ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

O Mr 30 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ: «Εγώ στην Αθήνα ακούω… κανόνια!» – Ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής που επιμένει Ελλάδα



Ο Prem Watsa, είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από τη Χάιντεραμπαντ της Ινδίας με λίγα δολάρια στην τσέπη, για να βρει στον Καναδά τη «Γη της Επαγγελίας», να δημιουργήσει έναν επενδυτικό οργανισμό με περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολαρίων σήμερα και να κερδίσει το προσωνύμιο «ο Ουόρεν Μπάφετ του Καναδά». Οπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Κεφάλαιο», αυτές τις ημέρες τον άκουγαν με προσοχή όσοι παρευρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην εκδήλωση του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife ERB, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, αλλά και δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, τον πρόεδρο της Fairfax Financial Holdings Limited να μιλά για την προσωπική του πορεία, τα πιστεύω και τη φιλοσοφία του, την επενδυτική στρατηγική της Fairfax, την επιλογή να επενδύσει στην Ελλάδα και τις θετικές προοπτικές για τη χώρα.

«Οι Γάλλοι λένε “αγοράστε όταν ακούτε κανονιές και πουλήστε όταν ακούτε τρομπέτες’. Εγώ στην Ελλάδα ακούω ήχους κανονιών», είπε στον ΣΕΒ.

«Πολύ τυχερός»

Ο Watsa ήταν αφοπλιστικός μιλώντας για τη ζωή του. Το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας δασκάλων, σπούδασε μηχανικός, αλλά αποφάσισε ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

«Ξέρετε πώς πήρα τη δουλειά; Υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι, αλλά την ημέρα του interview ήμουν ο μόνος που εμφανίστηκε», διηγήθηκε στην εκδήλωση του Ζαππείου, με το κοινό να ξεσπά σε γέλια. Ως ασφαλιστής, μυείται στην τέχνη των πωλήσεων αλλά και στην επενδυτική στρατηγική του Benjamin Graham από τον μέντορά του, John Watson.

Όσο για το εάν υπήρχε κάποιο μυστικό πίσω από την επιτυχία της Fairfax, που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με 10 εκατ. δολάρια και σήμερα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 30 δισ. δολαρίων, ο επικεφαλής της δεν δίστασε να παραδεχτεί: «Ήμουν πολύ τυχερός, δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε ό,τι καταφέραμε. Ο Καναδάς είναι μια απίστευτη χώρα, που δίνει σε όλους ευκαιρίες. Εάν είσαι αποφασισμένος να δουλέψεις σκληρά, τα περιθώρια επιτυχίας είναι τεράστια».

Η ώρα για επενδύσει στην Ελλάδα
«Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, κλείστε την αξιολόγηση και μετατρέψτε τη χώρα στον πιο φιλικό επενδυτικό προορισμό». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής που εισήλθε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης και παρέμεινε σταθερά προσηλωμένος, παρά τις αντιξοότητες, τα προβλήματα και τα εμπόδια, στη στρατηγική του για τη χώρα μας.

Χειρότερα από το Κραχ του ’29

Ο Καναδός επενδυτής δεν κρύβει τα λόγια του για το μέγεθος της ελληνικής κρίσης. Αυτό που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια είναι ανεπανάληπτο και δεν συγκρίνεται ούτε με το Κραχ του ’29 στις ΗΠΑ ή τη μεγάλη ασιατική κρίση του 1997. Χάσατε 27% του ΑΕΠ, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει πέσει 86%, οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν πέσει 80% και οι καταναλωτικές δαπάνες 60%. Περάσατε μια ανεπανάληπτη κρίση και σας αξίζουν συγχαρητήρια που επιβιώσατε. Όμως η άλλη όψη του νομίσματος της κρίσης είναι η ευκαιρία. Είμαι αισιόδοξος. Κοιτώντας πίσω, περάσατε μια δύσκολη περίοδο, αλλά αυτή τελειώνει, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε το συντομότερο δυνατό την αξιολόγηση και να διώξετε την αβεβαιότητα, τόνισε.

Σταθερά bullish για την Ελλάδα

Ο P. Watsa ποτέ δεν εγκατέλειψε τις προσδοκίες για απόδοση των επενδύσεων στην Ελλάδα και για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη από το 2014, σε επιστολή του προς τους μετόχους της Fsirfax, ο Watsa έκανε λόγο για «Οδύσσεια» στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2012, όταν έγιναν οι πρώτες διερευνητικές επαφές. Τότε έλεγε πως, «αν και δεν υπάρχουν βεβαιότητες στη ζωή, έχουμε την εντύπωση πως η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν ξεκάθαρα απορρίψει το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα της τρόικας». Ο Prem Watsa τονίζει πως η ελληνική οικονομία έχει πιάσει πάτο και, εάν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση, όπως συνέβη με την Ιρλανδία προ ετών», συμπληρώνοντας πως «θα έρθει η ώρα μας για κέρδη στην Ελλάδα»…

Γιατί Ελλάδα

Ένα από τα πιο αισιόδοξα μηνύματα που εξέπεμψε ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής ήταν η απάντησή του στο ερώτημα γιατί επένδυσε στην Ελλάδα. «Είστε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., είστε άνθρωποι με επιχειρηματικό πνεύμα και έχετε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε, πλέκοντας το εγκώμιο των ανθρώπων που διοικούν τις εταιρείες στις οποίες έχει τοποθετηθεί η Fairfax. Για τη Eurolife: «Έχουμε επενδύσει σε πολλές ασφαλιστικές ανά τον κόσμο και η ελληνική εταιρεία είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις μας, η Eurobank διοικείται από ένα δίδυμο που θα μπορούσε να διοικήσει οποιαδήποτε τράπεζα παντού, οι επιδόσεις του ομίλου Μυτιληναίος είναι πραγματικά φανταστικές, ενώ η διοίκηση της Praktiker έχει καταφέρει να μην έχει ζημίες παρότι έχει μειωθεί 50% η κατανάλωση. Τα επιτεύγματα των ανθρώπων εδώ είναι εκπληκτικά», ανέφερε, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ταλέντο, το εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό, τις εξαιρετικές υποδομές και την κουλτούρα των Ελλήνων ως τους βασικούς λόγους για την επένδυση και την παραμονή της Fairfax στην Ελλάδα.






arouraios.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου