ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ποιον θα παντρευτείς; Τα κουφέτα από το δίσκο και όλα όσα θα στον δείξουν..





Βάλε κουφέτα κάτω από το μαξιλάρι σου για να δεις ποιον θα πάρεις! Αυτό λέει η
παράδοση με τις ανύπαντρες γυναίκες σε έναν γάμο να ζητούν από τη νύφη και τον γαμπρό να τους δώσουν κουφέτα από τον δίσκο για να βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους.



Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση, την τρίτη νύχτα οι ανύπαντρες θα δουν αυτόν που θα τους βάλει βέρα στο δεξί.

Αλήθεια ή ψέμματα;

Ορισμένοι ψυχολόγοι και επιστήμονες, που ερευνούν ζητήματα γύρω από τα όνειρα, ισχυρίζονται πως πίσω απ' όλο αυτό υπάρχει μια δόση αλήθειας. Από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για την προγνωστική των ονείρων, που βέβαια δεν μπορούν να αποδειχθούν. Εφευρέτες όπως ο Εντισον υποστηρίζουν πως βρήκαν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν.

Αρα ένας άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να θέσει ένα ερώτημα στο υποσυνείδητό του και να βρει την απάντηση χάρη στα όνειρα. Αυτό έχει στο μυαλό του και ο λαός, ο οποίος δημιουργεί διάφορα έθιμα.

Πίσω από αυτό βρίσκεται φυσικά η πίστη και η θετική προσδοκία του ανθρώπου. Αυτά μπορούν να φτάσουν στην πρόγνωση και να δώσουν απαντήσεις. Από εκεί και πέρα στο όνειρο υπάρχει ένας γρίφος που μπορεί να βοηθήσει τον κανέναν να στραφεί στην σωστή κατεύθυνση. Στην προκειμένη περίπτωση να καταλάβουμε ποιος είναι ο σύντροφός μας, όταν τον δούμε στην ζωή μας.

Τα κουφέτα, τα χαρτάκια, ο Αγιος Φανούριος και η Καθαρά Δευτέρα


Πέρα, όμως, από τα κουφέτα, στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα έθιμα που σχετίζονται με την ανακάλυψη του άντρα που θα παντρευτεί μια κοπέλα.

Στην Τήνο, οι ανύπαντρες γράφουν σε δύο χαρτάκια τα ονόματα δύο νέων και σε ένα τρίτο γράφουν «άγνωστος». Τα βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους και όταν ξυπνήσουν τραβούν ένα για να δουν ποιον θα παντρευτούν.

Ο Αγιος Φανούριος λέγεται πως φανερώνει και συζύγους. Οταν τα κορίτσια φτιάχνουν φανουρόπιτα, δαγκώνουν μια μπουκιά, την οποία χωρίς να την μασήσουν την τυλίγουν σε ένα κόκκινο πανάκι, το οποίο βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους. Την πίτα την τρώνε την επόμενη μέρα ή μόνο όταν δουν τον άνθρωπό τους.

Στη Χίο, τη Σύρο, τη Στύψη Λέσβου και τη Μακεδονία, το έθιμο είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η ανύπαντρη κοπέλα δεν τρώει τίποτα την Καθαρά Δευτέρα. Την επόμενη Παρασκευή, πριν κοιμηθεί τρώει κόλλυβα. Την πρώτη μπουκιά δεν την καταπίνει, την βγάζει από το στόμα της και λέει:

«Καλή μου Μοίρα, αξίωσέ με να δω και να γνωρίσω απόψε τον άντρα που μου όρισες, με τη βοήθεια του θαυματουργού Αγίου Θεοδώρου».

Τώρα τι ισχύει από το παραπάνω είναι άγνωστο. Ολοι έχουμε ακούσει γυναίκες να βλέπουν όντως τον μέλλοντα σύζυγό τους χάρη στα κουφέτα και άλλες να βλέπουν ήρωες που είδαν στις ταινίες που παρακολούθησαν.



bovary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου