ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά : Υπόθεση χρυσού: Η εισαγγελία "κάνει καθυστερήσεις" για την αποφυλάκιση των 8

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ

To Φροντιστήριο των Επιτυχιών στα Γρεβενά

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Υπόθεση χρυσού: Η εισαγγελία "κάνει καθυστερήσεις" για την αποφυλάκιση των 8Ένα βήμα μπροστά και δυο βήματα πίσω πάει η έρευνα για την υπόθεση του χρυσού,
καθώς η Εισαγγελία της Αθήνας η οποία άσκησε και την ποινική δίωξη για τη "λαθρεμπορία" (αδίκημα που σύμφωνα με ΑΑΔΕ, συνηγόρους και ανακρίτρια διαφθοράς δεν υφίσταται) εμφανίζεται να μην προχωρά στη συναίνεση για αποφυλάκισή τους, τουλάχιστον προς το παρόν.


Έτσι λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης ισάριθμων κατηγορουμένων, η εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων. Υπό αυτά τα δεδομένα οι 8 κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς κράτησης σε αστυνομικά τμήματα.

Προσφυγή

Σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης κάτι που θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης, επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.

ΑΑΔΕ και ανακρίτρια


Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο συνήγορος του 51χρονου ενεχυροδανειστή Αλέξης Κουγιας, σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι από την ΑΑΔΕ "επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που το δικηγορικό μας γραφείο έχει δημοσιοποιήσει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή ότι σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού προς τρίτη χώρα δεν επιβάλλονται ούτε εξαγωγικοί δασμοί αλλά ούτε και ΦΠΑ, για τον οποίο υφίσταται απαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.1α Κώδικα ΦΠΑ, ενώ η τυχόν κατοχή χρυσού χωρίς τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία συνιστά φορολογική παράβαση και όχι λαθρεμπορία, η δε προσπάθεια εξαγωγής χρυσού χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων συνιστά απλή τελωνειακή παράβαση και όχι λαθρεμπορία".

Στο σχετικό έγγραφο της ανακρίτριας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρεται:

"Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Δ/σνη Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τος οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ".

Η απάντηση της ΑΑΔΕ αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία "ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους, ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό", καθώς και "η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό".

Πηγές υπ. Προστασίας Πολίτη: Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε μετά το "πράσινο" φως των εισαγγελέων

"Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια", τονίζουν από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την υπόθεση που αφορά τη σύλληψη ατόμων κατηγορουμένων στην υπόθεση εξαγωγών χρυσού.

"Η επιχείρηση της αστυνομίας", προσθέτουν οι ίδιες πηγές, "πραγματοποιήθηκε μετά το "πράσινο φως" των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια, τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης".

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου