ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

«Βόμβα» για τα βερνίκια νυχιών!




Βλαβερές τοξίνες που συνδέονται με την υπογονιμότητα ή ακόμα και με τον
καρκίνο μπορεί να κρύβονται στα φαινομενικά αθώα βερνίκια νυχιών. Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι ακόμα και τα μανό που φέρουν τον χαρακτηρισμό «μη τοξικά» μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απαγορεύσει τη χρήση πολλών χημικών ουσιών στα καλλυντικά από το 2004, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στην πορεία υπήρξε «θλιβερή αντικατάστασή» τους από άλλες τοξίνες.

Για παράδειγμα, τα μανό με το σήμα «3-Free» θεωρητικά δεν περιέχουν το τοξικό τρίο ουσιών τολουόλιο, φορμαλδεΰδη και DnBP, όμως στην πραγματικότητα συχνά εμπεριέχουν ουσίες που συνδέονται με την τοξικότητα του εγκεφάλου ή ακόμα και με εμβρυϊκές ανωμαλίες.





Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αννα Γιανγκ, μελέτησαν 40 διαφορετικά μανό που έφεραν πάνω τους ευρεία γκάμα σημάνσεων, από «3-Free» έως «13-free», σε αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ που θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς, από 12 διαφορετικές εταιρίες, οι οποίες δεν κατονομάζονται στην έρευνα. Οπως διαπίστωσαν, ακόμα και τα «μη τοξικά» μανό περιείχαν συστατικά επικίνδυνα για την υγεία.

Για παράδειγμα, η ουσία TPHP, που διαταράσσει το ορμονικό σύστημα, βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα σε τρεις μάρκες βερνικιών, παρά τη σήμανση που έφεραν περί του αντιθέτου. Επιπλέον, η ουσία DEHP, η οποία έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα και θεωρείται πιθανά καρκινογόνα για τους ανθρώπους, ανιχνεύτηκε στο 60% των δειγμάτων, ενώ σε μεγάλο ποσοστό ανιχνεύτηκε και μόλυβδος. Οπως υπογραμμίζεται, τα ευρήματα αυτά δεν θέτουν μονάχα σε άμεσο κίνδυνο τους καταναλωτές που τα χρησιμοποιούν, αλλά και τις εργαζόμενες σε κέντρα ομορφιάς που ασχολούνται με την περιποίηση των νυχιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο μήνα έρευνα του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για κοκτέιλ επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα περιποίησης προσώπου.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη στο espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου