ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Νηστεία: Οι διατροφικές παγίδες για το βάρος σας

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης εξηγεί πώς θα αποφύγουμε τις διατροφικές... κακοτοπιές της νηστείας



Αισίως μπήκαμε στη Μεγάλη Σαρακοστή. Διατροφικά η περίοδος αυτή
χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη νηστεία του έτους. Η νηστεία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για να προσφέρει κανείς στον οργανισμό του μια φυσική διατροφική αποτοξίνωση, κυρίως από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. 



Ωστόσο, όσον αφορά στα κιλά μας, στη συγκεκριμένη περίοδο όχι μόνο δεν είναι εύκολο να χάσει κανείς βάρος, αλλά η πλειοψηφία των ατόμων που νηστεύουν παίρνουν βάρος. Και αυτό γιατί πέφτουν σε διάφορες διατροφικές παγίδες, που μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τη δίαιτά τους κατά τη διάρκεια της νηστείας. 

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πώς θα αποφύγουμε τις διατροφικές κακοτοπιές της νηστείας, για να μην δούμε τη δίαιτά μας να πηγαίνει περίπατο:

Τα τρόφιμα-παγίδες

- Προσοχή στο ελαιόλαδο και τις ελιές

Αναμφισβήτητα το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό. Ωστόσο, μια κουταλιά της σούπας αποδίδει 135 θερμίδες. Αν λοιπόν το παρακάνουμε, όπως συχνά γίνεται στη νηστεία, μπορεί από μόνο του να μας δίνει τις θερμίδες που θα παίρναμε από ένα κανονικό γεύμα. 

Αντίστοιχα και οι ελιές μπορεί να είναι πολύ υγιεινές, πλούσιες σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ωστόσο, επειδή ακριβώς στο μυαλό μας τις έχουμε σαν κάτι πολύ υγιεινό και το μέγεθός τους πολλές φορές ξεγελάει, τρεις-τέσσερις ελιές σε κάθε γεύμα μπορεί να μας δώσουν ημερησίως πολλές θερμίδες.

- Χαλβάς του μπακάλη
Αποτελεί το κατ' εξοχήν γλυκό της νηστείας. Εξαιρετικά υγιεινός, καθώς περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με την καλή μας υγεία. Ωστόσο, ένα σπιρτόκουτο (περίπου 35 γραμμάρια) χαλβά μπορεί να μας δώσει σχεδόν 200 θερμίδες!

- Παξιμάδι

Πολλοί το προτιμούν από το ψωμί ως πιο υγιεινό και πιο διαιτητικό. Στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για ένα αφυδατωμένο προϊόν, το οποίο στην ίδια ποσότητα με το ψωμί μας δίνει πολύ περισσότερες θερμίδες. Αν μάλιστα είναι και λαδιού τότε η θερμιδική επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

- Μαύρη σοκολάτα
Είναι η νηστίσιμη επιλογή σοκολάτας και όχι μόνο. Ωστόσο, μια μεσαία σοκολάτα περίπου 100 γραμμαρίων μας δίνει περίπου 550 θερμίδες.

Τα έξυπνα βήματα

Ελέγξτε το λάδι που χρησιμοποιείτε στα νηστίσιμα φαγητά: Τα όσπρια, τα λαδερά και οι σαλάτες μπορεί να γίνουν πολύ παχυντικά αν χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες λαδιού. Μία με δύο κουταλιές ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.

Χρησιμοποιείτε ολικής αλέσεως προϊόντα αντί για απλά: Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί ευκολότερο κορεσμό. 

Προτιμάτε την  κατανάλωση φρούτων αντί για χυμών: Αν θέλετε ένα χυμό ρίξτε φρούτα ή /και λαχανικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα όλα μαζί.

Βάλτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο: Αυτές βοηθούν στο να μειώνετε τις αυξομειώσεις του σακχάρου σας, οι οποίες ευθύνονται για την έλλειψη κορεσμού μετά από νηστίσιμα φαγητά.


Τροφές που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη νηστεία (και περιέχουν πρωτεΐνη) είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί (έως μία χούφτα την ημέρα), τα μανιτάρια και τα όσπρια. Συνδυασμοί όπως όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), σαλάτες με θαλασσινά και μανιτάρια, ρύζι/ζυμαρικά με λαχανικά και θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές επιλογές που προσφέρουν και κορεσμό και καλύπτουν τις ανάγκες σας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αποφεύγετε τα πολλά τηγανητά: Η προτίμηση στις τηγανιτές πατάτες, τα τηγανιτά καλαμαράκια και τα τηγανιτά λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές) είναι συνήθως πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια της νηστείας και μια από τις πιο επικίνδυνες διατροφικές παγίδες, καθώς όλα αυτά απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού. Γι' αυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου