ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Καναδάς: “ΕΦΥΓΕ” η τελευταία Πόντια πρόσφυγας πρώτης γενιάς στα 94 της! ΟΛΑ όσα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ έζησε: ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ και ξεριζωμός!



Θλίψη, προσφυγιά , ξεριζωμός και δύσκολα χρόνια… Πόσα μπορούν να δουν δυο μάτια και να αντέξει μια ψυχή; Αντίο στην Μαρία Καραηλιάδη,
την τελευταία Πόντια πρόσφυγα πρώτης γενιάς στον Καναδά είπαν  οι συγγενείς και οι φίλοι που   την συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία στο Τορόντο.


Γεννημένη στη Σαμψούντα στις 13 Αυγούστου του 1922, η 94χρονη γιαγιά Μαρία όπως την έλεγαν όλοι, έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου 2016, πλήρης ημερών και έχοντας την ευτυχία να φέρει στον κόσμο τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Νίκο και τον Κώστα, κι από εκείνους να αποκτήσει εγγόνια και δισέγγονα.

Οι διωγμοί και η Γενοκτονία που διέπραξαν οι Οθωμανοί Τούρκοι εις βάρος των Ελλήνων της Ανατολής στην περιοχή ανάγκασαν την οικογένειά της να μεταναστεύσει στην Οινόη της Καστοριάς όπου μεγάλωσε και δημιούργησε την οικογένειά της. Όμως δεν κατάφερε να στεριώσει εκεί, όπως σημειώνει το pontosnews.gr

Η ζωή την οδήγησε και για δεύτερη φορά στην προσφυγιά· στο Τορόντο του Καναδά, όπου ξαναέστησε το σπιτικό της.

Μετανάστρια πρώτης γενιάς στην καναδική μητρόπολη, η Μαρία Καραηλιάδη «παρέμεινε ενεργή και ακάματη μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της, και με αξιοζήλευτη για την ηλικία της διαύγεια πνεύματος» γράφει σε ανακοίνωσή της η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά».

Για την ποντιακή κοινότητα του Τορόντο, το ιστορικό κενό που αφήνει η εκλιπούσα είναι δυσαναπλήρωτο, προσθέτει ο δραστήριος σύλλογος, χαρακτηρίζοντάς την «ζωντανό θρύλο της “Πόντιας Μάνας”», τίτλο με τον οποίο τιμήθηκε το 2013 με την συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο, όπως διαβάσαμε στο άρθρο του Pontosnews.gr

Ο σύλλογος, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά της, διατύπωσε εκ νέου το αίτημά του για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από τις καναδικές Αρχές.



makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου