ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Κατάπολα, στην αγκαλιά της Αμοργού



Το καράβι αρχίζει να φαίνεται στο λιμάνι και οι επιβάτες αντικρίζουν τους οικισμούς με τα λευκά σπιτάκια, που πλαισιώνουν τον όρμο. Αριστερά το Ξυλοκερατίδι, στο κέντρο το Ραχίδι και δεξιά τα Κατάπολα, ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού. Κι όλα αυτά στο βάθος του φιλόξενου κόλπου, «στην αγκαλιά» ενός από τα πιο ξεχωριστά νησιά των Κυκλάδων.

Το φιλόξενο αυτό λιμάνι, που γίνεται καταφύγιο πολλών πλοίων στη φουρτούνα, θεωρείται από ιστορικούς σημαντικός παράγοντας στη μεγάλη ανάπτυξη του νησιού, που ξεκινά από την εποχή του χαλκού. Πριν γίνει απάγκιο, υπήρξε ορμητήριο πειρατών αλλά και βάση των καπεταναίων της Αμοργού, που μετέφεραν με τα σκάφη τους διάφορα προϊόντα.

Ο οικισμός, με την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός, και αποτελεί το επίνειο της Χώρας Αμοργού, της πρωτεύουσας του νησιού. Όταν εκδιώχθηκαν οι πειρατές, πρώτοι οι κάτοικοι της Χώρας κατέβηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στα Κατάπολα, δίνοντάς τους την ταυτότητα και το «χρώμα» που έχουν έως σήμερα.

Αξίζει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στην Παναγία Καταπολιανή, αρχαίο χριστιανικό μνημείο της Αμοργού με κυκλαδίτικη, εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, κτισμένη επάνω σε αρχαίο ναό που αποδίδεται στον Πύθειο Απόλλωνα. Πάνω από τα Κατάπολα, στο βουνό Μουντουλιά, βρίσκεται η Μινώα, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού.







newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου