ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ-Η πανέμορφη “ΖΕΣΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ” των ΒΛΑΧΩΝ και οι 2 ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ της ΦΛΕΓΓΑΣ - Του ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ (video)

βαλια καλντα 2




Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε στην εκπομπή “Αειφορία”, στο Flash tv, τις 2 δύο λίμνες της περιοχής των Γρεβενών,
στο πλαίσιο της σειράς, “Δυτική Μακεδονία, Η περιφέρεια των 50 λιμνών”.


Ήδη, από τις ημέρες των εορτών, πριν από 2,5 περίπου μήνες, είχαμε δώσει, μέσω 3 εκπομπών, ένα δείγμα των ανεκμετάλλευτων πηγών, που υπάρχουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτές δεν είναι άλλες από τις 17 φυσικές λίμνες, τις 7 Δρακολίμνες και τις 33 τεχνητές, που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας, είτε για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, είτε για άρδευση, είτε λόγω εγκατάλειψης ανενεργών ορυχείων, αλλάζοντας το τοπίο. Αυτές κρύβουν μέσα τους δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης , διαφορετικού τύπου από αυτόν για τον οποίο είχαν δημιουργηθεί, κάτι που έχει γίνει σε πολύ μικρή έκταση, με την πρωτοβουλία τοπικών, κυρίως, παραγόντων(τουρισμός, αλιεία, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.). Τίποτε από αυτά, βέβαια, δεν έγινε προγραμματισμένα και με ένα μελετημένο σχέδιο, κάτι που θα απογείωνε την περιοχή μας, οικονομικά, όπως έγινε στην περίπτωση της λίμνης Πλαστήρα.



βαλια καλντα

Η περιοχή των 50 λιμνών διαθέτει εκπληκτικής ομορφιάς τοπία, αλλά και μια μοναδική χλωρίδα, με φυτά, που δεν μπορείς να τα βρεις, σε κανένα μέρος του κόσμου, τα οποία ελκύουν, κατά καιρούς, επιστήμονες, για μελέτη. Δυστυχώς, είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την πανίδα της περιοχής. Αυτήν την προσπάθεια ξεκινήσαμε και πέρα από τον προσδιορισμό της θέσης της λίμνης ή του βουνού, που περιγράφουμε, παραθέτουμε και ιστορικό της περιοχής, αλλά και κάποια βιντεάκια με φωτογραφίες και επιστημονικά και τοπικά ονόματα, από την χλωρίδα και την πανίδα της μελετούμενης περιοχής.

Ξεκινήσαμε με την Κοιλάδα Βάλια Κάλντα, μια περιοχή των Γρεβενών, γιατί εκεί συνυπάρχουν η χλωρίδα και η πανίδα βουνού-λιμνών και παραπόταμων και είναι μια περιοχή, που κινδύνεψε να καταστραφεί από έργα ανθρώπων, κατά την κατασκευή της Εγνατίας οδού.
Σας παραθέτουμε αυτήν την εκπομπή, σε 2 μέρη. Όποιος σχολιασμός είναι επιθυμητός, με σκοπό την βελτίωσή της.
Α΄μέρος:




Β΄μέρος:

Η επόμενη εκπομπή θα αναφέρεται στη λίμνη Πολυφήτου, καθώς δημιουργήθηκε πρόσφατα, αλλάζοντας το τοπίο, το κλίμα , στην παραλίμνια περιοχή, προς το καλύτερο, αλλά, παράλληλα, αφήνοντας πληγές στους κατοίκους της περιοχής.

αειφορια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου