Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

To Φροντιστήριο των ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ στα Γρεβενά

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Τι είναι αυτά τα μικρά, ενοχλητικά εξανθήματα που βγάζουμε στα μπράτσαΤο καλοκαίρι ήρθε λίγο πιο νωρίς με τις περισσότερες από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει να φοράμε αμάνικα μπλουζάκια με τη ζέστη να είναι τουλάχιστον ανυπόφορη.

Κοιτώντας λίγο τα μπράτσα και τους αγκώνες, τώρα που είναι έξω, βλέπεις μικρά μικρά ενοχλητικά μπιμπικάκια, με την επιδερμίδα να είναι λίγο πιο τραχιά και να θυμίζει το δέρμα του κοτόπουλου. Δεν σε πιάνει φαγούρα, αλλά σε ενοχλούν στο μάτι.

Τι όμως είναι;

Θυλακική υπερκεράτωση ή ακανθισμός. Ψάχνοντας για το τι είναι αυτή η δερματοπάθειαθα δεις πως μπορεί εσύ να το παρατήρησες στα μπράτσα, ωστόσο, υπάρχει και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τα πόδια, την κοιλιά, το στήθος, ακόμη και το πρόσωπο.

Η θυλακική υπερκεράτωση εμφανίζεται όταν το ανθρώπινο σώμα παράγει περίσσεια κερατίνη, μια φυσική πρωτεΐνη του δέρματος. Η περίσσεια, κρεμοειδούς χρώματος, περικυκλώνει και εγκλωβίζει τους θύλακες της τρίχας στους πόρους. Αυτό προκαλεί τον σχηματισμό «σκληρών βυσμάτων» (η γνωστή διαδικασία της υπερκερατινοποιήσης). Αν και οι άνθρωποι με θυλακική υπερκεράτωση έχουν τα συμπτώματα όλο το χρόνο, αυτά γίνονται εμφανέστερα τους χειμερινούς μήνες όταν τα επίπεδα υγρασίας στον αέρα είναι χαμηλότερα.


Παγκοσμίως, η θυλακική υπερκεράτωση επηρεάζει περίπου το 40% του ενήλικου πληθυσμού και περίπου το 50%-80% όλων των εφήβων. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Και θα αναρωτιέσαι τι να κάνεις...

Κατ’ αρχάς απευθύνσου στον γιατρό σου. Από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις κάποιες κινήσεις για να περιορίσεις τα μικρούλικα εξανθήματα.
Κράτησε το δέρμα σου ενυδατωμένο
Κάνε απολέπιση
Αύξησε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
Απόφυγε τα στενά ρούχα
Κοιμήσου καλά
Μείωσε το στρες

Ορισμένοι τύποι θυλακικής υπερκεράτωσης, με εντονότερα συμπτώματα όπως έντονη ερυθρότητα ή και φλεγμονή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπείες λέιζερ.

Γενικά, φρόντισε το σώμα σου, για να σε φροντίσει.bovary.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου