ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών: ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Με την κατάθεση στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την «Συνέργεια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με
Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας» και την ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται το μεταρρυθμιστικό  σχέδιο, τομή, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Δυτική Μακεδονία.

Το νομοσχέδιο για τα Γρεβενά προβλέπει την ίδρυση τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων,  ενός ινστιτούτου στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΚ) και τη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών μεταλυκειακών σπουδαστών ως εξής:
  1. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
  2. Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης,
  3. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
  4. Ινστιτούτο «Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης φυσικών Πόρων»
  5. Διετή προγράμματα σπουδών για την κατάρτιση και πιστοποίηση τεχνικών επαγγελμάτων
Ο σχεδιασμός περιελάμβανε δύο φάσεις, αρχικά την συμφωνία των δύο ιδρυμάτων για την συγχώνευση και στη συνέχεια την πρόταση της επιτροπής  που συνέστησε το Υπουργείο, για τα τμήματα και την χωροταξική τους κατανομή.

Στην πρώτη φάση του το σχέδιο πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, αφού η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις των δύο ιδρυμάτων, αλλά και οι παρεμβάσεις έξωθεν κυρίως από πολιτικούς παράγοντες αντίπαλων πολιτικών σχεδίων, έθεταν σε κίνδυνο το εγχείρημα.

Καταλυτικός παράγοντας  για την συνέχεια, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση Βουλευτών και κόμματος σε επίπεδο Περιφέρειας με τον ΓΓ του Υπουργείου, για την δημοσιοποίηση και την ανάδειξη του θέματος με κάθε πρόσφορο μέσο. Με κοινή απόφαση και σε αγαστή συνεργασία με τον Βουλευτή  κ. Μπγιάλα στα Γρεβενά προσκλήθηκαν φορείς και πολίτες , να πάρουν θέση. Έτσι προκλήθηκε και το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, με παρόντες όλους τους φορείς  και με τελική γνωμοδοτική απόφαση για την υλοποίηση του σχεδίου.





Ακολούθησε η απόφαση της επιτροπής σύμφωνα με την οποία για τα Γρεβενά προβλεπόταν ένα νέο σχέδιο , βασιζόμενο σε κριτήρια που μας αδικούσαν κατάφορα, εστιάζοντας κυρίως στην μετακίνηση του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (πολυπληθές τμήμα) στην Κοζάνη. Βουλευτής και κόμμα επεξεργαστήκαμε μία πρόταση και με την κατάλληλη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση προωθήθηκε σε όλα τα κλιμάκια της Κυβέρνησης και του κόμματος. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και  ένα δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί και προγραμματιστεί, στο οποίο ύστερα από γόνιμη συζήτηση κατατέθηκαν προτάσεις και τελικά ψηφίστηκε μία πρόταση στη λογική και της δικιά μας πρότασης.

Είναι ολοφάνερο ότι σε ένα μείζον θέμα, που αφορά τόσο στην μεταρρυθμιστική  τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , όσο και στην τοπική διάσταση του, ακολουθήθηκε μια διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης, η ανταπόκριση φορέων και πολιτών ήταν σημαντική και επειδή πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η προσπάθεια για την βελτίωση της θέσης των Γρεβενών στον Πανεπιστημιακό χάρτη είναι και θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

Το τελικό σχέδιο της απόφασης που βγήκε στη διαβούλευση και οδεύει προς ψήφιση, δίνει πλέον μια άλλη διάσταση στο Πανεπιστήμιο Γρεβενών. Η ποιοτική αναβάθμιση, η αύξηση των μελών ΔΕΠ, ο σημαντικά αυξημένος αριθμός των εισακτέων δίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση, δημιουργώντας ένα Πανεπιστημιακό πόλο ελκυστικό  υψηλού επιπέδου σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο Γρεβενών αναβαθμισμένο προχωράει, σε πείσμα όσων διακατέχονται από αντιπολιτευτικό μένος και βλέπουν παντού συνομωσίες, πλειοδοτούν λαικίστικα και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το αποτέλεσμα. Ξεχνούν ότι το σχέδιο Αθηνά του 2013 ήταν καταστροφικό για τα Γρεβενά αφού κατάφεραν να λειτουργεί μόνο ένα τμήμα ΤΕΙ. Οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο έναν, άλλα το σύνολο της τοπικής ΝΔ και του τοπικού ΠΑΣΟΚ  που συγκυβερνούσαν.

Επίσης κρίνονται διότι  στην παρούσα φάση παρά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα δεν υπήρξε από πλευράς τους ουδεμία πρόταση ή συμμετοχή

Με όλη αυτή τη διαδικασία αποδείχτηκε ότι, όταν στα μεγάλα θέματα υπάρχει διάθεση για  ανοιχτό διάλογο και συναινέσεις, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε, πάντα με ανοιχτούς ορίζοντες, γιατί με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε μικρές και μεγάλες νίκες για τον τόπο μας.

Το νέο Πανεπιστήμιο Γρεβενών οφείλουμε να το στηρίξουμε όλοι, φορείς και πολίτες έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προυποθέσεις ώστε να καταστεί βιώσιμο, ελκυστικό με δυνατότητα συνεχούς ανάπτυξης , πρέπει να το κάνουμε σημείο αναφοράς.
        Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου