ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Τα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης μέσα από διεθνή πρωτοσέλιδα και σκίτσα

Όταν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις...



Με το μπαλάκι να αλλάζει συνεχώς γήπεδα και τη διαπραγμάτευση να φαντάζει ατέρμονη, ο ελληνικός λαός
διαγωνίζεται στις πλατείες για το ποιος είναι ο καλύτερος λόγος να διαδηλώσει, την ώρα που ευρωπαίοι συμπαραστάτες συγκεντρώνονται απλά υπέρ της Ελλάδας. Ταυτόχρονα η μεσαία λαϊκή οικογένεια επιδίδεται καθημερινά σε ανεξάντλητες προσθαφαιρέσεις με στόχο να επαναπροσδιορίσει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την συμφωνία που έρχεται ή που φεύγει…, το «περίσσευμα» του επόμενου μηνιάτικου.


Καταμετρώντας κανείς τα πεπραγμένα και τα δεδομένα κατανοεί πως το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι η ελληνική κρίση, το περίφημο Grexti αλλά και η διαχείριση του χρέους ή και του χάους, έχει αποτελέσει τα πέντε χρόνια που εξελίσσεται, μείζον θέμα, όχι μόνο στα στενά γεωγραφικά όρια Ελλάδας και Ευρωζώνης μα  και ολόκληρου του κόσμου.
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων, λαλίστατα σκίτσα, μακροσκελή άρθρα γνώμης, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας μέσα από τον διεθνή τύπο σε μια προσπάθεια να προοικονομίσουν το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης μιας «μικρής» ευρωπαϊκής χώρας που κινδυνεύει, ή και διατείνεται μερικές φορές, πως μπορεί να γκρεμίσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εξ αρχής του, το ελληνικό πρόβλημα, τράβηξε τα μέσα και ενέπνευσε ευφάνταστους πηχυαίους τίτλους εφημερίδων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας. Μεσούσης της κρίσης, με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στην Ελλάδα, αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι και οικονομικοί αναλυτές, εμψύχωναν, επιβράβευαν ή και καταβαράθρωναν την ελληνική προσπάθεια. Όταν δε φτάσαμε στην «τελική μα και ατελείωτη ευθεία της διαπραγμάτευσης», η Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, άρχισε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, καταλαμβάνοντας καθημερινά λεζάντες και τετράστηλα του διεθνή τύπου…
«Τα περιθώρια εξαντλούνται», «Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει», «Είμαστε κοντά», Grexit, Κόκκινες γραμμές που έχουν γίνει ροζ, chicken games για σκληρά νεύρα, υπερμεγέθη διαζύγια (My big fat divorce), ρωγμές ρήγματα ή ρήξεις και πολλά άλλα εντυπώθηκαν στην συλλογική μνήμη εφόσον επαναλαμβάνονται εξακολουθητικά όσο το τρέχον πρόγραμμα στήριξης πλησιάζει τη γραμμή τερματισμού…
Ποια ήταν όμως τα πιο τρανταχτά σκίτσα και πρωτοσέλιδα αυτών των πέντε χρόνων που η ελληνική οικονομική κρίση και τα πιθανά σενάριά της, απασχολεί τον παγκόσμιο χάρτη; Focus, Der Spiegel, Τhe Guardian, The Nation, Bloomberg Businessweek, New York Times Magazine, Panorama ήταν μόνο μερικά που χάρισαν στη χώρα μας την πρώτη θέση στις εκδόσεις τους με την ελπίδα… να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Όταν η Αφροδίτη της Μήλου όρθωσε το… μεσαίο της δάκτυλοΌταν η Αφροδίτη της Μήλου όρθωσε το… μεσαίο της δάκτυλο (1)
Ήταν τότε που το περιοδικό Focus, χρησιμοποιώντας ένα ελληνικό σύμβολο έφερε με χυδαίο τρόπο, έφερνε στο προσκήνιο το ελληνικό ζήτημα. Όταν η Αφροδίτη της Μήλου όρθωσε το… μεσαίο της δάκτυλο σε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, το περιοδικό Focus κατηγορήθηκε ότι ξεπέρασε τα όρια της…φαντασίας!
Η Αφροδίτη επαίτης
focus
Λίγο αργότερα, η ίδια πρωταγωνίστρια, η Αφροδίτη της Μήλου, κάνει στροφή 180 μοιρών κι από καμπόσος ή μάγκας μετατρέπεται σε επαίτη προκαλώντας και πάλι το κοινό αίσθημα.
«Τα χρήματά μας είναι χαμένα»
mpota
«Τα χρήματά μας είναι χαμένα» και μια γερμανική μπότα με ευρωπαϊκή σημαία βυθίζει την Αφροδίτη στο πάτο μιας λίμνης ή και θάλασσας. Background ο Παρθενώνας μισοβυθισμένος κι αυτός απελπίζει ακόμη περισσότερο τον αναγνώστη.
«Make my day Angela»
make my day
«Make my day Angela» ( Άνγκελα προχώρα, φτιάξε μου τη μέρα) ήταν η απάντηση του Economist στο Focus, χρόνια μετά, όπου παρουσίαζε και πάλι την διάσημη Αφροδίτη με το πιστόλι στον κρόταφο της Γερμανίας αναλύοντας την πρόκληση της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία και στο ευρώ.
€λλάδα ή αλλιώς GR€€C€
euro akropol
Υπήρξαν βέβαια και εποχές που η ρευστότητα ερχόταν ουρανοκατέβατη την ώρα που ευρώ έραιναν την Ακρόπολη και πάλι στον Economist.
«Ακρόπολη τώρα» και Μέρκελ σε ρόλο Συνταγματάρχη Κούρτζ
merkel acropolis now
Μέχρι να αλλάξει και πάλι η εικόνα της Ακρόπολης θυμίζοντας κάτι από Βιετνάμ, και αποτελώντας τον φόβο και τον τρόμο της Ευρώπης «Ακρόπολη τώρα» και το αντιπολεμικό έπος του Φράνσις Φόρντ Κόπολα συμπλήρωνε η εικόνα της Άγκελα Μέρκελ σε ρόλο Συνταγματάρχη Κούρτζ.
Keep Moving
Ο Άγιος Βασίλης… προσπερνά την Αθήνα Guardian
Σε χριστουγεννιάτικες αποχρώσεις ήταν το καυστικό πρωτοσέλιδο της Guardian για την ελληνική πραγματικότητα το οποίο παρουσίαζε  τον Αι Βασίλη να προσπερνά την Ελλάδα με το σύνθημα Keep Moving αντί του Keep Walking.
Τρέξε Ελλάδα Τρέξε
The Greek Run
Ο ελληνικός μαραθώνιος και η λαμπαδοδρομία μιας χώρας τα εικοσάευρα της οποίας φλέγονται αποτέλεσε ένα ακόμα καυστικό σχόλιο του Economist.
Η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης
Economist
Όταν η εκλογική αναμέτρηση διχάζει η Ελλάδα μετατρέπεται σε αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης.
Η Ελλάδα ορθώνει την γροθιά της με την ψήφο της
εξέγερση αλλά ελληνικά
Η Ελλάδα εξεγείρεται και ψηφίζει να βγει από την κρίση, ή έστω όσους της το υποσχέθηκαν
Εάν η Ελλάδα χαθεί...
if greece goes
Εάν η Ελλάδα καταλήξει στον... υπόνομο, όπως καταδείκνυε το σκίτσο, η ευκαιρία των ευρωπαίων ηγετών θα συρρικνωθεί, σημείωνε ο αρθρογράφος, ενώ δεν παρέλειπε να υπογραμμίσει πως είναι καιρός να σταματήσουμε να κλωτσάμε το κονσερβοκούτι…
Πυκνοί καπνοί απειλούν τον Παρθενώνα
greece in peril
Η ενότητα της ευρωπαϊκής ένωσης κινδυνεύει την ώρα που χρεωκοπημένες χώρες όπως η Ελλάδα ρισκάρουν να μην αποπληρώσουν τα δάνεια θέτοντας σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έλεγε πάνω κάτω ο αρθρογράφος σημειώνοντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει.
Το γερμανικό ΟΧΙ
bild
Το πρωτοσέλιδο όχι της γερμανικής Bild, δίχασε τη Γερμανία με τον λαό να ποστάρει φωτογραφίες με βροντερά ναι και την γερμανική ένωση συντακτών να διευκρινίζει πως το μέτρο χάθηκε για ακόμα μια φορά…
Βιλδ και καλωσορίσματα
bild_out.medium (1)

Το όχι ακολούθησε η «επίθεση φιλίας» από τη γερμανική… «Βιλδ» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της να κυκλοφορεί στα ελληνικά «Καλώς ήρθατε στην Γερμανία κύριε Τσίπρα» για να υποδεχτεί στο Βερολίνο τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ας αρχίσουν οι χοροί
merkel
Ας αρχίσουν οι χοροί, και θα βρούμε αλλιώτικα στέκια ευρωπαϊκά ήταν το σύνθημα του πρωτοσέλιδου της Der Frietag το οποίο συνόδευε η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα ως άλλος Ζορμπάς να παίρνει θέση δίπλα στη Μέρκελ για ένα ακόμα συρτάκι…
Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό
Το κεντρικό σκίτσο του θέματος είναι του Andrzej Krauze για τη βρετανική Guardian
Που πας ελληνικό καραβάκι με τέτοιο καιρό και ειδικά όταν μόλις σε έχουν πετάξει από το υπερωκειάνιο της ευρωζώνης ήταν η ελεύθερη μετάφραση στο σκίτσο του Andrzej Krauze για τη βρετανική Guardian, που αποτύπωνε τις προθέσεις των εταίρων για εκείνη τη χρονική στιγμή αλλά και όσων θα επακολουθούσαν...
Ο Αλέξης Δεσμώτης
alejis
O Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο Προμηθέα δεσμώτη δεμένος χειροπόδαρα στο βράχο του ευρώ... από το The Week
Διαζύγιο αλλά ελληνικά
greece-economist (1)
Διαζύγιο αλλά ελληνικά και μάλιστα βαρύνουσας σημασίας με κινηματογραφική υφή έδειχνε ο Economist υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις του.
Όταν ο Τσίπρας αντιμίλησε στη Μέρκελ
vgazei glwssa
Τη γλώσσα του επιδεικτικά σε μια εμβρόντητη Άνγκελα Μέρκελ βγάζει ο έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας όχι στη λιτότητα που ταλανίζει τη χώρα του
Σεισμός λόγω Ελλάδας
der spiegel
Συντρίμμια και καταστροφές είναι αυτά που προκαλεί η Ελλάδα με την έξοδό της από την Ευρώπη, οι οποίες αναμένονται να μην αφήσουν καμία χώρα ανέπαφη...
«Σενάριο Geuro» με παράλληλο νόμισμα
Σενάριο Geuro» Handelsblatt
«Σενάριο Geuro» με παράλληλο νόμισμα αποκάλυπτε η Handelsblatt, με τη βοήθεια ενός ευφάνταστου σκίτσου «plan b» σε περίπτωση αδιεξόδου.
Ο λαβύρινθος της διαπραγμάτευσης
antonio
Ο λαβύρινθος  της διαπραγμάτευσης δίνει ένα άκρως φουτουριστικό σχήμα στην ελληνική σημαία. Το σκίτσο που δημοσιεύθηκε αρχικά στο Publico αναδημοσιεύτηκε στο site της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Ο Τσίπρας και το τζένγκα
tsipras
Ο Τσίπρας «παίζει» τζένγκα με την ΕΕ και η διαπραγμάτευση γίνεται… παιχνίδι σε σκίτσο των Financial Times
Μέρκελ η αλλιώς «Terminator»
terminator Merkel
Η Μέρκελ σε ρόλο «Terminator» παρουσιάζεται ως η πιο επικίνδυνη αρχηγός της Ευρώπης στο NewStatesman
Ευρωπαϊκές δύνες με ελληνικές αποχρώσεις
times
Οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης που μπορούν να ανατινάξουν την Ευρώπη από τους New York Times
Αντίο Ακρόπολη
acropolis adieu
Αντίο Ακρόπολη αλλά και αντίο ευρώ από το περιοδικό Der Spiegel
Ρώσικη ρουλέτα για την Άγνκελα με το Αλέξη σε ρόλο σφαίρας
merkel
Η Μέρκελ παίζει ρώσικη ρουλέτα με τον Τσίπρα για... σφαίρα είναι το σκίτσο του Guardian για να περιγράψει τις διαπραγματεύσεις πιστωτών-Αθήνας αλλά και τα πλάνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την Ελλάδα.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου