ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Χρώμιο Κοζάνης: Εκδήλωση  για τον Eldridge Moores (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου
xrom 4





Η εκδήλωση: Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στο Χρώμιο στο Μουσείο του
Μακεδονικού Αγώνα εκδήλωση προς τιμή του διακεκριμένου γεωλόγου κ. Eldridge Moores καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Τοπική Κοινότητα, τον πολιτιστικό σύλλογο και τον ΤΟΕΒ Χρωμίου και το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης.

Ο E. Moores, φιλέλληνας θεωρεί το Χρώμιο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη δεύτερη πατρίδα του, ανέδειξε τη μοναδικότητα του Μπούρινου με τα οφιολιθικά πετρώματα που αναδύθηκαν από το μανδύα της γης. Τέτοια πετρώματα υπάρχουν 30 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Τα ίδια πετρώματα υπάρχουν και στον Μπούρινο  ο οποίος αποτελεί σημείο παγκόσμιας αναφοράς για τους γεωλόγους της υφηλίου.

Άφιξη: Γύρω στις 2 η ώρα μ.μ  σύμπας ο λαός του Χρωμίου και των φίλων του οικισμού υποδέχθηκαν το διακεκριμένο καθηγητή, τη γυναίκα του Τζιούτζι με τα δύο από τα τρία παιδιά του οι οποίοι συνοδεύονταν από τους γεωλόγους δρ Άννα Ράσιου και Μπατσή Άννα.  Τους προσφέρθηκαν αυτοφυή λουλούδια “μανουσάκια” ονομαζόμενα από κοπέλες του χωριού. Στη συνέχεια ακολούθησε μικροτελετή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με καλωσόρισμα από το συντονιστή της εκδήλωσης κ. Ευάγγελο Σιαμπανόπουλο. Απονεμήθηκαν ξυλοκατασκευές από πυξάρι στους τιμωμένους μία ανέμη από τον Γκαλιά Παναγιώτη  κουτάλια και πίπα καπνίσματος από το Σωτήρη Ρούση.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Η εκδήλωση μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μακεδονικού Αγώνα. Στην προσφώνηση του ο Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος τόνισε «Η κοινότητα Χρωμίου έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία 200 χρόνια ως γεωλογικό μεταλλευτικό χωριό ως  κτηνοτροφικό και ως χωριό του μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα. Ήταν υποχρέωσή μας σήμερα να σας υποδεχτούμε με αυτόν τον τρόπο όπως μάθαμε να τιμούμε και να εκτιμούμε τους ανθρώπους που πάλεψαν κοπίασαν και άφησαν κάτι για τον τόπο. Τέτοιο παρόμοιο παράδειγμα είχαμε, έχουμε το δάσκαλο Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο. Υποδεχθήκαμε το 2004 τον παππού των τεκτονικών πλακών τον πολύ φίλο σας και συνεργάτη σας τον Jan Brunn. Υποδεθήκαμε το φθινόπωρο 2007 πολλούς ξένους και έλληνες γεωλόγους στο παγκόσμιο συνέδριο βιολογίας. Με όλη μας τη χαρά και αγάπη υποδεχόμαστε εσάς και την οικογένειά σας».

Ευάγγελος Γαμβρέλας πρόεδρος κοινότητας Χρωμίου: «Αισθάνομαι ικανοποίηση και χαρά, αισθάνομαι  μια διπλή περηφάνια γιατί έχουμε τη δύναμη να εκτιμούμε εμείς οι Μακεδόνες αλλά και να αναγνωρίζουμε έργο ανθρώπου επιστήμονα ο οποίος πριν 53 χρόνια ήλθε στην περιοχή μας σε αυτό το βουνό που είμαστε τώρα στον Μπούρινο. Άφησε μία πολύ μεγάλη ιστορία στην ανθρωπότητα έτσι ώστε να μπορούν σήμερα τα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο να διδάσκονται πάνω στη  θεωρία των τεκτονικών πλακών εξαιτίας του καθηγητή που σήμερα μας τιμά και είναι στο χωριό μας για τις τεκτονικές πλάκες Αυτή ήταν οι λόγοι που αισθάνομαι τη χαρά και τη διπλή περηφάνια».

Παραβρεθέντες: Χαιρετισμοί απευθύνανε οι Κωτσίδης Γεώργιος, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.  Ζαγάρας Ευθύμιος, Τασοπούλου Ελένη, αντιδήμαρχοι Δήμου Κοζάνης. Πολυνείκης Αγγέλης πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε Κοζάνης. Αντώνιος Τουρλιδάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωνσταντίνος Καναβός, περιφερειακός Σύμβουλος  Π.Ε Γρεβενών. Βατάλης Κωνσταντίνος, γεωλόγος εκ μέρους του ΤΕΙ Μακεδονίας. Γεώργιος Συνδουκάς Διευθυντής της ΓΕΩΕΛΛΑΣ. Χατζηλαζαρίδης Λάζαρος, γεωλόγος Σχολικός Σύμβουλος. Ναπολέων Κοντός Πρόεδρος Αλιάκμονος Τσιαρτσιαμπά. Εκπρόσωπος του Α.Π.Θ

Ακολούθησαν ομιλίες από την Άννα Ράσιου: «Από τον J. Brunn στον E. Moores»

Ομιλία από τον Eldridge Moores: «Η παγκόσμια γεωλογική σημασία και αξία του Μπούρινου»  ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου  είπε ότι έχω ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Υπήρχε οικονομική βοήθεια από αμερικανική υποτροφία κι έτσι τον Αύγουστο του 1963 (ηλικία 24 ετών) τότε ήλθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο του αγόρασε ένα αυτοκίνητο για τις ασκήσεις υπαίθρου εδώ, ένα φολξ βάγκεν (σκαραβαίος). Στη φωτογραφία κοντά στον Έξαρχο βλέπουμε τα πετρώματα από τον μανδύα πως βρίσκονται στην επιφάνεια της γης. Εδώ βλέπουμε τον  Αλιάκμονα (ποταμό) και τα ωκεάνια πετρώματα ξανά και τον ορεινό όγκο του Μπούρινου με τα μανδυακά πετρώματα. Εδώ το αυτοκίνητο κοντά στο Δαφνερό που είχε κολλήσει[1]. Από πλευρά Παλαιοκάστρου όπου βλέπουμε και τα δύο διαφορετικά περιβάλλοντα τα μανδυακά πετρώματα σε επαφή με τα πετρώματα ενός ηπειρωτικού περιθωρίου που είναι στον Μπούρινο.[2] Πλέον γνωρίζουμε αποδεδειγμένα ότι τα πετρώματα που υπήρχαν στον ωκεανό και ήρθαν στην επιφάνεια τοποθετήθηκαν πάνω στο ηπειρωτικό κομμάτι δίπλα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Αυτή είναι μια διαφορετική άποψη από τη μελέτη του J. Brunn …[3]»

Ανταλλαγές δώρων: Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς κάτι είχαν να δώσουν στον τιμώμενο βιβλία, τοπικά προϊόντα, ημερολόγιο από τον πολιτιστικό σύλλογο. Η σύζυγος του καθηγητή φιλοτέχνησε κάρτες προς τιμή της Άννας Ράσιου και την κοινότητα του Χρωμίου.

Συνεστίαση: Με το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα τα οποία τα παρασκεύασαν οι γυναίκες του χωριού οι οποίες διακρίνονται για τη νοικοκυροσύνη τους, την ανιδιοτέλεια, τον εθελοντισμό. Τα υλικά διατέθηκαν από την Π.Ε Γρεβενών. Νοστιμότατο το ρυζόγαλο φτιαγμένο με γάλα Χρωμίου.




Εικόνες αλλά και περισσότερα εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου