ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ελληνικά πούρα από την Πέλλα: Χειροποίητα με φύλλα καπνού από τον Ολυμπο (Φωτογραφίες)




Χειροποίητα πούρα απαλλαγμένα από κάθε είδους χημεία, βρίσκουν οι φίλοι του εκλεκτού καπνού, ακόμα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας.

Δύο αδέλφια ο Άρης και ο Κώστας Κωνσταντινίδη έχουν συστήσει την οικοτεχνία "Vamma Del Sol" (απόσταγμα του ήλιου), που λειτουργεί από το 2012 και η φήμη της έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα.

Οι δύο τους δουλεύουν εντατικά και με προσήλωση στη διατήρηση της ποιότητας και να αναζητούν νέες διαδρομές και περισσότερους "ιδιότροπους πελάτες", όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Μάλιστα, μέσω του "ταξιδιού" στον χώρο των γεύσεων που προσφέρουν στους λάτρεις του πούρου οι αδερφοί Κωνσταντινίδη, τελικά αναπτύσσουν μια ξεχωριστή φιλία με τους πελάτες τους, αφού πέραν των συνόρων, ίσως ακόμα και των διαφορετικών αντιλήψεων, όλοι μοιράζονται ένα κοινό "μυστικό", που έχει διαρκέσει στους αιώνες.

«Το πούρο εξακολουθεί να ελκύει την προσοχή εκείνων που ψάχνουν να βρουν το μύθο τους» και τα πούρα του Ολύμπου, όπως τα έχουν "βαφτίσει" πολλοί εκτός ελληνικών συνόρων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας αγκαλιάσουν σαν μυστικό νέφος, μεταφέροντάς σας στη γειτονιά των 12 θεών της ελληνικής μυθολογίας, λένε τα δυο αδέλφια.
Εξειδίκευση


Βασικοί στόχοι για τους ιδρυτές της οικοτεχνίας "Vamma Del Sol" είναι η επέκταση της σειράς πούρων που έχουν και η εξειδίκευσή τους.

«Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η μαζική παραγωγή.Το μόνο που μας απασχολεί είναι να διατηρήσουμε τη μοναδικότητα του χειροποίητου πούρου που κάνουμε και ας είναι και για λίγους» λέει ο Κώστας Κωνσταντινίδης, με τον αδελφό του να σημειώνει πως πόθος τους είναι να καθιερωθούν στην αγορά της Βόρειας Ευρώπης.

«Αν πατήσεις εκεί, τότε βρίσκεσαι παντού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρης Κωνσταντινίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα Χριστούγεννα θα πετύχουμε την είσοδό μας στην αγορά αυτή».

«Θέλω να αναβιώσει ο καπνός σε συνθήκες αγοράς. Θέλω τον δρόμο του καπνού, που ξεκινά από το Αγρίνιο και φθάνει ως την Κομοτηνή. Θα νοιώσουμε με τον αδερφό μου ότι ως ένα βαθμό αποτύχαμε, εάν ο μόχθος μας δεν βρει μιμητές στην Ελλάδα» τονίζει ο Άρης Κωνσταντινίδης και αποκαλύπτει πως «δύο νέα παιδιά από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, που μοιράζονται την αγάπη για το πούρο, προσπαθούν να ξεπεράσουν τους δικούς τους σκοπέλους και να βρουν και την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους οικοτεχνία σε κοσμοπολίτικο νησί της χώρας».
Προσωπική δουλειά


Το ταξίδι των αδελφών Κωνσταντινίδη στον κόσμο της παραγωγής του πούρου ξεκινάει το 2006 με ένα project που μοιάζει αρκετά μέσω μίας ...διδακτορικής εργασίας.

«Αρχικά έπρεπε να ελέγξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Με ποια φύλλα καπνού παράγονται τα πούρα; Μέσα από έρευνα διαπιστώσαμε ότι αυτές οι ποικιλίες φύλλων λέγονται μεγαλόφυλλα ανατολικού τύπου. Παράλληλα τρέξαμε και μια έρευνα μεταποίησης. Πώς γίνεται δηλαδή ένα πούρο; Η κατασκευή του κρύβει πολλά μυστικά και πολλά ψέματα» εξηγεί ο Άρης Κωσταντινίδης.

Παράλληλα, τούς απασχόλησαν ερωτήματα, όπως το "γιατί να κάνω χειροποίητο πούρο στο χωριό μου", στα οποία και έδωσαν τις κατάλληλες απαντήσεις και στη συνέχεια έκαναν το επόμενο "βήμα".

Το "κατ' εξαίρεση" προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που δυσκόλεψε αρκετά τα δύο αδέρφια στα πρώτα τους βήματα.

«Θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε και η μοναδική εταιρεία που παρήγαγε τότε πούρα, ο συνεταιρισμός της Ελασσόνας, είχε πάρει άδεια κατ' εξαίρεση. Το θεωρήσαμε άδικο, παλέψαμε και καταφέραμε να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους επίδοξους παραγωγούς. Θέλαμε να επανατοποθετήσουμε την καπνοπαραγωγή στην ελληνική ύπαιθρο σε συνθήκες αγοράς. Αν μείνουμε μόνοι μας σε αυτό, θα κάνουμε κάποια sticks και θα τελειώσει εκεί. Δεν πρέπει να τελειώσει η καπνοπαραγωγή στην Ελλάδα» τονίζει.

Κάπως έτσι, οι αδερφοί Κωνσταντινίδη κατάφεραν να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος 39/43 31/3/2011 με το άρθρο 100, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μικρές μονάδες παραγωγής προϊόντων καπνού.
Νεες ποικιλίες καπνού


Πάντως, ύστερα από το μακρύ ταξίδι τους, τα δύο αδέρφια άλλαξαν τις καλλιεργητικές μεθόδους στα χωράφια τους, έφεραν καινούργιες ποικιλίες καπνού και το αποτέλεσμα τους εξέπληξε ευχάριστα. «Στείλαμε τα καπνά στις ΗΠΑ για να τα εξετάσουν και εκπλαγήκαμε με το γεγονός ότι χωρίς καμία προσθήκη χημικών, το πούρο έδινε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε γεύση και άρωμα», σημειώνει ο κ. Κωσταντινίδης, επισημαίνοντας ότι «τα πρώτα χειροποίητα πούρα της οικοτεχνίας έγιναν στο Μανχάταν».

Όμως το ταξίδι δεν τελειώνει εκεί, αφού ο ίδιος ταξίδεψε στην Κούβα και ως ...τουρίστας "ξεσήκωσε", όπως λέει, κάποια χαρακτηριστικά, μύρισε, είδε πράγματα. «Πήγα στο εργοστάσιο που βγάζει τα Partagas, είδα τις ποικιλίες και κατάλαβα ποιες έπρεπε να χρησιμοποιήσω» αναφέρει.
Το πλεονέκτημα της Vamma Del Sol


Το ήπιο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρύας Βρύσης στο νομό Πέλλας, αποτελεί για την οικοτεχνία τον μεγαλύτερο αρωγό στην παραγωγή χειροποίητων πούρων.

Το ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής (αυξημένη ηλιοφάνεια και υγρασία) αποτελούν εγγύηση για ένα εξαιρετικό προϊόν με υψηλών προδιαγραφών χαρακτηριστικά.

Σήμερα, η οικοτεχνία είναι μία πλήρως αυτόνομη κάθετη μονάδα παραγωγής (βιολογική καλλιέργεια, επεξεργασία, τυποποίηση, διανομή) και η βασική διαφορά του προϊόντος της, σε σχέση με είδη πούρων προέλευσης Αγίου Δομίνικου, Νικαράγουα ή και την Κούβα, είναι ότι «παράγεται εξ ολοκλήρου στην ίδια ακριβώς περιοχή. Από το σπόρο στη γη μέχρι την τελική του παραγωγή».

Τα Vamma Del Sol είναι τα πρώτα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χειροποίητα Premium πούρα, χαρακτηριστικό που αποτέλεσε και το "διαβατήριο" των αδελφών για την παγκόσμια αγορά.

Η οικοτεχνία εγγυάται την ποιότητα και παράλληλα είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά και να υιοθετήσει - οικειοποιηθεί τη νέα αυτή ελληνική προοπτική.

Η ετήσια παραγωγή της οικοτεχνίας διαμορφώνεται στα 25.000 πούρα και, όπως λένε οι ιδρυτές της: "το πολύ να διπλασιαστεί. Και ως εκεί, δεν μας ενδιαφέρει να φτιάχνουμε περισσότερα".

«Αυτή τη στιγμή -εξηγούν- τα πούρα μας πωλούνται σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας μέχρι και την Κρήτη, ενώ μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ιστοσελίδα της οικοτεχνίας, αυτά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο».

Με την πείρα που "κληρονόμησαν" οι δύο αδελφοί από τις προηγούμενες γενιές, παράγουν τα φύλλα καπνού για τα "Vamma Del Sol" πούρα και έχοντας υιοθετήσει τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής στην παραγωγή μας, δηλώνουν σίγουροι, ότι "τα φύλλα καπνού που καλλιεργούμε είναι ό,τι καλύτερο ως πρώτη ύλη".

Μετά την παραγωγή, που εκτείνεται σε δέκα στρέμματα και η απόδοση είναι 200 κιλά/στρέμμα, και την αποξήρανση των φύλλων καπνού στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, τα αφήνουν να παλαιώσουν για δύο έως τρία χρόνια, προκειμένου να αναδείξουν με απόλυτα φυσικό τρόπο τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου μας.

Στη συνέχεια, όταν αποφασίσουν ότι έφτασε η ώρα να "ξυπνήσουν" τον καπνό από το λήθαργο της ωρίμανσής του, ξεκινά η ανάλογη διαδικασία για να καταλήξει ο καπνός στη τελική του μορφή.

Στο στάδιο αυτό θα επιλέξουν, για να επεξεργαστούν, τα καλύτερα φύλλα και θα τα ταξινομήσουν βάσει της θέσης που θα έχει το κάθε ένα μέσα στο πούρο.

Έτσι, ξεκινά η σύνθεση του πούρου, με τα γεμίσματα (filler) να παίρνουν την θέση τους μέσα στο πρώτο περιτύλιγμα. Τελικά, αφού πάρουν την μορφή τους και ολοκληρωθεί η δημιουργία τους με το τελικό περιτύλιγμα, παραμένουν στους υγραντήρες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, πριν πάρουν τη θέση τους στα κουτιά που θα βρείτε στα καπνοπωλεία.


Οι κατηγορίες πούρων Vamma Del Sol
-Cοrona: Πούρο με σύσταση τεσσάρων ποικιλιών καπνού. Το πούρο απευθύνεται σε όσους προτιμούν πολύ μεστές γεύσεις και δυνατή επίγευση. Διατίθεται στη διάσταση 15,6 x 1,8 εκ. σε συσκευασίες πέντε τεμαχίων στην τιμή των 30 ευρώ.
-Petit Corona: Πούρο με σύσταση τριών ποικιλιών καπνού. Απευθύνεται σε όσους προτιμούν μεστή γεύση και ελαφριά επίγευση. Διατίθεται στην διάσταση 15,6 x 1,2 εκ. σε συσκευασία πέντε τεμαχίων στην τιμή των 25 ευρώ.
-Rosbusto:Παρασκευάζεται από τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες καπνών. Απευθύνεται σε όσους προτιμούν την μεστή γεύση και τη δυνατή επίγευση.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου