ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Φαρμακευτικός Σύλλογος Γρεβενών: Προτάσεις για τον Υγειονομικό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας

svkrathw koyrelaw ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΥΡΕΛΑΣ





Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι ο σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη, η διαμόρφωση πολιτικών υγείας και η λήψη αποφάσεων στην υγειονομική πολιτική ,
απορρέουν από τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της κοινωνίας ,της δημοκρατίας, μια δίκαιης πολιτείας, μιας ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας και μιας επαναπροσέγγισης τόσο ζωτικών ζητημάτων που μας αφορούν όλους.



Με επίκεντρο τη δυνατότητα ,καθολικής και ισότιμης πρόσβασης για όλους στις υπηρεσίες Υγείας , με σκοπό την βελτιστοποίηση ,ενδυνάμωση ,ενίσχυση ,αλλά και την αποτελεσματικότερη συνεργατική λειτουργία των συστημάτων υγείας , με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας, πρέπει στρατηγικά ο σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη ,τόσο σε τοπικό, περιφερικό και εθνικό επίπεδο, να τον χαρακτηρίζουν σταθερές που να στοχεύουν:
α.: Ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας
β.: Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προληπτικής φροντίδα υγείας.
γ: Αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη β’ βάθμια και γ’ βάθμια φροντίδα υγείας
δ)Ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Συστήματος Υγείας

Σήμερα η εικόνα των συστημάτων υγείας στην περιφέρεια μας αλλά και στην χωρά μας γενικότερα είναι αποκαρδιωτική.

Βιώνουμε, τόσο οι συντελεστές του συστήματος όσο περισσότερο και οι πολίτες, μέσα από την δίνη της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, την βύθιση και την υποβάθμιση του συστήματος ,σε τέτοιο βαθμό που πλέον εγείρει ερωτήματα ,αν είμαστε πριν την ολική εξαθλίωση και κατάρρευση, η στο προσταδιο μια σημαντικής αλλαγής ,με δυσμενείς για την υγεία συνέπειες η στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Η συνεχής αποδυνάμωση με την ελλειμματική χρηματοδότηση, η υποστελεχωση, τα οργανωτικά προβλήματα του Π.Ε.Δ.Υ η απουσία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού και άλλων δομών, οι ανάγκες μεταρρυθμίσεων, ο εξορθολογισμός των δαπανών , οι τάσεις για οικονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του συστήματος με άξονες την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα ,μας επιβάλουν θα έλεγα την διαμόρφωση σε περιφερικό επίπεδο ενός νέου υγειονομικού χάρτη που για να έχει βιωσιμότητα και μέλλον, οφείλει να δει ρεαλιστικά τις ανάγκες και να απαντήσει στο τέλος της διαβούλευσης με πρόταση έξω από πελατειακές αντιλήψεις ,τοπικές αγκυλώσεις και συντεχνιακές αξιώσεις.

Διαπιστώνουμε σήμερα , ότι λόγω της μείωσης του διαθέσιμου ατομικού η οικογενειακού εισοδήματος, αυξάνεται κατακόρυφα οι χρήσεις των δημοσίων υπηρεσιών υγείας αλλά και η αγωνιώδης αναζήτηση των πολιτών , μιας στήριξης από δομές κοινωνικής υποστήριξης και ανάπτυξης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι συγκλονιστικές συνέπειες, που δημιουργούνται στον χώρο της υγείας, από τις νέες καταστάσεις και συνθήκες συνιστούν εκ των βάθρων μεταβολες. Χωρις την διάθεση μελοδραματισμού, πρέπει να ομολογήσουμε ,ότι τα πράγματα όπως τα γνωρίζαμε ως τώρα, τελειώνουν, και μια νέα άγνωστη εποχή ανοίγεται μπροστά μας.

Το άγνωστο μας τροφοδοτεί όλους με εναλλασσόμενο αισθήματα.
Ρεαλιστικά προσεγγίζουμε μόνο την θετική και αισιόδοξη προοπτική ,που στηρίζεται από τις παρακάτω τρεις παραμέτρους:

Η υγεία βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για κάθε άνθρωπο-η έμφυτη προσαρμοστικότητα , που χαρακτηρίζει όλους μας ,σε συνθήκες μεταβολών και πιέσεων- και οι ισχυροί παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ αυτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας.
Η στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να είναι στο επίκεντρο όλων των αλλαγών.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη στην Ευρώπη.

Έχουμε τρεις βασικούς πυλώνες που απαρτίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα -πιο συγκεκριμένα:
α) αγωγή-προαγωγή και άρα πρόληψη και προάσπιση της υγείας,
β) διάγνωση, περίθαλψη και θεραπεία και
γ) παρακολούθηση, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ή τελική φροντίδα,
η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ.) στην Ελλάδα περιλαμβάνει μόνο τον δεύτερο

Παρατηρούμε, μια δαιδαλώδη και κατακερματισμένη παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που απέχει πολύ από τη φροντίδα υγείας, και, πάνω απ’ όλα, επικρατεί η λογική της διαχείρισης κυρίως της αρρώστιας και όχι της υγείας.
Οι υπηρεσίες αυτές, δεν έχουν καμία επίσημη διασύνδεση μεταξύ τους και δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα παραπομπών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και η αντίστοιχη αναφορά προς την πρωτοβάθμια.

Το φαρμακείο διαστρωματωμενο σε όλες τις άκρες της χώρας μας αποτελεί τον α συμβουλευτικό σταθμό για τον πολίτη όπου κανείς συναντά πρόθυμους ακροατές των προβλημάτων τους ,έντιμους και άμισθους συμβούλους, καλή εξυπηρέτηση ,πίστωση και ένα περιβάλλον με σεβασμό και αντιμετώπιση με αξιοπρέπεια και ενδιαφέρον.
Αποτελεί το φαρμακείο τον φυσικό σύμμαχο στη συνεχώς αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να ασχολούνται περισσότερο με τα καθημερινά και όχι μόνο προβλήματα της υγείας των.

Συνιστούν εγγυημένη και υπεύθυνη παροχή πρωτοβάθμιων υγειονομικών υπηρεσιών ,με την έγκυρη επιστημονική κατάρτιση των φαρμακοποιών, σηματοδοτώντας και καθορίζοντας τις σπουδαιότερες παραμέτρους διαμόρφωσης του νέου μοντέλου της ΠΦΥ.
Η αναζήτηση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στο χαμηλότερο δυνατό κόστος ,αλλά και και η κοινή διαπίστωση ότι επενδύοντας χρήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη, οδηγούμαστε σε εξοικονόμηση πόρων για την υγεία, εντάσσουν το φαρμακείο στην βάση της πυραμίδας στον επανασχεδιασμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το φαρμακείο αποτελεί θα έλεγα την πρώτη πόρτα εισόδου στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.
Πρόταση μας η θεσμοθετημένη ένταξη του φαρμακείου στον κορμό του συστήματος υγείας όπου θα προσφέρει παράλληλα με το φάρμακο υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας .

Τα αυριανά συστήματα υγείας προσαρμοζόμενα στα νέα σκληρά οικονομικά δεδομένα θα πληρώνουν μόνο τις βελτιώσεις και μάλιστα αναλογικά όσο αξιζει.Ετσι σύντομα στο μέλλον με την στροφή σε προϊόντα βιοτεχνολογίας αλλά και με την κυριαρχία της ΤΤΙP- Της διατλαντικής συμφωνίας μεταξύ των πολυεθνικών και της Ευρώπης που σήμερα την διακρίνει μια επικίνδυνη μυστικοπάθεια , μας ορίζουν και μας θυμίζουν τις άξιες της ζωής ,και μας δείχνουν ότι ο υγειονομικός χάρτης στην δυτική Μακεδονία ,αλλά και στην χώρα μας,πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει, με κέντρο μόνο τον άνθρωπο.
Το φαρμακείο είχε-έχει και θα έχει κέντρο μόνο τον άνθρωπο.
Σας ευχαριστώ.


Κουρέλλας Σωκράτης
Πρόεδρος φαρμακευτικού Συλλόγου Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου