ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Η Πέτρα των Ποντίων του Νομού Γρεβενών..

Προς τον Εισαγγελέα Γρεβενών





Κύριε Εισαγγελέα,
Στα Γρεβενά και στο οικόπεδο της κας

Παπαδοπούλου Αναστασίας από την εγκατάσταση των Ποντίων στην συνοικία του Μερά τοποθετήθηκε η λαξευμένη Πέτρα, όπου οι Πόντιοι των Γρεβενών και των γύρω ποντιακών χωριών με τα ξύλινα κοπάνια παρασκεύαζαν τα ποντιακά φαγητά «κορκότα» και «πλιγούρι» με την αποφλοίωση του σιταριού. Από μικρό παιδί χαιρόμουν αυτό το φαινόμενο που διαρκούσε 1-2 μήνες μετά τον θερισμό του καλοκαιριού.

Με την ανοικοδόμηση του οικοπέδου της κ. Παπαδοπούλου τη δεκαετία του 70 η πέτρα μεταφέρθηκε στο οικόπεδο του πατέρα μου Δαβίδ Ταταρίδη μέχρι και τη δεκαετία του 90, όπου κατεδαφίστηκε και το δικό μας σπίτι για να μεταφερθεί στη συνέχεια, στο οικόπεδο των κ. Ουζουνίδη Ευσταθίου και Δημητρίου.



Μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και την κατασκευή του μνημείου των Ποντίων στο κέντρο της πόλης μας, προσπάθησα να πείσω την οικογένεια Ουζουνίδη για την αναγκαιότητα της ανάδειξης της συγκεκριμένης πέτρας ως μνημείο- εργαλείο και την τοποθέτηση του στο πλάι του ανεγερθέντος μνημείου, προκειμένου οι παλαιοί να φέρνουν στην μνήμη τους εκείνα τα χρόνια για τους τρόπους διαβίωσης των προγόνων μας αλλά και οι νέοι να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο εκείνο τρόπο που παρασκεύαζαν οι Πόντιοι των Γρεβενών τις παραδοσιακές τους τροφές.

Η κίνηση μου αυτή εδώ και πολλά χρόνια προσέκρουσε στην αρνητική στάση του ιδιότροπου Δημήτρη Ουζουνίδη, όταν, μάλιστα, προκλήθηκαν και επεισόδια στην προσπάθεια μου να μεταφέρουμε την ιστορική αυτή πέτρα δίπλα στο μνημείο.



Επειδή όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και ενόψει της φετινής επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων τον Μάϊο, καλώ τον Εισαγγελέα να παρέμβει προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση της πέτρας, που αποτελεί επιθυμία όλων των Ποντίων του Νομού και να δώσει χαρά αλλά και «φρεσκάρισμα» μνήμης για όλους μας.

Έχουμε ηθική υποχρέωση να τιμούμε και να φιλάμε ως κόρη οφθαλμού την ιστορική μας μνήμη και να ισχυροποιούμε στο διάβα του χρόνου την πατρογονική μας ρίζα.



Μετά τιμής
Κυριάκος Ταταρίδης Γιώργος Σεβίλογλου 


Αρχιτέκτων Μηχανικός Πρόεδρος Ομοσπονδίας

Πρώην Βουλευτής Ν. Γρεβενών Ποντιακών Συλλόγων Ν. Γρεβενών




1 σχόλιο:

  1. Δαϋίδ Ταταρίδης και πατρογονική Ποντιακή ρίζα ;
    Κάτι με ξενίζει σ'αυτά τα δυο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή