ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ο Ερντογάν πήγε με λίστα αιτημάτων στον Τραμπ και δεν πήρε τίποτα


Στο πρώτο τους τετ-α-τετ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο
Ταγίπ Ερντογάν φρόντισαν να αποφύγουν τα ακανθώδη θέματα, ωστόσο το κλίμα ήταν ψυχρό.
Ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου που του επιτρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις εξουσίες τους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στον Λευκό Οίκο με μία λίστα αιτημάτων: Από την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας, μέχρι την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ.
Όμως στο τέλος οι δύο πρόεδροι αρκέσθηκαν να υποσχεθούν την ενίσχυση της «στρατηγικής τους σύμπραξης» και των «εξαιρετικών τους σχέσεων».
«Φυσικά, η νίκη του κ. Τραμπ δημιούργησε νέες προσδοκίες για την Τουρκία και την περιοχή. Γνωρίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αφήσει να πλανώνται απατηλές ελπίδες», επέμεινε ο Ερντογάν.
Ο Τραμπ από την πλευρά του υπενθύμισε ότι η Άγκυρα πρωτοστάτησε σε όλες τις μάχες της Δύσης κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και πρόσθεσε: «Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο εχθρό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και για μία ακόμη φορά επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την απειλή».
Ομως, αυτή η πρώτη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις, που επιδεινώθηκαν κατά την προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Πριν από λίγες ημέρες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή όπλων προς τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αιχμή του δόρατος του οποίου είναι οι μαχητές των YPG, είναι ο αποτελεσματικότερος σύμμαχός τους στην Συρία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ερντογάν ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή «χωρίς καθυστέρηση». «Η παρουσία των YPG-PYD στην περιοχή δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και θα παραβίαζε την συνολική συμφωνία που έχουν συνομολογήσει», προειδοποίησε ο Ερντογάν στο πλευρό του Τραμπ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι επίσης οργισμένος και με την άρνηση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα εμφανίζει ως οργανωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Ενώπιον του Τραμπ , ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «μετέφερε με ειλικρίνεια τις προσδοκίες του σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν».
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι σε αντάλλαγμα με μία συμφωνία της Αγκυρας για την αραβο-κουρδική επίθεση κατά του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, την Ράκα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να εγγυηθεί στον Ερντογάν ότι η αμερικανική δικαιοσύνη θα εξετάσει το αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να δώσουν το πράσινο φως για μία τουρκική επίθεση κατά των βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή του Σιντζάρ. «Είναι το βασικό αίτημα », θεωρεί ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute of Near East Policy. Ο Ερντογάν «ήρθε στην Ουάσινγκτον για να επιδιώξει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μία τουρκική επιχείρηση κατά του Σιντζάρ», επιμένει ο αναλυτής.
Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο επισκιάστηκε από τις βιαιότητες μπροστά στην κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η προσωπική φρουρά του Ερντογάν επετέθη κατά των φιλοκούρδων διαδηλωτών. Η αστυνομία επέβαλε την τάξη, όμως εννέα διαδηλωτές μεταφέρθηκαν το νοσοκομείο, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση.



newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου