ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Πυρσόγιαννη, η αποθέωση της πέτρας



Περίπου 30 χιλιόμετρα μετά την

Κόνιτσα, στην Ήπειρο, ο ταξιδιώτης έρχεται αντιμέτωπος με (ακόμα) ένα μαγευτικό τοπίο αυτού του ευλογημένου τόπου, με όλα τα ηπειρώτικα χαρακτηριστικά. Σπίτια χτισμένα από πέτρα, καλντερίμια λιθόστρωτα, από πάνω ο Γράμμος, από κάτω η κοιλάδα του Σαραντάπορου.

Είναι η εξαιρετική Πυρσόγιαννη, παραδοσιακό, γραφικό και πανέμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων σε πλαγιά του Γράμμου, που έχει θέα στην κοιλάδα του μεγάλου ποταμού της περιοχής, του Σαραντάπορου. Αμφιθεατρικά χτισμένη η Πυρσόγιαννη, απολαμβάνει τον «εναγκαλισμό» πυκνού δάσους γύρω της.

Αρχοντικά σπίτια αναπτύσσονται γύρω από μικρές πέτρινες πλατείες και λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινες βρύσες αφηγούνται την ιστορία του χωριού ενώ ορόσημο της Πυρσόγιαννης είναι ο επιβλητικός ναός του Αγίου Γεωργίου με το εντυπωσιακό καμπαναριό. Είναι χτισμένος στη θέση παλαιότερου ναού, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Η Πυρσόγιαννη είναι πατρίδα των φημισμένων μαστόρων και πετράδων, αν και πλέον λίγοι είναι εκείνοι που συνεχίζουν το περίφημο και ιστορικό επάγγελμα του τεχνίτη της πέτρας. Πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από τη ζωή των μαστόρων εκτίθενται στο Μουσείο των Μαστόρων της Πέτρας, στο πέτρινο, φυσικά, κτίριο του παλιού σχολείου του χωριού.










newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου