ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Οι εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στη Σύρο



«Μία φούντωση, μια φλόγα, έχω μέσα στην
καρδιά, λες και μάγια μου 'χεις κάνει, Φραγκοσυριανή γλυκιά» έλεγε ο Βαμβακάρης. 
Από το 1935 έως και σήμερα αμέτρητα στόματα το έχουν σιγοτραγουδήσει αντικρίζοντας τις ομορφιές της πλανεύτρας Σύρου.
Δεν είναι υπερβολή το να πει κανείς ότι η Σύρος για ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της χώρας, αφού παραδίδει σταθερά μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επισκέπτες της.
Από τη ρεμπέτισσα Άνω Σύρο ως τα αριστοκρατικά Βαπόρια, η Σύρος επιβεβαιώνει πως μπορεί να μαγέψει όποιον της αφιερώσει χρόνο. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα σας κάνουν να συμπεριλάβετε το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων στους αγαπημένους σας προορισμούς.

Βόλτα στην Ερμούπολη

ermoupolh
Τα σοκάκια της πρωτεύουσας της Σύρου και των Κυκλάδων θα σας γοητεύσουν και θα σας προκαλέσουν να βυθιστείτε με κάθε σας βήμα όλο και πιο βαθιά εκεί που χτυπάει η καρδιά του νησιού, στην Ερμούπολη. Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο λιμάνι της Σύρου, θα αντικρίσετε τον κεντρικό δρόμο, την Ελευθερίου Βενιζέλου.
Κατά μήκος της θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το περίφημο Δημαρχείο στην Πλατεία Μιαούλη, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ, το επιβλητικό Θέατρο Απόλλων, το Πολιτιστικό Κέντρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τα Ιστορικά Αρχεία, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας και τη γραφική παραθαλάσσια συνοικία Βαπόρια. Διακοσμημένα με διακριτικά παστέλ χρώματα, τα εντυπωσιακά cafes, εστιατόρια και πεζόδρομοι της Ερμούπολης, θα σαγηνεύσουν τα βλέμματα ακόμα και των πιο πολυταξιδεμένων επισκεπτών του νησιού.

Τα αριστοκρατικά Βαπόρια

vaporia
Τα Βαπόρια είναι ίσως η πιο όμορφη η εικόνα του νησιού. Είναι η πιο αριστοκρατική συνοικία και η πιο αρχοντική γωνιά. Σημείο αναφοράς τους ο πανέμορφος και χαρακτηριστικός μπλε τρούλος του Αγίου Νικολάου (του Πλούσιου), ενώ τα διατηρητέα αρχοντικά συνθέτουν ένα αυθεντικό αρχιτεκτονικό σύνολο που μόνο θαυμασμό και δέος μπορεί να προκαλέσει.
Τα σπίτια της περιοχής ανήκουν σε τρεις γενιές -από την πρώτη γενιά, ως το 1840 περίπου, ελάχιστα διασώζονται- και η ιστορία τους καταγράφει τις κοινωνικές ανακατατάξεις. Όταν έρθετε στα Βαπόρια, μην διστάσετε να τους αφιερώσετε το χρόνο που τους αξίζει. Περπατήστε τα, απολαύστε τη θέα του μπλε τρούλου, νιώστε το αεράκι να σας παρασύρει. Μόνο έτσι θα καταλάβετε πως εδώ ο χρόνος μαγικά σταματά και παίρνει άλλη διάσταση, παραμυθένια και αρχοντική. Όπως ακριβώς κι ο προορισμός σας. Κατεβείτε μέχρι τη θάλασσα και απολαύστε την πιο ωραία θέα στο Αιγαίο και την παραλία Αστέρια.

Στα σοκάκια της Άνω Σύρου

anw_syros
Τα παλιά χρόνια, εδώ βρισκόταν το Κάστρο του νησιού, με μύθους και ιστορίες να παραμένουν ζωντανοί στο πέρασμα των καιρών. Η Άνω Σύρος, χτισμένη πάνω σε λόφο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς τον Σαν Τζώρτζη, στην κορυφή του, αποτελεί μεσαιωνικό οικισμό που έως και σήμερα κατοικείται κυρίως από καθολικούς.
Μερικά από τα βασικά αξιοθέατα του οικισμού είναι η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού -που αποτελούν μάλιστα τις μοναδικές ορθόδοξες της Άνω Σύρου- η Μονή των Ιησουιτών με την εκκλησία της Παναγίας της Καρμήλου και φυσικά το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη που συνδέεται με την περιοχή λόγω καταγωγής. Εδώ, τα στεγάδια -κοινώς σοκάκια- θα σας παρασύρουν σε έναν ποδαρόδρομο που δεν θα θέλετε να τελειώσει. Μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο, λιλιπούτεια μπαλκόνια και μικρογραφίες πλατειών συνθέτουν ένα άκρως γοητευτικό σκηνικό. Προτιμήστε να έρθετε εδώ λίγο πριν τη δύση του ηλίου, για να απολαύσετε τη βόλτα σας αποφεύγοντας την πολλή ζέστη και να καθίσετε μετά σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια, για να απολαύσετε μεζέδες, κρασί και ρεμπέτικο τραγούδι.

Βουτιές στον Γαλησσά

galissas
Ο Γαλησσάς, δεκαετίες πριν, αποτελούσε τη rock συνοικία της Σύρου. Σήμερα, σχεδόν τίποτε δεν έχει απομείνει να θυμίζει εκείνη την εποχή. Θα τον συναντήσετε σε απόσταση 7 χλμ. από την Ερμούπολη, στη δυτική πλευρά του νησιού. Η τουριστική του ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατορίων, καθώς και κάμπινγκ. Επίσης, εδώ βρίσκεται η ομώνυμη παραλία, ο λόφος της Αγίας Πακού με το ομώνυμο εκκλησάκι και η Σπηλιά του Αγίου Στεφάνου.
 Ηλιοβασίλεμα στο Σα Μιχάλη 
Ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Σύρου που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε. Στο Σα Μιχάλη δεν θα βρείτε ιδιαίτερες προτάσεις διαμονής, ωστόσο θα εκτιμήσετε τα ταβερνάκια με το υπέροχο φαγητό και φυσικά το διάσημο τοπικό τυρί, Σα Μιχάλη. Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή που οι ντόπιοι λένε Άνω Μεριά, σε απόσταση περίπου 11 χλμ. βορειοδυτικά από την Ερμούπολη. Στην περιοχή γύρω από τον Σα Μιχάλη μπορείτε να δείτε τη σπηλιά Μεντώνη, το μεγάλο βράχο Αερόλιθο και την πηγή Σύριγγα. Η αρχοντική Ποσειδωνία (Ντελαγκράτσια) Η Ποσειδωνία, ή Ντελαγκράτσια όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι η περιοχή του νησιού που διατηρεί ίσως περισσότερο από όλες την αρχοντιά και την αύρα της αστικής τάξης της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Ανάμεσα σε εντυπωσιακούς κήπους και πεύκα θα δείτε επιβλητικές επαύλεις, τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Ιωάννη, καθώς και μια λέσχη με το παλιότερο γήπεδο τένις. Μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας εδώ με μπάνιο στις Αγκαθωπές ή το Κόμητο.

greekguide.com
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου