ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο «βασιλιάς» των ΜΜΕ που αποφασίζει πώς θα βλέπουν οι Ρώσοι τον κόσμο



Ακόμη κι αν κάποιος αμφέβαλλε για τις προθέσεις ή τις πεποιθήσεις του, δεν θα έμενε με καμία απορία μπαίνοντας στο γραφείο του Αράμ Γκαμπρελιάνοφ.


Ο χώρος μοιάζει με ένα μουσείο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στον ένα τοίχο, ο πρόεδρος με τον εξοπλισμό του χόκεϊ επί πάγου, στα ράφια μία συλλογή από φωτογραφίες του, από νεαρή ηλικία μέχρι τώρα.
«Θεωρώ ότι ο εθνικός ηγέτης θα έπρεπε να είναι πάνω από την κριτική», λέει ο Γκαμπρελιάνοφ για να σβήσει και την παραμικρή σκιά για το κατά πόσο είναι ταγμένος στην προπαγάνδα. Μιλά από τα γραφεία του LifeNews στη Μόσχα, το κανάλι και την ιστοσελίδα που είναι μέρος ενός μιντιακού κολοσσού.
Το κανάλι ανήκει στην εταιρεία News Media, το 50% της οποίας με τη σειρά της ανήκει στην National Media Group του Γιούρι Κοβάλτσουκ και Γκενάντι Τιμτσένκο. Δύο δισεκατομμυριούχων του κύκλου του Πούτιν, που είναι στις λίστες με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ο Γκαμπρελιάνοφ αρνείται ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν το κανάλι για να περάσουν τις ειδήσεις που θέλουν, μία ιδιαίτερα έντονη φήμη στη Μόσχα. Αλλά παραδέχεται ότι «γιατροί, νοσοκόμες, αστυνομικοί, πολιτικοί και κάθε λογής άνθρωποι» πληρώνονται από το LifeNews.
Αποκαλεί αυτές τις πηγές ως «πράκτορες» και παρότι το προσωπικό πληρώνεται με πενταπλάσιους μισθούς από άλλα μέσα, είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους εργαζομένους ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων τους το δίνουν για να εξαγοράσουν πηγές. Στα γραφεία, πάνω από 600 δημοσιογράφοι και τεχνικοί γράφουν ειδήσεις και δημιουργούν τηλεοπτικές εκπομπές που διαμορφώνουν το πώς βλέπουν οι Ρώσοι τον κόσμο.
Δεν διστάζουν να δημοσιεύσουν μακάβριες εικόνες- όπως κομμένα κεφάλια των βομβιστών αυτοκτονίας στην επίθεση στο μετρό της Μόσχας το Μάρτιο του 2010, ή τις σορούς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Malaysia Airlines στην Ουκρανία. Μάλιστα, παρά την επικρατούσα άποψη ότι αυτονομιστές ελεγχόμενοι από τη Ρωσία κατέρριψαν το αεροπλάνο, αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, τα στελέχη των οποίων αποκαλούν φασίστες ή Ναζί στον «αέρα».
Εκεί έχουν μεγάλη πέραση και όσοι ειδικεύονται στις θεωρίες συνωμοσίας. Μετά από την αιματηρή επίθεση στο Charlie Hebdo, στο Παρίσι, ένας αυτοαποκαλούμενος αναλυτής εμφανίστηκε στον αέρα για να αναπτύξει τη θεωρία του ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι πίσω από το «χτύπημα».
«Εχουμε κάνει λάθη, αλλά ποτέ δεν λέμε ψέμματα εσκεμμένα», απαντά ο Γκαμπρελιάνοφ μιλώντας στο Mashable. «Λέμε την αλήθεια. Βέβαια, τη λέμε με τον τρόπο που θα οδηγήσει το κοινό να βγάλει τα συμπεράσματα που χρειαζόμαστε. Αυτό χρειάζεται η χώρα μας και η ιδεολογία μας».
Κάποιοι θα το έλεγαν προπαγάνδα. Ή όπως έγραψε πρόσφατα ο Πίτερ Πομεράντσεφ που δούλευε για χρόνια ως παραγωγός στη ρωσική τηλεόραση «η ιδέα της αλήθειας είναι άσχετη. Στα ρωσικά δελτία ειδήσεων, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας έχουν θολώσει».
Συχνά, το LifeNews περιγράφει τους επικριτές του Κρεμλίνου ως επιδοτούμενους από τη Δύση ανατρεπτικούς με πρόθεση να γονατίσουν τη Ρωσία. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, σταυροφόρος κατά της διαφθοράς και επικριτής του Πούτιν, είναι στο επίκεντρο. «Ο Ναβάλνι εργάζεται για να διαλύσει τη χώρα», λέει ο Γκαμπρελιάνοφ. «Πώς αλλιώς να περιγράψουμε κάποιον τον οποίο στηρίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ;».
«Ξέρω ότι οι αρχές μας δεν είναι τέλειες... αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσω να περιμένω να οργανώσει ο Ναβάλνι μία επανάσταση για να ρίξει τους ανθρώπους σε κάδους σκουπιδιών όπως κάνουν στην Ουκρανία. Δεν θα επιτρέψω να συμβεί αυτό», προσθέτει.
Οταν ρωτήθηκε για τον Μπόρις Νέμτσοφ, επικεφαλής της αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε με γκανγκστερικό τρόπο κοντά στο Κρεμλίνο το Φεβρουάριο, απαντά: «Είναι κακό που σκοτώθηκε. Αλλά ειλικρινά, δεν αναστατώθηκα όταν συνέβη».
Εξίσου μη απολογητικός είναι όταν τον ρωτάνε για την άνευ όρων υποστήριξή του στον πρόεδρο. «Ο Πούτιν είναι το μόνο πράγμα που κρατά τη χώρα ενωμένη», απαντά.
Το Κρεμλίνο έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, ιδιαίτερα στην τηλεόραση από την οποία ενημερώνονται οι περισσότεροι Ρώσοι. Ολα τα μεγάλα κανάλια είτε είναι κρατικά ή αφοσιωμένα στο κράτος, ή τα επιβλέπουν απευθείας αξιωματούχοι του Κρεμλίνου που υπαγορεύουν τι πρέπει- και κυρίως τι δεν πρέπει- να μεταδοθεί. Το μόνο ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι, το TV Rain δέχεται διαρκώς τις οχλήσεις των αρχών και έχει ελάχιστα χρήματα στη διάθεσή του.


Ο Γκαμπρελιάνοφ σπούδασε δημοσιογραφία στο Moscow State University και ήταν εκεί, στη βιβλιοθήκη, που αντίκρισε για πρώτη φορά τις δυτικές ταμπλόιντ, τις οποίες βρήκε πολύ πιο ενδιαφέρουσες από το σοβιετικό Τύπο. «Ανακάλυψα πώς επηρεάζουν το μυαλό των ανθρώπων και ωθούν τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματα που ήθελαν».
Στη δεκαετία του '80, στην πόλη Ούλιανοφσκ, ίδρυσε αυτό που θα εξελισσόταν σε μία μιντιακή αυτοκρατορία, με όπλο αρχικά την επιτυχία του γεμάτου κουτσομπολιά περιοδικού Zhizn, του οποίου η κυκλοφορία τώρα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο.
Σήμερα, το LifeNews και οι υπόλοιποι τίτλοι που ανήκουν στην News Media δίνουν στον Γκαμπρελιάνοφ τη βάση για το στόχο του: να αποκαταστήσει τη δικαιωματική θέση της Ρωσίας στον κόσμο. Εκείνη στην κορυφή.
«Ηταν τόσο ντροπιαστικό για εμάς όταν ο Μπόρις Γέλτσιν ήταν μεθυσμένος και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραχώρησε όλα τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά για τον Πούτιν είμαι υπερήφανος. Οταν ανέλαβε την εξουσία πριν από 15 χρόνια η χώρα ήταν κατεστραμμένη. Τώρα, ακολουθούμε το δρόμο μας για να αναπτύξουμε τις αξίες μας», καταλήγει.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου