτές δεν πρέπει να υποχωρήσουν σε αυτό το σημείο.

Από την άλλη η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να προετοιμαστούν για κάποιο συμβιβασμό σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

«Αν και έχουν δίκιο να επιμένουν η Ελλάδα να μην παλινδρομήσει όσον αφορά στις αλλαγές εκείνες που έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διαλύσουν ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας για την προστασία των εργαζομένων».

Με την υπόθεση πως αυτή η βραχυπρόθεσμη συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί, τρία ερωτήματα χρειάζεται να απαντηθούν σχολιάζει ο κ. Ντίξον.

Μόνη λύση οι εκλογές

«Θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να πείσει το κόμμα του να υποστηρίξει τη συμφωνία; Πώς θα χρηματοδοτηθεί η χώρα τη στιγμή που θα συνομιλεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν όταν θα συζητά με τους δανειστές της για μια μακροχρόνια συμφωνία; Και θα είναι έτοιμες οι δύο πλευρές να υπογράψουν μια πολυετή συμφωνία που θα περιλαμβάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ίσως πάνω από 50 δισεκατομμύρια σε νέα δάνεια;» διερωτάται ο κ. Ντίξον και υπογραμμίζει πως αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο μέσω εκλογών.

«Θα είναι ο μόνος τρόπος για να εκδιώξει ο Τσίπρας τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα του και μέσω της διασφάλισης από μια νέα εντολή του λαού, να διαπραγματευτεί ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης και να δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στους δανειστές ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό, με τη σειρά του θα καταστήσει ευκολότερη τη χρηματοδότηση της χώρας τώρα και στο μέλλον» αναφέρει στην ανάλυσή του ο κ. Ντίξον.

Εάν δεν απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, οι πιστωτές θα είναι δύσκολο να πιστεύουν αυτά που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, συνεχίζει ο Ντίξον και προσθέτει: «Μετά τους τελευταίους τέσσερις μήνες που ήταν αποκαρδιωτικοί, θα ανησυχούν ότι θα πάρει τα χρήματα και δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, θα δυσκολευτούν να πείσουν τα κοινοβούλια τους να εγκρίνουν επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα υπάρχει η σκέψη πως ρίχνουν τα “καλά” χρήματα στα “κακά” των προηγούμενων διασώσεων. Επίσης το ΔΝΤ είναι απρόθυμο να παίξει αυτό το ρόλο, αλλά αν δεν το κάνει, σίγουρα δεν θα είναι εφικτό να ακολουθήσει η Γερμανία».

«Μια νέα εκλογή, στην οποία ο κ. Τσίπρας θα πει στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αποδεχθεί συμβιβασμούς για να να σωθεί το έθνος, τότε αυτό θα αλλάξει τα πάντα. Δεδομένου ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ και η αντιπολίτευση βρίσκεται σε σύγχυση, ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία».

«Η καλύτερη χρονική στιγμή για μια δεύτερη εκλογή είναι πιθανώς το Ιούλιο – μετά την εξασφάλιση μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας και πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα» τονίζει ο Ντίξον.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ Τσίπρας θα συμφωνήσει σε ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα τώρα και εν συνεχεία θα προσπαθήσει να τα περάσει στη Βουλή. Αυτό θα προκαλέσει μερικούς από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του που θα επαναστατήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να περάσει τα μέτρα.

Από την μεριά τους, οι πιστωτές θα απελευθερώσουν τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ενδέχεται η ΕΚΤ να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια από την κυβέρνηση.

«Τότε ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές. Επειδή θα πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιοι υποψήφιοι θα μπορούν να κατέβουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, θα μπορούσε να κλωτσήσει μερικούς αντάρτες οι οποίοι πιθανότατα θα φτιάξουν άλλο κόμμα.

Μετά από μια δεύτερη εκλογή, οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν. Δεδομένου ότι ο Τσίπρας θα υποστηρίζεται από μια πιο μετριοπαθή ομάδα βουλευτών, οι πιστωτές δεν θα ήταν μόνο πρόθυμοι να δανείσουν περισσότερα χρήματα, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα συμφωνούν επίσης σε κάποια ανακούφιση για τα τεράστια χρέη της χώρας, πιθανότατα επεκτείνοντας τα επιτόκια και το χρόνο αποπληρωμής των δανείων.

Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα που δεν τελειώνει με μια καταστροφή».


huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου