ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ο θρύλος του "Διαβόλου της Τζιαρούνας" στον Διάκο Γρεβενών

Κοντά στην Τζιαρούνα υπήρχε ένας καταρράκτης και οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν και έκτισαν μύλο. Ο πρωτομάστορας όμως δεν μπορούσε να τον ενεργοποιήσει...


Στο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου στην Βέροια, ασκήτευε περί το 1500 ο μετέπειτα Άγιος Αντώνιος. Κατά την εκεί παράδοση, αυτός κατάφερε και έκλεισε τον διάβολο μέσα σε ένα κολοκύθι. Στα χρόνια εκείνα έφυγαν από το μοναστήρι περίπου 80 μοναχοί και πήγαν αλλού να μονάσουν.

Σε ερώτηση του Αντωνίου στο διάβολο, πήρε την απάντηση: "Εμείς έχουμε δυνάμεις σε τρία μέρη πάνω στη γη: το ένα είναι στην Μαύρη Θάλασσα, το άλλο στον αέρα και το τρίτο είναι σε ένα μικρό μέρος που λέγεται Τζιαρούνα, πίσω από το Λιμπίνοβο (Διάκος Γρεβενών).





Κοντά στην Τζιαρούνα υπήρχε ένας καταρράκτης με σχετικά ικανό νερό να κινήσει αλευρόμυλο κατά τη χειμερινή περίοδο. Έτσι οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν και έκτισαν μύλο για να αλέθουν τα γεννήματά τους. Ο πρωτομάστορας όμως δεν μπορούσε να τον ενεργοποιήσει. Στην απορία αλλά και την αμηχανία των κατοίκων, ο πρωτομάστορας έστειλε βοηθό του σε θέση 150 μέτρων πιο κάτω από το μύλο όπου κατοικούσε ο διάβολος και ζήτησε τη βοήθειά του για να λειτουργήσει ο μύλος.

Ο διάβολος καβαλίκεψε έναν κόκορα και κρατώντας τον από τα γκέμια που του φόρεσε, κατευθύνθηκε στο μύλο και σκύβοντας στην πόρτα για να μπει μέσα, οι απ' έξω γέλασαν. Τότε αυτός θύμωσε και γύρισε πίσω.

Η συνέχεια εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου