ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Τα πάνω κάτω στα όρια ηλικίας: Ποιοι χάνουν και ποιοι τη γλυτώνουν

ΣΥΝΤΑΞΗ




Με τη ψήφιση του πολυνομοσχέδιου αλλάζουν σημαντικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Με αποτέλεσμα κάποιοι να χάνουν και κάποιοι να την γλυτώνουν.




Όπως αναφέρει η Ημερησία, μόνο όσοι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα προβλεπόμενα - ανά ταμείο, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα - ηλικιακά όρια καθώς και οι συνταξιούχοι με βαριές αναπηρίες και όσοι και όσες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας "διασώζονται" από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σταδιακά έως τα 67 και τα 62 για μειωμένη ή πλήρη με 40 χρόνια ασφάλισης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία "κλειδί" προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που κατατίθεται στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, καμία διάταξη ούτε για την έμμεση αύξηση της 35ετίας (έως τα 40, όπως επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο) ούτε για τον τρόπο επιβολής της πρόσθετης ποινής - μείωσης 10% - επιπλέον του 6% ετησίως και του 30% για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Ζητήματα που παραμένουν "ανοικτά" (όπως και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων).

Οι αλλαγές που επέρχονται έχουν ως εξής:

Δημόσιο 

1. Τα ισχύοντα κατά περίπτωση μέχρι και την 18 Αυγούστου 2015 όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης αυξάνονται σταδιακά από την επομένη της ημερομηνίας αυτής έως και την 1η Ιανουαρίου 2022.

2. Βασική + αναλογικής σύνταξη δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά. Συντάξεις που έχουν κανονισθεί αντίθετα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 3865/2010 αναπροσαρμόζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης.

3. Στο Δημόσιο, το κατώτατο όριο σύνταξης δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι μέχρι τη συμπλήρωση του προαναφερομένου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση. Οι παραπάνω διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή για όσους είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας καθώς και όσους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία. Επίσης οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή και για όσους λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου του/της συζύγου τους ή του γονέα τους.

4. Το ποσό του κατωτάτου ορίου συντάξεις που ισχύει από τις 19 Αυγούστου 2015 παραμένει αμετάβλητο μέχρι την 31 Αυγούστου 2021.

5. Εάν η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη, το ποσό της μειωμένης σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας.

6. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Ιδιωτικός τομέας 

Μολονότι δεν αλλάζουν όσα είχαν ψηφιστεί το καλοκαίρι για το νέο συνταξιοδοτικό των απασχολούμενων στον ιδιωτικό και τις ΔΕΚΟ, με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται διατάξεις των νόμων 4331 και 4325 / 2015 που ψηφίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Συγκεκριμένα καταργούνται ευνοϊκές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ (επαναχορήγηση σύνταξης 260€), η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών – συντάξεων, η επιλογή χαμηλότερων ασφαλίστρων για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, η συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα στον ΗΣΑΠ και των ναυτικών από το επικουρικό χωρίς τα αυξημένα ηλικιακά όρια, το "πάγωμα" της λήψης αναγκαστικών μέτρων έως τα τέλη του 2017 για ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν νέες οφειλές κ. α

Χωρίς χρηματοδότηση τα ελλειματικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης  

Παύει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων και των Μετοχικών Ταμείων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Επιπλέον καταργείται διάταξη που έδινε προθεσμία έως τα τέλη του 2015 σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ και να αποφύγουν την ένταξη στο ΕΤΕΑ.


Star-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου