ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Φτάνουν στις αρχές φθινοπώρου 600 Σύριοι πρόσφυγες σε 9 ξενοδοχεία του ορεινού όγκου Γρεβενών – Αντιδράσεις στην προσυνεδρίαση του συνδυασμού Καρυπίδη, έθεσαν το θέμα και στο Π.Σ.

Σε 600 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν
στον ορεινό όγκο των Γρεβενών τον προσεχή χειμώνα, όλοι τους ομόθρησκοι Σύριοι, οι οποίοι θα έρθουν με τις οικογένειές τους.
Ενώ η διαδικασία για την έλευσή τους προχωρά, καθώς εννέα ξενοδόχοι της περιοχής έχουν υποβάλλει σχετική πρόταση και ολοκληρωμένο φάκελο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο εσωτερικό του συνδυασμού Καρυπίδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις περιφερειακών συμβούλων των Γρεβενών, οι οποίοι καταλογίζουν στον περιφερειάρχη ότι τους «αγνόησε» και πραγματοποίησε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ερήμην τους. Οι ενστάσεις τους διατυπώθηκαν σε έντονο ύφος στην προσυνεδρίαση του συνδυασμού το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καναβός, με ερώτησή του στον περιφερειάρχη, μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της έλευσης των προσφύγων.
Οι πρόσφυγες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην περιοχή περί τον Σεπτέμβριο και θα παραμείνουν ένα εξάμηνο, που σημαίνει ότι θα φιλοξενηθούν σχεδόν ολόκληρο τον χειμώνα. Όπως ανακοίνωσε ο Θ. Καρυπίδης, «γίνεται ανοιχτή διαδικασία από πλευράς υπουργείου, θα ανοιχτούν οι προσφορές των ξενοδόχων, η προσέγγιση που γίνεται από πλευράς υπουργείου είναι ότι θα καθίσουν έξι μήνες. Είναι όλοι Σύριοι πρόσφυγες, ομόθρησκοι και θα είναι με τις οικογένειές τους». Πρόσθεσε επίσης ότι «είχα ξεκινήσει μία διαδικασία με τους ξενοδόχους. Κατήρτησαν εννέα άριστους φακέλους, όπου περιέγραψαν τις υποδομές και τις κλίνες που έχουν πιστοποιημένες από τον ΕΟΤ, τους ζήτησα να στηριχτεί η τοπική οικονομία, δηλαδή όλα τα αγαθά και τα προϊόντα να είναι από την τοπική αγορά των Γρεβενών. Μάλιστα, τους ζήτησα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, να προσκομίσουν και τα τιμολόγια που να φαίνεται ότι τα προϊόντα είναι από την αγορά των Γρεβενών. Οι πρόσφυγες αυτοί θα έχουν και ένα ποσό που θα μπαίνει στον λογαριασμό τους, άρα θα καταναλώνουν και πρόσθετα χρήματα στην τοπική αγορά των Γρεβενών. Δηλαδή θα υπάρξει ένα όφελος περί το 1 εκ. ευρώ».






Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα ανέκυψε με τον προσδιορισμό του στρατοπέδου στη Νεάπολη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά υπήρξε εύλογη αντίδραση από τους κατοίκους, οπότε εγκαταλείφθηκε αυτή η ιδέα, σε συνάντηση που έγινε με τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Μπαλάφα και Βίτσα. Υπενθύμισε επίσης ότι «πάντα όμως υπήρχε το αίτημα των ξενοδόχων του ορεινού όγκου των Γρεβενών, όπου είχαν φιλοξενήσει και πέρυσι πρόσφυγες με πάρα πολύ καλή φιλοξενία, έτσι όπως αρμόζει στην ανθρώπινη ζωή και υπόσταση. Άρα λοιπόν ικανοποιώντας αυτό το αίτημα των ξενοδόχων άνοιξα έναν διάλογο μαζί τους, το έθεσα προς συζήτηση και στο περιφερειακό συμβούλιο. Στη κριτική των συμβούλων της συμπολίτευσης, ότι η συνάντηση στο υπουργείο έγινε ερήμην τους, ο Θ. Καρυπίδης απάντησε: «Δεν πήγαμε ερήμην, διότι υπήρξε ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση του Π.Σ. Νομίζω ότι ο περιφερειάρχης όταν υπάρχει μία συνάντηση με έναν υπουργό εκπροσωπεί το σύνολο του Π.Σ. άρα και τους περιφερειακούς συμβούλους και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Και όποιος επιθυμεί να παραβρίσκεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις εκφράζει τη βούληση, την επιθυμία και υποβάλει το αίτημα στον περιφερειάρχη».
Τόνισε επίσης ότι «πέρα από την οικονομική διάσταση, το πρώτιστο είναι η φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που είναι ταλαιπωρημένοι, καθώς και η αξιοπρεπής διαβίωσή τους. Και πιστέψτε με, ο ορεινός όγκος των Γρεβενών και οι ξενοδόχοι μας έχουν δείξει μοναδικά δείγματα γραφής, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τη χώρα και την Ευρώπη. Άρα λοιπόν αυτή τη φιλοξενία και αυτή τη συμπεριφορά, κανείς εύκολα δεν την απεμπολεί, δεν την χαρίζει ούτε για πολιτικές σκοπιμότητες».
Πάντως, από την πλευρά τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης από τα Γρεβενά, υποστηρίζουν ότι η φιλοξενία προσφύγων θα είναι σε βάρος του τουρισμού. «Δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι που θέλουν τους πρόσφυγες, αλλά είναι και μια σειρά κλάδοι, όπως οι ταβέρνες, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκφράζουν αντιρρήσεις», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο Κ. Καναβός. Ο αντίλογος εδώ του περιφερειάρχη είναι ότι «είναι οι ίδιοι οι ξενοδόχοι που ζητάνε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, οι οποίοι πέρυσι τον χειμώνα δεν δούλεψαν. Είναι λοιπόν στη βούλησή τους. Ποιος μπορεί να τους απαγορεύσει; Επιχειρηματίες άνθρωποι είναι». Επίσης έφερε το παράδειγμα της Μυτιλήνης, για την οποία είπε: «έχουμε 27.000 πρόσφυγες μόνο στη Μυτιλήνη, όπου οι κάτοικοι είναι 20.000. Σήμερα που μιλάμε ο τουρισμός εκεί είναι πάνω από 50.000. Δηλαδή οι πρόσφυγες είναι αποτρεπτικοί για τον τουρισμό; Θα παρακαλέσω να είμαστε προσεκτικοί σ’ αυτά που λέμε».

e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου