ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) – Τα «Ελληνικά φαντάσματα» που τρέμουν οι Τούρκοι!



Η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) συγκροτήθηκε το 1997, αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων, στη «μήτρα» των Ειδικών Δυνάμεων, το Μεγάλο Πεύκο, στο πλαίσιο εφαρμογής του δόγματος του «Ισοδύναμου Τετελεσμένου» -που είχε τότε υιοθετηθεί- και ανήκει στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΕΣ. Αρχικά, επανδρώθηκε από πρώην στελέχη του Ε.Τ.Α. Σήμερα, αυτή η πολύ «ειδική» μονάδα φτάνει την δύναμη των 300 ανδρών και έχει ως αποστολή να δρα ως δύναμη άμεσης επέμβασης, όπου και οποτεδήποτε χρειαστεί, σε κάθε σημείο του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.





Αποτελείται από τρεις λόχους κρούσης και ένα λόχο διοίκησης. Στους λόχους κρούσης, το προσωπικό τοποθετείται κυκλικά. Οι δύο λόχοι είναι πάντοτε πλήρως επανδρωμένοι, επιχειρησιακοί και ετοιμότητας ελάχιστων ωρών. Αντίθετα, στον τρίτο λόχο τοποθετούνται τα στελέχη που αποσπώνται από τη μονάδα για να παρακολουθήσουν κάποιο σχολείο ή κάποια εκπαίδευση καθώς και για να λάβουν τις άδειές τους. Το προσωπικό της μονάδας στο σύνολό του αποτελούν άνδρες ΕΠΟΠ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικίας μικρότερης των 32-33 ετών.

Ο βαθμός συνειδητοποίησης του προσωπικού είναι πολύ υψηλός. Παρά το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του προσωπικού διαμένει στην Αθήνα, εντούτοις η ανταπόκριση σε περίπτωση συναγερμού είναι εντυπωσιακά μικρή. Ο καθένας διαθέτει δύο και τρία κινητά τηλέφωνα, ενώ ακόμη και κοινωνικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ταινίας, αποτελούν αντικείμενο οικειοθελούς ενημέρωσης προς συναδέλφους ή και προϊστάμενους σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Με άλλα λόγια, η καθημερινή ζωή των ανδρών έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της μονάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί το προσωπικό, σε μικρό χρόνο βρίσκονται όλοι εντός της μονάδας και μετά από λίγο, μαζί με τον οπλισμό, τα υλικά και τα πυρομαχικά τους, έχουν μεταβεί στον προβλεπόμενο χώρο.

Η Ζ’ ΜΑΚ είναι εν δυνάμει και Μοίρα αλεξιπτωτιστών (ΜΑΛ), καθώς το προσωπικό της έχει «περάσει» από τη ΣΧΑΛ (Σχολή Αλεξιπτωτιστών) και συντηρείται όπως προβλέπεται. Βέβαια δεν διαθέτει ούτε τα όπλα υποστήριξης της μονάδας του συγκεκριμένου τύπου, ούτε η εκπαίδευσή της επικεντρώνεται στα αντικείμενα της Μοίρας αλεξιπτωτιστών, η οποία εξ ορισμού εκτελεί και συμβατικές επιχειρήσεις.

Η επιλογή του προσωπικού σε επίπεδο αξιωματικών γίνεται πολύ επιλεκτικά από το χώρο των Ειδικών Δυνάμεων, και προτιμώνται όσοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε ανάλογες μονάδες (2η ΜΑΛ, ΕΤΑ κ.α). Ο λόγος που τηρείται αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με την ετοιμότητα της μονάδας.
Κρίσιμο ζήτημα λοιπόν αποτελεί η ανανέωση του προσωπικού της μονάδας. Ακόμη και στον τομέα αυτό η Ζ’ ΜΑΚ αποτελεί ειδική περίπτωση, διότι και σήμερα είναι από τις αμιγώς επαγγελματικές μονάδες του ΕΣ. Σύμφωνα με στελέχη της μονάδας, η εμπειρία που έχει αποκομιστεί καταδεικνύει ότι πρέπει να αποφεύγεται η μαζική ανανέωση του προσωπικού ακόμη και ανοι υπηρεσιακές
ανάγκες είναι αφόρητα πιεστικές. Ένα ποσοστό περί το 15% σε ετήσια βάση κρίνεται το ιδανικό, διότι αφενός επιτρέπει ανανέωση του προσωπικού, αφετέρου δεν διαρρηγνύει τους πολύ ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται σε επίπεδο ομάδας, η οποία πρέπει να δρα αυτοματοποιημένα σε οποιαδήποτε κατάσταση και συνθήκες, πράγμα που επιτυγχάνεται με σκληρή και συνεχή εκπαίδευση.

Οπλισμός, υλικά και μέσα
Η Ζ’ ΜΑΚ είναι επίσης μία από τις ελάχιστες μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οποία έχει υιοθετηθεί η αντίληψη της «δεξαμενής» οπλισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο οπλισμός των ανδρών της μονάδας δεν είναι τυπικός ούτε σταθερός αλλά προσαρμόζεται, τόσο όσον αφορά την κατηγορία οπλισμού, αλλά και όσον αφορά τις ποσότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αποστολής.

Ο οπλισμός και τα παρελκόμενα που αξιοποιούνται στη Ζ’ ΜΑΚ είναι πολλά, και για ευνόητους λόγους παραθέτουμε μόνο όσα κατά το παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας:
-Τυφέκια: Μ16Α2 (μεγάλη σειρά εκδόσεων και παραλλαγών)
-Τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή: Barrett M82A1 με διόπτρα Swarovski 10×42
-Οπλοπολυβόλα: MP5 SD3 με καταδείκτη laser και σιγαστήρα
-Πιστόλια: Glock 17 με καταδείκτη laser της Laser Devices
-Διόπτρες: Simrad Optronics KN235F), AN/PVS7B, ΟΝΥ ΙΙΙ (ΟΝΥΠΑΣ κατασκευής ΕΑΒ)
-Δέκτης GPS/PPS (Global Positioning System/Precision Positioning Service): Rockwell PLGR+ 96 Καταδείκτης laser: AM/PAQ-4C (κατασκευής ECON)
-Τηλέμετρο laser: LP7ES
Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι ακόμη και ειδικά υλικά, όπως π.χ. οι σιγαστήρες, υπάρχουν σε αφθονία. Σε ό,τι αφορά τα τροχοφόρα και πλωτά μέσα, η μονάδα σήμερα διαθέτει τα εξής:
-29 πάσης φύσης οχήματα (οχήματα μάχης Flyer, δίκυκλα, γενικής χρήσης, φορτηγά, και λεωφορεία)
-δεκάδες ελαστικές λέμβους σταθερής γάστρας Zodiac των 8-10 ατόμων
-ελαστικές λέμβους «σκληρής» γάστρας (RIB) τύπου VTR.



instabam.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου